Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

«Ευαγγελισμός»: Περίεργη γνωμοδότηση ΕΟΜ για τη Μονάδα Μεταμόσχευσης

evaggelismos
Υπό αμφισβήτηση τίθεται, κάτω από περίεργες συνθήκες, η μεταμοσχευτική ικανότητα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Ελλάδας.

Οι πρώτες μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στον Ευαγγελισμό άρχισαν να γίνονται με μεγάλη επιτυχία το 1990. Παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό κι ορισμένες ανεπάρκειες, οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων (νεφρών) συνεχίζονται κανονικά μέχρι τις ημέρες μας, χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει τη δυνατότητα λειτουργίας της σχετικής μονάδας. Όλα αυτά μέχρι πριν μερικούς μήνες…
Μετά τη λήξη της άδειας λειτουργίας της μονάδας μεταμόσχευσης οργάνων (ΜΜΟ), ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) αρνήθηκε να γνωμοδοτήσει θετικά για την ανανέωσή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή στάθηκε ουσιαστικά μια διατύπωση στην αίτηση που κατέθεσε η Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, από την οποία η μονάδα εμφανίζεται να λειτουργεί ως παράρτημα της Α΄Χειρουργικής κλινικής.
Ο Ευαγγελισμός, με νέα αίτηση που υπέβαλε στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας της ΜΜΟ, δηλαδή η εύρυθμη διατομεακή συλλειτουργία της Α΄Χειρουργικής κλινικής με τη Νεφρολογική. Η άδεια, όμως, ακόμη να ανανεωθεί. «Διερωτόμαστε ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της επιμονής. Πού βασίζεται; Προσβάλλει βάναυσα ένα έργο δεκαετιών που συνεχίζει επιτυχώς να γίνεται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα, χαρακτηρίζοντας προκλητική τη στάση του ΕΟΜ.
Εγκαλεί, ταυτόχρονα, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, του ΚΕΣΥ, της Α΄ ΥΠΕ και της Διοίκησης του Νοσοκομείου ότι αφήνουν να αιωρούνται ερωτήματα αναφορικά με τη μεταμοσχευτική ικανότητα της ΜΜΟ. «Το Υπουργείο Υγείας που έχει την ευθύνη και εκ του νόμου την αποφασιστική αρμοδιότητα για τα ζητήματα των μεταμοσχεύσεων, οφείλει να παρέμβει και να λύσει το πρόβλημα άμεσα», συμπληρώνει, τονίζοντας ότι στο βαθμό που δεν παίρνει μέτρα για να ενισχυθεί και να τελειοποιηθεί αυτή η λειτουργία στον Ευαγγελισμό, ουσιαστικά την υπονομεύει.
Στην κατεύθυνση αυτή το ΣΕΝΕ διεκδικεί:
  • Επιπλέον προσωπικό για τις αποστολές λήψης νεφρού και για τη Μονάδα Μ.Ο. αλλά και για το Τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας
  • Μεγαλύτερη ασφάλεια για τους μετακινούμενους και φυσικά, πλήρη αποζημίωση.
  • Επέκταση της δυνατότητας και για μεταμοσχεύσεις και άλλων συμπαγών οργάνων (πχ άμεσα ήπατος).
  • Κοινωνικούς λειτουργούς – ψυχολόγους που να προετοιμάζουν το συγγενικό περιβάλλον σε περίπτωση που ο δότης είναι σε ΜΕΘ.
  • Επιπλέον προσωπικό για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου απαιτείται και αντικατάσταση πεπαλαιωμένων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.
Στο μεταξύ, αν και η άδεια λειτουργίας της ΜΜΟ έχει λήξει από το Δεκέμβριο του 2016, η προηγούμενη δεν έχει αφαιρεθεί (κάτι που απαιτεί Υπουργική Απόφαση). Έτσι, οι μεταμοσχεύσεις νεφρών –αν και σε ιδιότυπο καθεστώς– συνεχίζονται απρόσκοπτα με συντονιστή το δ/ντή χειρουργό.