Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Ικαρία: Καλοκαιρινή έκσταση

Ο ικαριώτικος είναι ο κατεξοχήν χορός στα πανηγύρια του νησιού. (Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK)

ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ
1. Στον ρυθμό της μουσικής
Μπορεί πλέον να είναι πασίγνωστα σε όλη την Ελλάδα, μπορεί να είναι η πιο κλισέ συμβουλή για το νησί, αλλά τα πανηγύρια της Ικαρίας παραμένουν μια μοναδική εμπειρία. Προσπαθήστε να επισκεφτείτε τα λιγότερο γνωστά, όπως αυτό στο χωριό Καρκινάγρι (26 Ιουλίου) ή στο Φραντάτο (6 Αυγούστου).
2. Στις Σεϋχέλλες της Ικαρίας
Θα χρειαστείτε 20 λεπτά όχι εύκολης κατάβασης, αλλά η παραλία Σεϋχέλλες αξίζει όλη την κούραση. Γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά, λευκοί βράχοι και ο απέραντος ορίζοντας. Προτιμήστε να πάτε νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, γιατί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η παραλία προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες.

Ποιος δεν ονειρεύεται τις Σεϋχέλλες; (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)
3. Μονοήμερη στους Φούρνους
Αμέτρητες παραλίες και φρέσκο ψάρι, τι άλλο να ζητήσει κανείς; Στους Φούρνους, οι οποίοι αποτελούνται από διάφορα νησάκια, ζουν περίπου 2.000 άνθρωποι και οι περισσότεροι από αυτούς ασχολούνται με την αλιεία. Κολυμπήστε στα διάφανα νερά στην Ψιλή Άμμο στα βορειοδυτικά, στην παραλία της Χρυσομηλιάς στα βόρεια και στο νησάκι Θύμαινα, στην παραλία της Κεραμειδούς. Για ψαρικά και θαλασσινά θα καθίσετε στον Μίλτο (τηλ. 22750-51407) κοντά στο λιμάνι. Οι αναχωρήσεις για τους Φούρνους γίνονται από το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου.
4. Εκλεκτή ψαροφαγία
Ένα πλακόστρωτο μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα, θέα στον κόλπο του Να και ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Στην ταβέρνα της Άννας (τηλ. 6932-149155), πριν από την παραλία του Να, θα δοκιμάσετε μία από τις καλύτερες αστακομακαρονάδες, σπιτική φάβα, μπαρμπούνια και μεγαλύτερα ψάρια ψητά.
5. Η πλατεία της Ακαμάτρας
Μια υπεραιωνόβια βελανιδιά, τραπεζάκια καφενείου, μεζέδες και ατέλειωτες κουβέντες κάτω από τη δροσιά των δέντρων. Το χωριό της Ακαμάτρας, στην κοιλάδα της Μεσαριάς, σχεδόν στο κέντρο του νησιού, έχει να περηφανεύεται για την πλατεία του. Όλος ο οικισμός έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός, λόγω της αρχιτεκτονικής των σπιτιών.
6. Δαμάζοντας τα κύματα
Είναι επικίνδυνες, απαιτούν αντοχή και θάρρος. Όμως οι παραλίες της βόρειας πλευράς είναι ιδανικές για παιχνίδι και περιπέτεια. Ανάλογα με τον καιρό, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μεγάλα κύματα και θαλάσσια ρεύματα. Κινηθείτε με προσοχή και υπευθυνότητα και απολαύστε παιχνίδια με το νερό στον Κάμπο, στο Γιαλισκάρι και στον Αρμενιστή.
7. Για το σπίτι
Χίλια καλά παράγει ο τόπος της Ικαρίας: μέλι, βότανα, κρασί και άλλα. Στο καλόγουστο Θρούμπι (τηλ. 22750-22383) στον Άγιο Κήρυκο, οι εξυπηρετικότατοι ιδιοκτήτες θα σας μιλήσουν με αγάπη για την παραγωγή του νησιού και θα σας δώσουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα προϊόντα. Θρούμπι γεμάτο άρωμα, κρίταμο γεμάτο γεύση και διάφορα ακόμα επιλεγμένα προϊόντα από την υπόλοιπη Ελλάδα.
8. Κάτω από τους βράχους
Κοντά στο χωριό Πηγή, λίγα χιλιόμετρα πάνω από τον Εύδηλο, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Οσίας Θεοκτίστης. Το πότε ακριβώς ιδρύθηκε το μοναστήρι δεν είναι γνωστό, ωστόσο λειτουργούσε το 1688, όπως μαρτυρούν σωζόμενες επιγραφές. Το πιο εντυπωσιακό που θα δείτε είναι το διπλανό παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης. Είναι χτισμένο κάτω από μεγάλους βράχους που μοιάζουν με μενίρ, ενώ το εσωτερικό του είναι μια διαμορφωμένη σπηλιά.
ΜετάβασηΑπό το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά πλοία της Hellenic Seaways για το λιμάνι του Ευδήλου, με διάρκεια ταξιδιού γύρω στις 6½ ώρες, και για Άγιο Κήρυκο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Τιμή εισιτηρίου 38 ευρώ για απλή μετάβαση, 80 ευρώ το αυτοκίνητο.
Διαμονή
Προτιμήστε τα Στούντιο Κόχειλας (Αρμενιστής, τηλ. 22750-71292, www.kocheilasstudios.com, από 50 ευρώ το δίκλινο), αν θέλετε να είστε κοντά στις παραλίες της βόρειας πλευράς. Στο Pyrgos Exclusive Boutique Villas (Άγιος Κήρυκος, τηλ. 22750-22105, www.pyrgos-ikaria.com, από 85 ευρώ η βίλα για 2-3 άτομα), θα βρείτε πέτρινα δωμάτια και ησυχία. Επιλέξτε το Aria MonteVillas (Ράχες, τηλ. 22750-71058, www.erofili.gr), αν προτιμάτε να μείνετε στα ορεινά, αλλά με επιλογές σε φαγητό και διασκέδαση.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Αναδημοσίευση από : http://www.kathimerini.gr

Υ.Γ. Ικαριακής Ραδιοφωνίας: Προς αποφυγή παρεξήγησης οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές αναφέρονται στο άρθρο της δημοσιογράφου της “Κ”. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις ομοειδείς στις ίδιες περιοχές που δεν αναφέρει το άρθρο, αλλά εμείς το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο, οπότε η υπογράφουσα δημοσιογράφος υποστηρίζει τις επιλογές της.