Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Πάγωσε ο νόμος για τις αμβλώσεις μετά τις αντιδράσεις στην Πολωνία

 

Από τις κινητοποιήσεις κατά της απόφασης που περιορίζει το δικαίωμα στην άμβλωση στην Πολωνία

AP Photo/Czarek Sokolowski…

Οι σφοδρές αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις που προκάλεσε η νέα υπερσυντηρητική νομοθεσία για τις αμβλώσεις, που απαγόρευε την ιατρική διαδικασία ακόμη και αν το έμβρυο παρουσίαζε γενετικές ανωμαλίες, ανάγκασαν την κυβέρνηση της Πολωνίας να παγώσει τη δημοσίευση και εφαρμογή της.

Μετά τις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που διήρκεσαν πάνω από δύο εβδομάδες και πραγματοποιήθηκαν παρά τα αυστηρά μέτρα για την πανδημία, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της δεξιάς συντηρητικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η ηγεσία της χώρας «θα δώσει χρόνο για διάλογο» ώστε να εξευρεθεί λύση.

Σύμφωνα με τον Μίχαλ Ντβόρτζικ,«έχει ξεκινήσει μια συζήτηση και θα ήταν καλό να δώσουμε χρόνο στον διάλογο ώστε να δημιουργηθεί μια νέα θέση που δεν θα προκαλεί τόσες δυσκολίες και δεν θα εξάπτει τα αισθήματα».

Τον περασμένο μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση που επέτρεπε τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών, ήταν αντισυνταγματική, καθιστώντας την πολωνική νομοθεσία για το θέμα, που είναι η αυστηρότερη στην Ε.Ε., ακόμη πιο περιοριστική. Επέτρεπε μόνο την άμβλωση μόνο σε περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της μητέρας ή η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Η απόφαση έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες γυναίκες και πολίτες που αντέδρασαν στην απόφαση, η οποία έλαβε υπ’ όψιν και τις πιέσεις από την Καθολική Εκκλησία.

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, κάλεσε σε διάλογο εκπροσώπους των διαδηλωτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, που ήταν υπέρ της απόφασης του Δικαστηρίου αντιπρότεινε να απαγορεύεται η άμβλωση σε περιπτώσεις που διαγνωστεί σύνδρομο Down, αλλά να επιτρέπεται σε άλλες περιπτώσεις γενετικών προβλημάτων. Η θέση αυτή όμως προκάλεσε νέες αντιδράσεις και δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει δεκτή από τα κόμματα στη Βουλή, ούτε από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, που έχουν προγραμματίσει νέες κινητοποιήσεις.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr 

ΠΗΓΗ:https://ikariologos.gr