Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Κάτι νέο ''Ικαριώτικο'' γεννιέται στα Νότια Προάστια


Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι  της  Ικαρίας ,
Σας καλημερίζουμε και σας καλωσορίζουμε , σ' αυτή την πρώτη ιδρυτική, αλλά εξόχως σημαντική, όπως πιστεύουμε,  Γενική Συνέλευση , αυτού του νέου φορέα, που δημιουργείται σήμερα, με τις καλύτερες  προοπτικές, του Συλλόγου Ικαριωτών Νοτίων Προαστίων Αττικής   « Η  Νικαριά».






Είναι εύκολο για τον κάθε ένα από μας να μπει σήμερα ένα ερώτημα που ταυτόχρονα να δίνει  πάρα πολλές απαντήσεις.  Για πιο λόγο δημιουργείται ένας ακόμα Ικαριακός Σύλλογος στο Λεκανοπέδιο, τόσοι υπάρχουν δεν σας φτάνουν;  Το ερώτημα λοιπόν αυτό έχει πολλές απαντήσεις που πιστεύουμε θα σας καλύψουν τα όποια κενά και τις όποιες απορίες σας , που αν πάραυτα δεν γίνουν κατανοητά όλα αυτά που θα σας πούμε παρακάτω, ευχαρίστως στο τέλος της ομιλίας μου, έχει προβλεφθεί να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, να θέσετε τα ερωτήματα σας κι εμείς να σας απαντήσουμε.

Λοιπόν αγαπητοί φίλοι, το ερώτημα που τέθηκε προηγούμενα έχει την εξήγηση του για το πόσο απαραίτητος είναι ένας φορέας που να καλύπτει όλους τους Ικαριώτες των Νοτίων Προαστίων της Αττικής.  Είναι αρκετός καιρός που από διάφορους συμπατριώτες και φίλους που μας γνωρίζουν, τόσο εμένα όσο και τον καπετάν Νικόλα για την ενασχόληση μας με τα κοινά του νησιού μας από διάφορα μετερίζια των τοπικών Ικαριακών Συλλόγων στο Λεκανοπέδιο, είχε τεθεί έντονα ο προβληματισμός ότι υπάρχουν αρκετοί συμπατριώτες και φίλοι της Ικαρίας στα Νότια Προάστια, που για διάφορους λόγους οι περισσότεροι δεν δραστηριοποιούνταν στους υπάρχοντες  Ικαριακούς Συλλόγους . Πόσο μάλλον τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους ή τα δισέγγονα τους, οι υπόλοιποι εξ αγχιστείας συγγενείς και φίλοι που λατρεύουν το νησί μας, αν και δεν έχουν καταγωγή απ' αυτό και θα ήθελαν να κάνουν το κάτι παραπάνω προσφέροντας ότι θα τους ζητηθεί, και αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με οικονομικές προσφορές.
Εμείς λοιπόν γινόμαστε καθημερινά τον τελευταίο καιρό δέκτες όλης αυτής της επιθυμίας, να υπάρχει εδώ κοντά τους, στο Δήμο τους, στη περιφέρεια τους ένας Ικαριώτικος φορέας,  που να καλύπτει πολλά πράγματα, απαραίτητα στον παλιό αλλά και στον νέο συμπατριώτη μας ιδίως, πρώτης, δεύτερης τρίτης γενιάς, όπως και στους πολυπληθείς φίλους του νησιού μας.  Με λίγα λόγια ένα Ικαριώτικο φορέα που θα τους «μετέφερε» την πραγματική εικόνα του νησιού μας, στη παράδοση τους χορούς στα ήθη κι έθιμα, την επικοινωνία με τους συμπατριώτες του στον ίδιο Δήμο ή στους διπλανούς Δήμους, αλλά παράλληλα να τους μεταφέρουμε και στη πραγματική εικόνα του νησιού μας,  με τα γενικά και όχι επί μέρους ανά χωριό, προβλήματα του και τις δυνατότητες μας να συμβάλουμε, αν και εφ όσον μπορούμε από τη θέση μας, στην επίλυση τους.

