Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Φάρμακα στα σούπερ μάρκετ από τον Δεκέμβριο


Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τους φαρμακοποιούς να επισημαίνουν ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι αυστηρό για τη διαμόρφωση των συσκευασιών και δεν μπορεί ν΄ αλλάξει. Ωστόσο σημειώνουν ότι υπάρχουν συνεχείς πιέσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Τα φάρμακα που θα παρουσιαστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι περίπου 200 -με τον αριθμό τους, όμως, να αυξάνεται μελλοντικά-, τα οποία θα αφορούν χαμηλής έντασης και επικινδυνότητας παθήσεις, όπως κεφαλαλγία, ναυτία, με απλές οδηγίες χρήσης. Ωστόσο με βάση τις αλλαγές τίθεται ο προβληματισμός για την εκτόξευση του κόστους αγοράς. Παράλληλα οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν πως υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια για την ιλαρά και την εποχική γρίπη, συμπληρώνοντας πως με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο και οι φαρμακοποιοί μπορούν να εκτελούν εμβολιασμούς.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν πως υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια για την ιλαρά και την εποχική γρίπη, καθώς έχουν ήδη παραγγελθεί 45 χιλιάδες εμβόλια συνολικά, συμπληρώνοντας πως με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο και οι φαρμακοποιοί μπορούν να εκτελούν εμβολιασμούς. Αυτό προκύπτει από το ότι υπήρξαν αντιδράσεις από γιατρούς περιοχών εκτός της Θεσσαλίας, που ζήτησαν οι εμβολιασμοί να γίνονται μόνο σε ιατρεία και όχι σε φαρμακεία.