Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Γερμανία: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και μαθητών για την αποτροπή απέλασης Αφγανού συμμαθητή τους(Βίντεο)

Τουλάχιστον εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ μαθητών και αστυνομίας ξέσπασαν στη γερμανική πόλη της Νυρεμβέργης, όταν μια ομάδα μαθητών προσπάθησαν να εμποδίσουν την απέλαση ενός Αφγανού συμμαθητή τους.

Το περιστατικό συνέβη όταν ένα βαν της αστυνομίας που μετέφερε τον Αφγανό μαθητή προσπάθησε να φύγει από το προαύλιο της επαγγελματικής-τεχνικής σχολής που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Νυρεμβέργης. Αρχικά, μια ομάδα περίπου 20 μαθητών επιχείρησε να εμποδίσει το όχημα από διενεργώντας καθιστική διαμαρτυρία στο δρόμο που οδηγεί έξω από το χώρο του σχολείου.
Η αυθόρμητη διαμαρτυρία που σύντομα πλαισιώθηκε και από άλλους μαθητές και μαθήτριες, καθώς και από κάποιους ανθρώπους που περνούσαν από το σημείο. Το πλήθος των διαδηλωτών αυξήθηκε σε 300 άτομα μέσα σε μερικές ώρες, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα προσθέτοντας ότι λίγο μετά η διαμαρτυρία μετατράπηκε σε βίαιη.
Οι διαδηλωτές υποδέχτηκαν τους αστυνομικούς, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο, με μπουκάλια ενώ κάποιοι άλλοι έριξαν τα ποδήλατά τους σε αυτούς, ένας εκπρόσωπος του περιφερειακού αστυνομικού τμήματος, δήλωσε στα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού και γκλομπ κατά των διαδηλωτών.
Εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις βίαιες συγκρούσεις, σύμφωνα με το γερμανικό μέσο Sueddeutsche Zeitung, το οποίο επικαλείται πηγές της αστυνομίας. Τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί διαδηλωτών σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εντάχθηκαν στο πλήθος, συμπεριλαμβανομένων συμπαθούντων της διαμαρτυρίας καθώς και απλοί θεατές. Η αστυνομία επανειλημμένα και για αρκετές ώρες καλούσε τους ανθρώπους να διαλυθούν… αλλά οι διαδηλωτές δεν συμμορφώνονταν (με τις αστυνομικές εντολές) και αρνήθηκαν να φύγουν από το δρόμο με αποτέλεσμα η αστυνομία να αναλάβει δράση όπως δήλωσε ο Bert Rauenbusch, εκπρόσωπος του περιφερειακού αστυνομικού τμήματος στο ραδιόφωνο της Βαυαρίας.
Η αστυνομία κατάφερε να διαλύσει τους διαδηλωτές και να καθαρίσει το δρόμο για το φορτηγό που μετέφερε τον υπό κράτηση Αφγανό μαθητή. Ωστόσο, οι περιφερειακές αρχές ανακάλεσαν την απέλασή του αργότερα την Τετάρτη και ο πρόσφυγας, αφέθηκε ελεύθερος αφού ανακρίθηκε από τις αστυνομικές αρχές.
Πριν την ανάκληση της απέλασης άνθρωποι αλληλέγγυοι προφανώς, κάλεσαν άλλη αυθόρμητη διαδήλωση μέσω των κοινωνικών δικτύων. Περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έκαναν πορεία μέσα από την πόλη προς το τοπικό γραφείο της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης. Η δεύτερη αυτή διαμαρτυρία έληξε ειρηνικά και δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις.
Εν τω μεταξύ, το τοπικό γραφείο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) επέκρινε έντονα τις ενέργειες της αστυνομίας, καθώς και τη γενική πρακτική της απέλασης. Οι Σοσιαλδημοκράτες κατήγγειλαν «τη σύλληψη μαθητών από ένα σχολείο» ως «εντελώς απαράδεκτη» προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
«Οι νέοι πρόσφυγες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στο σχολείο. Διαφορετικά δεν θα παρακολουθούν τα μαθήματα από φόβο. Θα ήταν μοιραίο για τις προσπάθειες ένταξής τους,  δήλωσε οThorsten Brehm, ο επικεφαλής του τοπικού γραφείου του SPD, στο βαυαρικό ραδιόφωνο.



ΠΗΓΗ