Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο ενάντια στις έρευνες για πετρέλαια


Είχε τύμπανα, είχε κλαρίνα, είχε εμίρη αλλά και δράκο… Εκατοντάδες κάτοικοι από την Ήπειρο αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στα Γιάννινα, έστειλαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στις έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Το συλλαλητήριο οργάνωσαν οι πρωτοβουλίες πολιτών από τα Γιάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα, την Θεσπρωτία και την Λευκάδα, και συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, περιβαλλοντικών και οικολογικών κινημάτων.

Οι πολιτικές δυνάμεις που έδωσαν το παρόν ήταν η Λαική Ενότητα καθώς παραβρίσκονταν ο πρώην υπουργός Δημήτρης Στρατούλης και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Από το Νομό Ιωαννίνων την πιο δυναμική παρουσία στην συγκέντρωση έκανε το Ζαγόρι, καθώς παραβρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι αλλά και εκπρόσωποι του Δήμου και των δημοτικών παρατάξεων.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα, όταν άρχισαν να καταφτάνουν πρωτοβουλίες πολιτών από την υπόλοιπη Ήπειρο αλλά και αντιπροσωπείες από διάφορες περιοχές της χώρας.
Ένα συγκρότημα έδινε το ρυθμό και ο… εμίρης έστελνε το μήνυμα με τον δικό του τρόπο..
Οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων που μίλησαν υποστήριξαν ότι οι έρευνες πετρελαίων στην Ήπειρο και όχι μόνο θα πρέπει να σταματήσουν και οι πολυεθνικές να απομακρυνθούν. Η Ήπειρος χρειάζεται βιώσιμη και ήπια ανάπτυξη που δεν συνάδει με τα πετρέλαια… Αυτός ήταν ο κεντρικός άξονας όλων, οι οποίοι παράλληλα ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση.
Στη συνέχεια και από την κεντρική πλατεία, με μουσικές και πανό ξεκίνησε πορεία η οποία διέσχισε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Οι Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί από όλη την Ήπειρο, θα προχωρήσουν σε κοινή συνεδρίαση προκειμένου να αποφασίσουν τον τρόπο αντίδρασης το επόμενο διάστημα.