Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Πράσινο φως της Μαδρίτης στη νέα καταλανική κυβέρνηση

Πράσινο φως της Μαδρίτης στη νέα καταλανική ÎºÏ…Î²Î­ÏÎ½Î·ÏƒÎ·Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα το πράσινο φως για να αναλάβει καθήκοντα η νέα καταλανική αυτονομιστική κυβέρνηση, η οποία δεν περιλαμβάνει πλέον "υπουργούς" που να βρίσκονται στη φυλακή ή να ζουν στην εξορία, κάτι το οποίο αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για να σταματήσει η Μαδρίτη να ασκεί την κηδεμονία της Καταλονίας.


Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που σχημάτισε την Τρίτη ο Καταλανός πρόεδρος Κιμ Τόρα δημοσιεύτηκε στο σημερινό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με το AFP.

Η δημοσίευση αυτή γίνεται μόνον αν υπάρχει η έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία είχε θέσει την Καταλονία υπό τον απευθείας έλεγχό της μετά την απόπειρα απόσχισής της το περασμένο φθινόπωρο.

Η Μαδρίτη είχε αρνηθεί τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου που είχε ανακοινώσει ο Τόρα στις 19 Μαΐου, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονταν τέσσερις υπουργοί που είναι στη φυλακή ή ζουν στην εξορία, μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου που έμεινε νεκρό γράμμα.

Ωστόσο ο Καταλανός πρόεδρος ανακοίνωσε τελικά την Τρίτη μια νέα κυβέρνηση στην οποία δεν υπήρχαν τα ονόματα των τεσσάρων αυτών αυτονομιστών ηγετών που διώκονται από τη δικαιοσύνη γα τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας.

Η δημοσίευση της σύνθεσης της καταλανικής κυβέρνησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της επιτρέπει να αναλάβει καθήκοντα, το οποίο σημαίνει αυτομάτως την άρση της κηδεμονίας που είχε επιβληθεί από τη Μαδρίτη στην πλούσια αυτή περιοχή της βορειοανατολικής Ισπανίας.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