Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Όλοι στην αυριανή απεργία

 

Εκατοντάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σ’ όλη τη χώρα, στις 26 Νοέμβρη δίνουν απεργιακή απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία με το σύνθημα: «Μέτρα προστασίας της υγείας του λαού – Υπερασπιζόμαστε τη ζωή και τα δικαιώματά μας».

Με την απεργία την Πέμπτη 26/11, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία οργανώνουν τη δική τους αποφασιστική απάντηση στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία του λαού στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου, στην πολιτική που αξιοποιεί την πανδημία για να επιταχύνει αντεργατικές ανατροπές, που επιστρατεύει την καταστολή ενάντια σε κάθε φωνή διεκδίκησης.

Με δεκάδες απεργιακές αποφάσεις, συνδικάτα σε όλη τη χώρα καλούν τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να «παγώσουν» τους χώρους δουλειάς και να θέσουν στο προσκήνιο τις επείγουσες διεκδικήσεις τους για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, από την Υγεία μέχρι τα Εργασιακά και από τις αστικές συγκοινωνίες μέχρι τη συνδικαλιστική δράση, ο αγώνας δεν αναβάλλεται, δεν μπαίνει σε καραντίνα, δεν μπορεί να περιμένει την «επόμενη μέρα». Η οργάνωση, η πάλη, η διεκδίκηση, η απεργία είναι η μόνη «ασπίδα» προστασίας που έχει ο λαός.

Με τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό να βρίσκονται στο «κόκκινο», με τα σπασμένα μίας ακόμα οικονομικής κρίσης να φορτώνονται στις πλάτες του λαού, με την «ευελιξία» να μετατρέπει τη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων σε «λάστιχο», με τη συλλογική οργάνωση και δράση να μπαίνει στη «μέγγενη» νέων περιορισμών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στέλνουν δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα: Τώρα είναι ώρα αγώνα για την υγεία, τα δικαιώματα, τη ζωή μας!

Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Σαλαμίνας, Πάτρας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Άρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λέσβου, Λευκάδας – Βόνιτσας, Νάουσας, Σάμου, Φωκίδας και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) και Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (ΠΟΘΑ), κ.ά.

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης – τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Έρευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η ΕΛΜΕ Ζακύνθου, το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν στις 26 Νοέμβρη οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΗΗΕΝ. Επίσης, οι Ενώσεις Πλοιάρχων, Μηχανικών ΜΕΚ, Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, Φροντιστών, Πρακτικών Πλοιάρχων και Κυβερνητών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Ναυτών Μότορσιπς, Πετρελαιοκίνητων και Οχηματαγωγών (φέρι μποτ) Μικρών Αποστάσεων, η ΠΕΝΕΝ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών.

Στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, την Πέμπτη δεν θα κινηθούν Ηλεκτρικός, Μετρό και Τραμ, καθώς απεργούν τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ. Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί όλα τα σωματεία της ΟΣΥ να συνεδριάσουν άμεσα για να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Απεργία έχει προκηρύξει την Πέμπτη και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).

Τη φωνή και τις διεκδικήσεις τους ενώνουν με τους εργαζόμενους Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, μεταξύ των οποίων οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Παράλληλα, προαναγγέλλουν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες Ομοσπονδιών και Σωματείων ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων στις 9 Δεκέμβρη.

Κάλεσμα αγώνα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, σε συμπόρευση με τα εργατικά συνδικάτα που προετοιμάζουν την απεργία στις 26 Νοέμβρη, απευθύνει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Άρτας, Καρδίτσας.

«Ο αγώνας για τα δικαιώματά μας δεν παίρνει αναβολή», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Αποφάσεις για την απεργία έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού του ΕΚΠΑ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, ο ΦΣ Παντείου, ο ΦΣ Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ο ΦΣ Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και οι Σύλλογοι Οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ και ΑΣΠΑΙΤΕ.

Κάλεσμα στις εργαζόμενες, στις άνεργες, στις αυτοαπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, στις νέες μητέρες, στις φοιτήτριες, στις συνταξιούχους απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), να ενώσουν τη φωνή τους με τα συνδικάτα στην απεργία, «βάζοντας στην πρώτη γραμμή τις διεκδικήσεις μας για την προστασία της υγείας, της ζωής, των δικαιωμάτων μας».

Πηγή 902

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

ΠΗΓΗ:https://ikariologos.gr