Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Το μέγεθος της υποχώρησης διαπραγματεύεται ο Τσίπρας

του Γιώργου Λαουτάρη
Το μέγεθος της υποχώρησης διαπραγματεύεται ο ΤσίπραςΣε θρίλερ χωρίς χάπι-εντ εξελίσσεται και η τωρινή διαδικασία διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Στην πραγματικότητα, Τσίπρας και Τσακαλώτος βρίσκονται διαρκώς με την πλάτη στον τοίχο στην προσπάθειά τους να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με τις λιγότερες απώλειες, γεγονός όμως που προσκρούει ευθέως στις διαθέσεις των δανειστών.
Και χωρίς κανένα «όπλο στο τραπέζι», η λεγόμενη διαπραγμάτευση δεν είναι τελικά παρά ένα κακοστημένο σκηνικό για την επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης είναι το ενεργειακό ζήτημα, δηλαδή η απαίτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το δημοσιονομικό ζήτημα με τα επιπλέον μέτρα για το 2019 και βέβαια τα εργασιακά θέματα. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης «συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά, ώστε το συντομότερο δυνατό να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απαιτήσεις», κατά τη διατύπωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, μια διαβεβαίωση που κανέναν φυσικά δεν μπορεί να ικανοποιεί με τη γενικότητα και την αοριστία της. Η ελληνική πλευρά προβάλλει διαρκώς το θέμα των «αντίμετρων», κάνοντας λόγο στο εσωτερικό για μια συμφωνία, η οποία θα έχει «μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Το σενάριο αυτό λέει ότι η Αθήνα θα αποδεχτεί μεν νέες επιβαρύνσεις, όμως παράλληλα θα διασφαλίσει «μια αντίστοιχου ύψους σειρά ελαφρύνσεων προς τους πολίτες».
Πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν στο mignatiou.com, μετά από τοποθετήσεις από πλευράς ΔΝΤ, πως οι διαφορές παραμένουν και ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. «Οι συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται και στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί η ανάλογη σημασία», υπογράμμισε κοφτά. Κατά το ίδιο δημοσίευμα βρίσκεται σε εξέλιξη αντιπαράθεση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με την ομάδα του ΔΝΤ, η οποία φέρεται να εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα πάλι με την Καθημερινή, οι διαφωνίες στα επιμέρους θέματα και κυρίως στο ασφαλιστικό είναι έντονες, γεγονός που απομακρύνει τη λήψη σχετικής απόφασης τα επόμενα 24ωρα. Πάγια θέση των αξιωματούχων του ΔΝΤ είναι ότι δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν έχει κλείσει το 80%-90% της συμφωνίας.
Κυβερνητικά στελέχη συστηματικά, πάντως, κάνουν δηλώσεις εφησυχασμού και αισιοδοξίας ότι βρισκόμαστε διαρκώς στο «παρά πέντε» μιας συμφωνίας που ποτέ δεν έρχεται. Ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία με τους θεσμούς είναι θέμα ημερών. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το νέο πακέτο μέτρων θα είναι «κοινωνικά βιώσιμο και πολιτικά υπερασπίσιμο». Μεθοδικά και πολύ προσεκτικά προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι να υποδεχτούν και να αποδεχτούν νέα μέτρα, άλλο ένα δηλαδή Μνημόνιο.
Σύμφωνα με διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, έχει ήδη συμφωνηθεί η μείωση του αφορολογήτου στο ποσό μεταξύ 5.900 και 6.000 ευρώ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έκαναν λόγο για «αγώνα» που δίνει η ομάδα διαπραγμάτευσης να ισχύσει η περικοπή στις συντάξεις από το 2020. Ποια είναι όμως τα περίφημα αντίμετρα; Κατά τις ίδιες διαρροές, έχει συμφωνηθεί η μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων από 22% σε 20% και για τις επιχειρήσεις από 29% σε 26%, αλλά και η μείωση του του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ (στόχος της κυβέρνησης ήταν μείωση κατά 800 εκατ. ευρώ). Ακόμη, φέρεται να έχει συμφωνηθεί η επιδότηση 120.000 παιδιών για την είσοδό τους δωρεάν σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σε ό,τι αφορά τέλος τα εργασιακά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε στους βουλευτές του Πάνου Καμμένου ότι αν ισχύσει επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυτή τοποθετείται …μετά τη λήξη του προγράμματος.
Χαρακτηριστικό της νέας γραμμής Τσίπρα για την υποδοχή του νέου πακέτου μέτρων, είναι πρόσφατο άρθρο του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μίλησε για έναν «δίκαιο συμβιβασμό από όλες τις πλευρές, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». «Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς πρέπει να ενταθούν ώστε να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου», συμπλήρωσε για να υπογραμμίσει σε μια διφορούμενη διατύπωση ότι «η έξοδος από την επιτροπεία δεν σημαίνει επιστροφή στα λάθη του παρελθόντος».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θεωρεί σήμερα πολιτικά διαχειρίσιμη τη συμφωνία, διαβεβαιώνοντας ότι έχει συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα που θα ψηφίσει …ό,τι της ζητηθεί. Στη δε ερώτηση, αν ο Αλέξης Τσίπρας απεργάζεται σενάρια δημοψηφίσματος ή εκλογών, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν μονολεκτική: «Όχι»…