Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Το NYPD δαπανά περισσότερα από τον αμυντικό προϋπολογισμό της Β. Κορέας


Από τον Άρη ΧατζηστεφάνουΗ ανάγκη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία περιμετρικά της Κίνας, ωθεί τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν τη Β. Κορέα σαν μια στρατιωτική υπερδύναμη.

Στην πραγματικότητα, όπως μας θύμιζε πρόσφατα ο αναλυτής Ajit Singh, ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της Πιονγκ Γιανγκ είναι μικρότερος από αυτόν της αστυνομίας τη Νέας Υόρκης.
Η Βόρεια Κορέα δαπανά 3.5 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε στρατιωτικό εξοπλισμό ενώ τα αστυνομικά τμήματα της Νέας Υόρκης έχουν για το 2017 συνολικό προϋπολογισμό 5.1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας έχουν εξαιρετικά παλιό στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως φαίνεται σε όλες σχεδόν τις φωτογραφίες που παρουσιάζει κατά διαστήματα το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ.
Το δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιούν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο με περίπου 1.1 εκατομμύριο προσωπικό. Πραγματικά η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό στρατιωτών ανά κάτοικο (47.4 στρατιώτες ανά χίλιους κατοίκους ή 305 στρατιώτες ανά χίλιους κατοίκους εάν συμπεριλάβουμε και τους εφέδρους).
Πολύ ψηλά στην ίδια κατάταξη συναντάμε χώρες όπως η Ερυθραία, το Μπρουνέι, το Νότιο Σουδάν και η Ελλάδα, που δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.
Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την ανάπτυξη των όπλων μαζικής καταστροφής, ο αριθμός των στρατιωτών τόσο σε απόλυτα όσο και σε σχετικά μεγέθη είναι δευτερεύον (εάν όχι ασήμαντο) στοιχείο για το αξιόμαχο ενός στρατεύματος.
Το NYPD είναι λοιπόν πολύ πιο αξιόμαχο από τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και σίγουρα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους με τα όπλα που έχει στη διάθεσή του – στη συντριπτική πλειονότητά μαύρους.