Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

ΛΑΡΚΟ «Παίζουν» με το μεροκάματο των εργατών Με απεργία απαντά το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας




















Σε νέα απόλυση των οκτώ εργολαβικών εργατών προχώρησε η διεύθυνση στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μία μέρα αφότου είχε ανακοινώσει την επαναπρόσληψή τους (!) μετά την πίεση που άσκησαν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, το οποίο σ' αυτή τη νέα εξέλιξη απαντά με κήρυξη απεργίας στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Οι οκτώ εργάτες είχαν απολυθεί λόγω αντικατάστασης του εργολάβου μέσω του οποίου απασχολούνταν στην ΛΑΡΚΟ. Επιπλέον, ο εργολάβος που αντικαταστάθηκε τους χρωστούσε δεδουλευμένα και ένσημα. Το Συνδικάτο είχε ενημερώσει γι' αυτό το ζήτημα εδώ και καιρό την κυβέρνηση, τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και τη διεύθυνση στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, ζητώντας να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι και να μη μείνουν άνεργοι.

Αρχικά η διεύθυνση του εργοστασίου δήλωνε ότι δεν γίνεται να ικανοποιήσει τα αιτήματα. Ετσι, την 1η Αυγούστου δεν επιτράπηκε στους οκτώ εργάτες να πιάσουν δουλειά. Το Συνδικάτο απάντησε με κήρυξη στάσης εργασίας στις 9 Αυγούστου, η οποία τελικά δεν έγινε γιατί στο μεταξύ δόθηκε ένα ποσό από τα δεδουλευμένα και οι εργάτες ενημερώθηκαν να πάνε για δουλειά. Ενώ όμως στις 8 Αυγούστου πήγαν για δουλειά, μία μέρα μετά «οι φύλακες είχαν εντολή από τη διεύθυνση να μην αφήσουν τους εργαζόμενους να πάνε στην εργασία τους (...). Οι εργαζόμενοι με ευθύνη της ΛΑΡΚΟ είναι εκτός της εργασίας τους και χωρίς καταγγελία σύμβασης στο χέρι, την ίδια ώρα η εργολάβος έχει αντικείμενο εργασίας στη ΛΑΡΚΟ», καταγγέλλει το Συνδικάτο. Παράλληλα, το επιχειρησιακό σωματείο στο εργοστάσιο και η Ομοσπονδία «σφυρίζουν αδιάφοροι».

Αντιδραστικό μέτωπο ενάντια στο Συνδικάτο

Το Συνδικάτο για τις εξελίξεις αυτές επισημαίνει:

«Κυβέρνηση, διοίκηση, διεύθυνση, εργολάβος και κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός, από κοινού και σε συνεννόηση μεταξύ τους χτυπούν το Συνδικάτο μας. Δεν διστάζουν να παίζουν ακόμη και τέτοια βρώμικα παιχνίδια στις πλάτες και με το μεροκάματο των εργαζομένων.

Ο στόχος τους είναι κοινός. Δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα για τη δύναμη που έχει ο αγώνας. Δεν θέλουν να υπάρχει άλλη φωνή και δράση σε κατεύθυνση υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων (...).

Οσο προσπαθούν να χτυπούν τους εργαζόμενους, τόσο εμείς θα γινόμαστε πιο δυνατοί. Πλέον στη ΛΑΡΚΟ το Συνδικάτο έχει παρέμβαση πιο δυνατή από ποτέ και αυτό οφείλεται στη συσπείρωση των εργαζομένων, που θέλουν να αγωνιστούν για μια καλύτερη ζωή, που θέλουν να πάρουν πίσω όλα αυτά που καταπάτησαν όλες οι κυβερνήσεις, όλες οι διοικήσεις, στην κατεύθυνση της ΕΕ και με τις πλάτες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλίων, να απαξιωθεί η ΛΑΡΚΟ, για να τα τσεπώνουν εργολάβοι».


Το Συνδικάτο απαιτεί την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στη ΛΑΡΚΟ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού, αξιοποιώντας με προτεραιότητα τους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στη ΛΑΡΚΟ ως εργατικό προσωπικό σήμερα κ.ά.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