Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Κάπου τα έχουμε ξανακούσει - Γιούγκερ : "Οι Ιταλοί είναι τεμπέληδες και διεφθαρμένοι"


Λίγες μόνο μέρες μετά τις δηλώσεις του Επίτροπου Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ, που υποστήριξε ότι οι αγορές θα δείξουν ποιο είναι το επιθυμητό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία,
ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέβη σε νέες συστάσεις προς τους Ιταλούς, καλώντας τους να δουλέψουν περισσότερο, να είναι λιγότερο διεφθαρμένοι και να μην ρίχνουν όλα τους τα προβλήματα στην Ε.Ε.
 Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο Γιούνκερ φέρεται, αφού δήλωσε «βαθιά ερωτευμένος» με την Ιταλία, να δήλωσε: «Οι Ιταλοί πρέπει να φροντίσουν για τις φτωχότερες περιοχές της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει, περισσότερη δουλειά· λιγότερη διαφθορά· σοβαρότητα. Θα τους βοηθήσουμε, όπως κάναμε ανέκαθεν. Αλλά ας μην παίζουμε αυτό το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών στην ΕΕ. Μια χώρα είναι μια χώρα, ένα έθνος είναι έθνος. Πρώτα οι χώρες, δεύτερη η Ευρώπη».

 Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτήν την εβδομάδα θα ήταν προτιμότερο «να είναι κανείς σιωπηλός, συνετός και επιφυλακτικός» όταν καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις για την Ιταλία. «Εμπιστεύομαι πλήρως την ιδιοφυία του ιταλικού λαού», κατέληξε.

 Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, μία παρέμβαση του Επιτρόπου Προϋπολογισμού της Κομισιόν, σχετικά με την Ιταλία, είχε προκαλέσει αντιδράσεις Ο Γκίντερ Έτινγκερ, φέρεται να προέβη σε μία δήλωση - παραίνεση προς τους Ιταλούς ψηφοφόρους για «να συμμορφωθούν» πολιτικά με τις επιταγές των αγορών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο στην ιταλική πολιτική σκηνή αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιούνκερ - Μοσκοβισί έστειλαν μήνυμα ότι «η μοίρα της Ιταλίας δεν σχετίζεται με τις οικονομικές αγορές», ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απεύθυνε έκκληση σε όλους τους θεσμούς να «σεβαστούν τους ψηφοφόρους».

 Μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεών του και αφού ήδη είχαν γίνει επίκεντρο σχολιασμού ο Γκίντερ Έτινγκερ ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του

ΠΗΓΗ