Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Δήμος Πατρέων: Τίμησε τους απαγχονισθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης

 

Ο Δήμος Πατρέων, όπως κάθε χρόνο, τίμησε σήμερα, Κυριακή 9 Μάη, με εκδήλωση που διοργάνωσε στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, την 9η Μάη, 

που είναι ημέρα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών, καθώς και την μνήμη των 11 απαγχονισθέντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στις 9 Μαΐου 1944, στα Ψηλά Αλώνια.

Η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, εμπνέει και σήμερα τους λαούς και τους δίδαξε πώς ο εχθρός, όσο ισχυρός και να είναι, δεν είναι ανίκητος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Μελά και συνεχίστηκε με κατάθεση στεφάνων, από τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο, τον Αντιστασιακό Σωτήρη Γκλαβά για την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), από τον Ηλία Γρηγόρη για την «Ώρα Πατρών», από τον Βασίλη Καπράλο για την «Ανυπότακτη Πολιτεία», από την Τασούλα Μπάτσικα για την Τ.Ε. ΚΚΕ Αχαΐας, από την Ελένη Τσώνη για το Τ.Σ. ΚΝΕ Αχαΐας, από την οικογένεια Κάκκου, ο εγγονός του απαγχονισμένου Παναγιώτης Κάκκος, από τον Θάνο Δούρο για τον Γορτυνιακό Σύνδεσμο Πάτρας Γρηγόριος Ε’, από τους κ.κ. Βάρκα και Μανιάτη εκ μέρους των απαγχονισμένων από την Γορτυνία, από τον Κώστα Ζαφειρόπουλο εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, από τον Θανάση Κολλιτσίδα για τον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων «Πέτρινα Χρόνια – Ιστορική Μνήμη», από την Γραμματέα του Επίτιμου Προξενίου Ρωσίας, Τατιάν Απάλκοβα για την Ενωση Ρώσων Συμπατριωτών Σογιούζ και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Συμβούλιο.

Η εκδήλωση, έγινε με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, και παρέστησαν επίσης, ο επικεφαλής της «Ώρας Πατρών» Γιώργος Ρώρος, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Οργανισμών, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων και πολίτες και ολοκληρώθηκε από την Μπάντα του Δήμου Πατρέων, με το αντιστασιακό τραγούδι «Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς» και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Μελά, είναι η εξής:
«Αγαπητές φίλες και φίλοι, συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Τα μεσάνυχτα στις 8 προς 9 Μαΐου 1945 υπογράφτηκε στο Βερολίνο από τους εκπροσώπους των συμμάχων η συμφωνία της άνευ όρων παράδοσης της χιτλερικής Γερμανίας.

Το κείμενο της συμφωνίας έγραφε: «Οι υπογραφόμενοι ενεργούντες εξ ονόματος της ανώτερης γερμανικής διοικήσεως συμφωνούμε για συνθηκολόγηση άνευ όρων όλων των δυνάμεων ξηράς, θαλάσσης και αέρος , καθώς και όλων των δυνάμεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό γερμανική διοίκηση, στην Ανώτατη Στρατιωτική Ηγεσία του Κόκκινου Στρατού και ταυτόχρονα στην Ανώτατη Διοίκηση των συμμαχικών Εκστρατευτικών δυνάμεων».

Η 9 του Μάη καταγράφεται στην ιστορία ως η μέρα της «Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών».

Η μέρα της συντριβής του φασισμού Μέρα της Νίκης των λαών ενάντια στο τέρας της βαρβαρότητας της καταστροφής. Μέρα νίκης ενάντια στον πιο καταστροφικό πόλεμο.

Η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη όλων των λαών ήταν πλέον μια πραγματικότητα. Το τέρας του φασισμού είχε υποκύψει από τα συντριπτικά πλήγματα των Συμμάχων και ιδιαίτερα αυτά του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού. Όμως οι θυσίες ήταν τεράστιες.

