Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι υπογράφουν για τον Ασάνζ

Τις υπογραφές εκατοντάδων δημοσιογράφων κι εργαζομένων στα ΜΜΕ από όλο τον κόσμο έχει συγκεντρώσει μια ανοιχτή επιστολή που απαιτεί την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ και την παύση των διώξεων εναντίον του για τις αποκαλύψεις εγκλημάτων πολέμου.

Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, η επιστολή έχει φτάσει τις 566 υπογραφές, μεταξύ των οποίων αυτή της αρχισυντάκτη του WikiLeaks Kristinn Hrafnsson, του ερευνητικού δημοσιογράφου John Pilger και του πληροφοριοδότη δημοσίου συμφέροντος των Pentagon Papers, Daniel Ellsberg, που είχε αποκαλύψει την πλήρη εγκληματικότητα του πολέμου του Βιετνάμ.
Οι δημοσιογράφοι στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν την φυλάκιση του Ασάνζ ως ευθεία επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα έκδοσής του στις ΗΠΑ και την φυλάκισή του εκεί με κατηγορίες κατασκοπίας.
Οι αποκαλύψεις για εγκλήματα πολέμου και βασανισμούς που έκανε ο Ασάνζ και για τις οποίες κατηγορείται από τις ΗΠΑ, είναι σύμφωνα με τους δημοσιογράφους ο κεντρικός ρόλος του Τύπου σε μια δημοκρατία.
Την ίδια ώρα, ο συνθέτης Brian Eno έχει ξεκινήσει τη δική του καμπάνια για την απελευθέρωση του Ασάνζ, με τη δημιουργία μιας Χριστουγεννιάτικης κάρτας με το μήνυμα «Αυτά τα Χριστούγεννα δικάζεται η δημοσιογραφία. Μην εκδώσετε τον Ασάνζ».
Η ψηφιακή Χριστουγεννιάτικη κάρτα, επενδυμένη με μουσική από τον Brian Eno, παρουσιάστηκε έξω από τα γραφεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών στις 3 Δεκεμβρίου, με το κοινό να μπορεί να προσθέσει το δικό του μήνυμα.
Η κάρτα και τα μηνύματα θα αποσταλούν σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας, και ιδιαίτερα σε αυτόν της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, στις 19 Δεκεμβρίου, ημερομηνία της επόμενης εμφάνισης του Ασάνζ στο δικαστήριο.