Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Αστική δικαιοσύνη και "αριστοκρατική εργοπατερία"

Δικαστική αυλαία σήμερα για ένα σκάνδαλο το οποίο είχε ξεκινήσει από πολύ παλιά και συγκεκριμένα από το 2011, όταν είχε δει το φως της δημοσιότητας το πόρισμα Ρακιντζή που καταλόγιζε τα μύρια όσα στις υπόγειες συναλλαγές της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ με τις κυβερνήσεις και την διοίκηση της ΔΕΗ, διαχρονικά.


Ο τότε πρόεδρος μάλιστα της ΓΕΝΟΠ και πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Νίκος Φωτόπουλος (αργότερα αυτονομήθηκε, και για ένα διάστημα φλέρταρε με την συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, Ρίζου Ρίζου, που πρόσκειται στο κυβερνητικό κόμμα. Στις τελευταίες εκλογές υποστήριξε την ΛΑΕ, του Λαφαζάνη) να σκίζει τα ιμάτια του, υπερασπιζόμενος την αθωότητα όσων πρωτοκλασάτων στελεχών της ΓΕΝΟΠ παρουσιαζόταν να εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

«Η χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ γίνεται εδώ και 27 χρόνια και από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα … Δεν μπορώ να δεχθώ ότι όλοι οι υπουργοί Ανάπτυξης όλα αυτά τα χρόνια παρανομούσαν» δήλωνε χαρακτηριστικά. Μιλάμε για ατράνταχτο επιχείρημα!

Πάντα να δούμε την σημερινή δικαστική εξέλιξη. Σύμφωνα, λοιπόν, με το κατηγορητήριο που δικαζόταν σήμερα, 58 άτομα, τα χρήματα που κατέληγαν παρανόμως στην ΓΕΝΟΠ από την ΔΕΗ, τα χρησιμοποιούν τα στελέχη της συνδικαλιστικής οργάνωσης σε πολυτελή πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό, δώρα, συνεστιάσεις κ.α.  Επίσης στο παραπεμπτικό βούλευμα  γινόταν αναφορά στο ότι η ΔΕΗ χορήγησε και δάνειο στην ΓΕΝΟΠ, ύψους 500.000 ευρώ, το οποίο δεν επεστράφη ποτέ.

Το αποτέλεσμα ήταν μετά από μακρά δικαστική διαδικασία το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων να κηρύξει αθώους, είτε για λόγους ουσίας, είτε λόγω παραγραφής τους 51 από τους συνολικά 58 κατηγορουμένους
Αλλά και οι 7 πρώην συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ που καταδικάστηκαν, - ανάμεσά τους ο Νίκος Φωτόπουλος, ο Ρίζος Ρίζος και η κόρη του -είχαν ποινές χάδι κι αυτές με αναστολή. 

Οι δικαστές, λοιπόν, που δίκαζαν την υπόθεση, σε μια εκδήλωση άκρατης κατανόησης της συμπεριφοράς των κατηγορουμένων, και προφανώς αντιλαμβανόμενοι ότι το συνδικαλιστικό τους «λειτούργημα» απαιτούσε να κάνουν και πολυτελή ζωή μακριά από την συνηθισμένη των κοινών θνητών, έδειξαν όλη την επιείκεια τους.
Τους δίκασαν από ποινές που ξεκινούν από τρία χρόνια φυλάκισης και φτάνουν μέχρι τα 5, μόνο για το αδίκημα της απάτης. Επίσης, για όλους το δικαστήριο έκρινε ότι η έφεση πρέπει να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα με αποτέλεσμα και τα 7 άτομα που καταδικάστηκαν να επιστρέψουν πανευτυχείς στα σπίτια τους.

Αυτή όμως είναι μόνο η μια πλευρά. Η άλλη και η πιο ουσιαστική για μας είναι αυτή που αναφέραμε σε περασμένη ανάρτησή μας: «Αν και η ΓΕΝΟΠ είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα σωματεία με δυναμικές κινητοποιήσεις στο παρελθόν, δεν ξεχνάμε ότι πρόκειται γα ένα κρατικοδίαιτο σωματείο με χρηματοδοτήσεις από τις κυβερνήσεις που ξεκίνησαν από το 1999 όταν άρχισε και η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με τη συμφωνία της διοίκησης και της πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) με όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η τακτική αυτή είναι διαχρονική και δικομματική ενώ έχει ακολουθηθεί σε όλες τις ΔΕΚΟ και όχι μόνο στη ΔΕΗ με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε μια. Να δημιουργούν δηλαδή, οι κυβερνήσεις μια "αριστοκρατική εργοπατερία" μπουκώνοντας με απολαβές κάθε είδους κάποια συνδικαλιστικά στελέχη. Στόχος των κυβερνήσεων να ενσωματώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα με την πολιτική τους, να συντηρήσουν την εργατική αριστοκρατία, να εγκλωβίσουν γενικότερα τους εργαζόμενους στο συμβιβασμό και την υποταγή».