Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Ο αγώνας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά των ανισοτήτων και της πολιτικής υποεκπροσώπησης

 

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έζησε και πέθανε σε μια ταραχώδη περίοδο για την κοινωνικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, με το φυλετικό ρατσισμό να βρίσκεται στο απόγειό του.

53 χρόνια μετά τον θάνατό του η κληρονομιά του παραμένει ζωντανή, «οδηγός» απέναντι στις συστημικές διακρίσεις απέναντι στους Αφροαμερικανούς και συνολικά απέναντι στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο ίδιος ο Κινγκ, όσο και το κίνημα που στάθηκε δίπλα και συνεχίζει σήμερα να διεκδικεί εκείνα για τα οποία εκείνος μίλησε δημόσια. Από την εμβληματική του ομιλία στον Αύγουστο του 1963 με τίτλο «Έχω ένα όνειρο» μέχρι σήμερα, ο αριθμός των Αφροαμερικανών στο Κονγκρέσο των ΗΠΑ έχει αυξηθεί, ωστόσο μένει ακόμα δρόμος για να υπάρξει ισχυρή εκπροσώπηση.

Mόνο 6 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν Αφροαμερικανό εκπρόσωπο στη Γερουσία, με την Τζόρτζια να γίνεται η 7η πολιτεία, ενώ πολλές ακόμη πολιτείες δεν έχουν Αφροαμερικανό βουλευτή στο Κογκρέσο. Το 1965, υπήρχαν μόνο 6 Αφροαμερικανοί βουλευτές συνολικά στο Κογκρέσο, ενώ σήμερα είναι 62 σε σύνολο 435 βουλευτών.

Φτωχή πολιτική εκπροσώπηση των Αφροαμερικανών, αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού της χώρας.

ΠΗΓΗ: rosa.gr 

ΠΗΓΗ:https://ikariologos.gr