Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Υπό διάλυση η ΕΛΒΟ. Απλήρωτοι και ανασφάλιστοι οι εργαζόμενοι

Τον μαρασμό της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και την αδιαφορία για τους εργαζόμενους που μένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, καταγγέλει με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ.

Την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018, σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε αποκαλύψεις και καταγγελίες σε σχέση με τον ρόλο του εκκαθαριστή της ΕΛΒΟ. Μεταξύ άλλων  του καταλόγισε ότι λειτουργεί ως «εργαλείο» των Γερμανών για να κλείσει την εταιρεία και να απολυθούν οι εργαζόμενοι, ενώ σαμποτάρει όποια προσπάθεια γίνεται για να λειτουργήσει η ΕΛΒΟ και τελειώνοντας ζήτησε την παρέμβαση Εισαγγελέα για να μπορέσει η εταιρεία να οδηγηθεί άμεσα σε λειτουργία.
Οι καταγγελίες του υπουργού Άμυνας βγάζουν στη «φόρα» την αδιαφάνεια, τις υπόγειες διαδρομές, και την μπόχα η οποία αναδύεται από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα κοράκια που καραδοκούν να αρπάξουν ότι έχει απομείνει στην ήδη λεηλατημένη χώρα μας.
Ειδικότερα, στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, έχουμε να κάνουμε με μια εκκαθάριση η οποία διανύει τον πέμπτο της χρόνο, καθιστώντας την εταιρεία πλήρως απαξιωμένη, εκτός παραγωγής, με ένα προσωπικό αποδεκατισμένο, ανασφάλιστο για την τρέχουσα χρονιά, επανειλημμένα απλήρωτο, με εργαζόμενους οι οποίοι αποχωρούν από το 2010 χωρίς αποζημίωση σύνταξης.
Το γεγονός ότι η ΕΛΒΟ οδηγήθηκε σε μαρασμό και στην εκκαθάριση σκόπιμα με ευθύνη των προηγούμενων διοικήσεων και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ δεν απαλλάσσει την σημερινή κυβέρνηση των ευθυνών της για την κατάντια της ΕΛΒΟ και της αμυντικής βιομηχανίας γενικότερα.
Τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμύνης όσο και ο (αρμόδιος για την ΕΛΒΟ) υπουργός Οικονομικών γνώριζαν και γνωρίζουν παρά πολύ καλά το πρόβλημα της ΕΛΒΟ. Γνώριζαν και γνωρίζουν ότι η εκκαθάριση είναι η «ταφόπλακα» της ΕΛΒΟ γιατί την καθιστά παραγωγικά και εμπορικά ανενεργή. Ξέρουν επίσης πάρα πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση σήψης η οποία επικρατεί στο εσωτερικό της εταιρείας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έως το 2015 και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ κατήγγελλαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. τόσο με ερωτήσεις στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών τους δραστηριοτήτων, όσο και στις επισκέψεις τους στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.
Μετά τις τελευταίες και με επίσημο πλέον τρόπο καταγγελίες από την μεριά του ΥΠΕΘΑ, το ελάχιστο που περιμένουνε οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ είναι η άμεση κινητοποίηση των συναρμόδιων υπουργείων  για την παύση της ειδικής εκκαθάρισης και των διαγωνιστικών διαδικασιών και ο ορισμός διοίκησης, ενώ παράλληλα η σε βάθος δικαστική διερεύνηση των ευθυνών όπου αυτές προκύπτουν  θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει.
iskra.gr