Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Τον χτύπησαν μέχρι θανάτου… εξ αμελείας

Γιώτα Τέσση
«Στα μαλακά» πέφτουν ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης που κλοτσούσαν με μανία στο κεφάλι τον Ζακ Κωστόπουλο,
καθώς η δίωξή τους δεν αφορά ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, αλλά πρόκληση θανατηφόρου σωματικής βλάβης • Απαράδεκτο σε σημεία το παραπεμπτικό βούλευμα.
Το παραπεμπτικό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για τη δολοφονία του Ζακ/Ζάκι Κωστόπουλου, το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», περιγράφει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης μπορούσαν να προβλέψουν ότι η μανία με την οποία χτυπούσαν τον αιμόφυρτο ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα επέφερε τον θάνατό του, αλλά δεν το προέβλεψαν από έλλειψη προσήκουσας προσοχής…
Ετσι, δεκαέξι μήνες μετά το άγριο λιντσάρισμα του Ζακ, οι δύο φυσικοί αυτουργοί παραπέμπονται να δικαστούν σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο κατηγορούμενοι για πρόκληση θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.
Ομως πώς περιγράφεται το έγκλημα στο βούλευμα; Οταν ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο, η πόρτα έκλεισε και εκείνος προσπάθησε να απεγκλωβιστεί σπάζοντας το τζάμι με πυροσβεστήρα. Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση, δεν επιχείρησε να αφαιρέσει αντικείμενα, αλλά μόνο να βγει από το κατάστημα και με δυσκολία σήκωνε τον πυροσβεστήρα καθότι ήταν αδύναμος και ασταθής.
Οι δικαστές δέχονται ότι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, ενεργώντας από κοινού, χτυπούσαν με μανία τον αποδυναμωμένο και γονατιστό ακτιβιστή στην κρανιοεγκεφαλική χώρα, στα χέρια και στα πόδια και απορρίπτουν ότι οι δράστες βρίσκονταν σε άμυνα. Χαρακτηρίζουν επίσης «πλέον πειστική» την άποψη ότι τα είκοσι τρία τραύματα που του επέφεραν προκάλεσαν αιτιωδώς τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, εκ των οποίων προήλθε ο θάνατος.
Κάπου εκεί όμως αρχίζουν τα… «αλλά». Σε αντίφαση με όσα έχουν μόλις διαπιστώσει, οι δικαστές υποστηρίζουν ότι ο θάνατος του Ζακ δεν μπορεί να αποδοθεί σε ενδεχόμενο δόλο αλλά σε αμέλεια επειδή:
α) Ο θάνατος δεν προήλθε απευθείας από τα χτυπήματα, ούτε από τα συνεπακόλουθα τραύματα, αλλά από την αντίδραση του οργανισμού στην καταπόνηση από τα χτυπήματα. Δηλαδή, οι δράστες με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο για τη ζωή του 32χρονου, αλλά ο θάνατός του οφείλεται σε συγκλίνουσα αμέλειά τους, ήτοι οι σωματικές βλάβες προκάλεσαν οργανικό στρες και αυτό με τη σειρά του ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου. Επειδή, με λίγα λόγια, ο ακτιβιστής δεν έμεινε στον τόπο, αλλά πέθανε λίγα λεπτά αργότερα…
β) Οι μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης, λόγω της ηλικίας τους και της κοινωνικής εμπειρίας που διαθέτουν, μπορούσαν να προβλέψουν ότι την ώρα που κλοτσούσαν το κεφάλι του Ζακ ανάμεσα σε σπασμένα τζάμια θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατό του, αλλά δεν το προέβλεψαν… από έλλειψη προσήκουσας προσοχής, υπερβάλλοντα ζήλο και απερισκεψία!
Οι αστυνομικοί
Εκτός από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, με την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης παραπέμπονται σε δίκη οι τέσσερις από τους οχτώ αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σημείο του εγκλήματος και οι οποίοι ακινητοποιούν το αιμόφυρτο θύμα που είναι πεσμένο μπρούμυτα, τον πατάνε στα πόδια και στον λαιμό, του τραβάνε τα χέρια και τον σέρνουν βίαια.
Οι αστυνομικοί μπήκαν στο κάδρο των ευθυνών μετά τη δημοσιοποίηση από την «Εφ.Συν.» του «Βίντεο-ντοκουμέντο: το 2ο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου» (27.9.2018, Ντίνα Δασκαλοπούλου), το οποίο περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας από αυτόπτη μάρτυρα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πειστήρια του εγκλήματος.
Οι δικηγόροι
Οι συνήγοροι της οικογένειας Κωστόπουλου, Αννυ Παπαρρούσου, Χρύσα Πετσιμέρη και Κλειώ Παπαπαντολέων, υποστηρίζουν ότι το παραπεμπτικό βούλευμα οδηγεί σε διακριτή μεταχείριση των δραστών και τις επόμενες μέρες θα καταθέσουν στην Εισαγγελία αίτηση έφεσης ή αναίρεσής του, καλώντας την αρμόδια εισαγγελική αρχή να ασκήσει τα ένδικα μέσα που προβλέπονται για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης και προκειμένου να μη γίνει ο θάνατος του Ζακ ακόμα ένα πεδίο υποτίμησης της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.
https://www.efsyn.gr/