Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Έκθεση φόρος τιμής στους σφαγιασθέντες από τους Γερμανούς ναζί για τις μαρτυρικές πόλεις Δίστομο – Λίντιτσε – Οραντούρ:

  Έκθεση φόρος τιμής στους σφαγιασθέντες από τους Γερμανούς ναζί για τις μαρτυρικές πόλεις Δίστομο – Λίντιτσε – Οραντούρ:

"Τρεις Πόλεις Μία Ιστορία, Λίντιτσε-Δίστομο-Οραντούρ"
Aνοιξε χθές Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα η έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού «Τρεις Πόλεις Μία Ιστορία, Λίντιτσε-Δίστομο-Οραντούρ».


Πρόκειται για μία επετειακή έκθεση του υλικού του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, σε παράλληλη παρουσίαση με τις κινητές εκθέσεις του Κέντρου Μνήμης της πόλης του Oradour-sur-Glane, της Γαλλίας, με τίτλο «Souviens-toi» και του Μουσείου της πόλης του Lidice, της Τσεχίας με τίτλο «Lidice Tragedy».

Η έκθεση περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, τεκμήρια από τα αρχεία των τριών μουσείων, φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ναζιστική θηριωδία που έπληξε αυτές τις τρεις ευρωπαϊκές πόλεις στις 10 Ιουνίου.

Η έκθεση παρουσιάζεται μέχρι και την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Σταθμό Μετρό «Σύνταγμα»

Το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης αυτής προβάλει διττό.
Αφενός, μήνυμα προς τις σύγχρονες και τις επόμενες γενιές -μέσα από τα τραγικά γεγονότα της κοινής ευρωπαϊκής μας ιστορίας- να αναστοχαστούν και να υποστηρίξουν πανανθρώπινες αξίες των οποίων η Ευρώπη υπήρξε το λίκνο και σήμερα κινδυνεύουν.
Αφετέρου, μήνυμα προς τη σύγχρονη Γερμανία να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και τα χρέη της απέναντι στη χώρα μας, με ευθύτητα και σοβαρότητα χωρίς αστήρικτες -νομικές, πολιτικές και διπλωματικές- υπεκφυγές.