Περίπου πενήντα εκατομμύρια οι νεκροί, ακόμα περισσότεροι οι τραυματίες και οι πρόσφυγες, ενώ οι υλικές καταστροφές ήταν ανυπολόγιστες.
Τιμάμε σήμερα όσους αγωνίστηκαν, όσους θυσιάστηκαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό Άξονα Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Τιμάμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους πατριώτες που οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους κρέμασαν εδώ στα Ψηλά Αλώνια για να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους αγωνιστές για την δράση τους και ταυτόχρονα να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα που φούντωσε τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Η μεγάλη Εθνική Αντίσταση αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός γιατί συμμετείχαν οργανωμένα, η τεράστια πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας με πρωτοπορία τον ένοπλο μαζικό αντάρτικο Λαϊκό Στρατό, τον θρυλικό ΕΛΛΑΣ.

Σε όλο το διάστημα της τριπλής κατοχής αιμοδότης και καθοδηγητής του ηρωικού αγώνα ενάντια στο ναζιστικό – φασισμό ήταν το ΕΑΜ, ο ΕΛΛΑΣ, η ΕΠΟΝ και άλλες ΕΑΜικές οργανώσεις που με την ηρωική τους δράση και θυσία έγραψαν χρυσές σελίδες στην νεότερη ελληνική ιστορία και συνέβαλαν στην νικηφόρα έκβαση του πολέμου.

Σήμερα, 76 χρόνια από την λήξη του Β παγκοσμίου πολέμου οι σημερινές εξελίξεις προσδίδουν ακόμη περισσότερη σημασία στη ιστορία και τα διδάγματα αυτού του πολέμου.

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος όπως και ο Α’ ήταν απόρροια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Επιβεβαιώνεται ότι όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με ευθραύστους συμβιβασμούς στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής «ειρήνης», λύνονται με τον πόλεμο.

Ο ναζισμός – φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου καπιταλιστικού συνθήματος, άλλωστε και ο Χίτλερ αναρριχήθηκε στην εξουσία με την στήριξη γερμανικών και άλλων μονοπωλίων.

Σήμερα οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συγκρούονται με «Μήλο της έριδος» τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας.

Η χώρα μας με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει μετατραπεί σε μια απέραντη ΝΑΤΟΪΚΗ βάση, προωθώντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες.

Η Ε.Ε. με αντιδραστικές, αντιεπιστημονικές θεωρίες μετονόμασε την μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών σε «Μέρα της Ευρώπης». Παράλληλα το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα του Λαϊκού κόμματος, των Σοσιαλοδημοκρητών , των φιλελεύθερων και των Πρασίνων, εξισώνοντας τον Φασισμό-ναζισμό με τον κομμουνισμό, παραχαράσσοντας έτσι την ιστορία. Χώρες της, κατά τα άλλα, δημοκρατικής Ευρώπης, θέτουν εκτός νόμου κομμουνιστικά κόμματα και σύμβολα. Τιμούν συνεργάτες των «S S», γκρεμίζουν ιστορικά μνημεία της Αντιφασιστικής νίκης, που θυμίζουν στους λαούς τους ποιοι και με τι θυσίες νίκησαν το φασισμό.

Φίλες και φίλοι,

Ο λαός μας, με τον αγώνα και με το αίμα του έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της χώρας μας. Η Ιστορία αυτή, γίνεται προσπάθεια να «ξαναγραφτεί» για να ξεχάσουν ο λαός και κυρίως οι νεότερες γενιές την Αντιφασιστική Νίκη και τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν απ’ αυτήν .

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμη τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσουν για να απαλλαγούν από τα μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς στο λαϊκό βιός. Για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Οι κρεμασμένοι εδώ στα Ψηλαλώνια, όπως και όσοι έπεσαν σε άνιση μάχη και αγώνα, θα συντροφεύουν την σημερινή πάλη μας για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο, χωρίς κρίσεις, ανεργία και φτώχεια.

Τιμώντας όσους αγωνίστηκαν, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν υποτασσόμαστε.

Συνεχίζουμε ενωμένοι στο δρόμο που εκείνοι χάραξαν.

Ο λαός δεν γονατίζει παρά μόνο μονάχα μπροστά στους νεκρούς του.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!».

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

ΠΗΓΗ:https://ikariologos.gr