Γι αυτό λοιπόν πήραμε την εξαιρετικά σοβαρή απόφαση, να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Ικαριώτικου Συλλόγου που να εκφράζει, αν είναι δυνατόν, όλους τους Ικαριώτες και φίλους που  μένουν στα Νότια Προάστια της Αττικής. Είναι το ξαναλέω μια άκρως σοβαρή και υπεύθυνη απόφαση, να δημιουργηθεί ένας τέτοιος φορέας. Το γνωρίζουμε, όπως επίσης γνωρίζουμε και  υπολογίζουμε  τα πιθανά ή απίθανα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στα πρώτα βήματα λειτουργίας του. Αλλά δεν υποχωρούμε γιατί έχουμε στόχους και οράματα ξεκινώντας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μαζί με εμάς θα βρεθούν τώρα, στα πρώτα βήματα μας, συμπατριώτες και φίλοι, που αφού μοιραστούν μαζί μας, τα όνειρα μας τις ιδέες μας, ελπίζοντας να μας δώσουν και οι ίδιοι επί πλέον   προβληματισμούς, που ίσως δεν τους είχαμε σκεφτεί, να δουλέψουμε όλοι μαζί και να βγει ότι καλύτερο στα Νότια Προάστια, ένα πραγματικό κύτταρο Ικαριακής δημιουργίας, για το οποίο θα είμαστε όλοι υπερήφανοι, γιατί θα είναι δικό μας δημιούργημα.
Γνωρίζουμε και γνωρίζετε αρκετούς συμπατριώτες μας, γνωστούς και πετυχημένους επαγγελματικά, στην κοινωνία των Νοτίων Προαστίων, όπως επίσης και πολλούς όχι και τόσο γνωστούς αλλά εξ ίσου πετυχημένους συμπατριώτες μας, που θα τους θέλαμε κοντά μας, δίπλα μας. Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους τους Ικαριώτες, ας το μάθουν και οι φίλοι μας, όσοι δεν το ξέρουν,  ότι όταν φύγαμε από το νησί μας και εγκατασταθήκαμε εδώ δεν το κάναμε για «να αλλάξουμε περιβάλλον», αλλά για βιοποριστικούς λόγους. Οι παλαιότεροι ξεκίνησαν από το μηδέν αλλά σιγά -  σιγά, αυτοδημιούργητοι οι περισσότεροι, έφτασαν σήμερα οι ίδιοι και οι οικογένειες τους να είναι σημαντικά μέλη της τοπικής μας κοινωνίας και να χαίρουν απολύτου σεβασμού και εκτίμησης.  Σ' αυτήν την κοινωνία λοιπόν ερχόμαστε σήμερα να δημιουργήσουμε το Σύλλογο Ικαριωτών Νοτίων Προαστίων Αττικής και φιλοδοξούμε να τον κάνουμε να εκπροσωπεί επάξια την Ικαριακή κοινότητα των Δήμων της Νότιας Αττικής.

Ο Σύλλογος αυτός δεν έρχεται να επικαλύψει κανένα άλλο Ικαριακό Σύλλογο, αντίθετα στόχο έχει να συνεργαστεί  μαζί τους με πνεύμα ισοτιμίας, σεβασμού και αλληλοεκτίμησης, για το κοινό καλό του νησιού μας. Τα μέλη του μπορούν να είναι, αν το θέλουν, ταυτόχρονα μέλη και στους τοπικούς Συλλόγους  των χωριών τους. Οι δραστηριότητες του Συλλόγου δεν θέλουμε να συγκρούονται με τις δραστηριότητες των άλλων συλλόγων, άλλωστε άλλος ο χώρος δράσης ο δικός μας και διαφορετικό το αντικείμενο.  Το αντίθετο μάλιστα όπου μπορούμε, κι εμείς το θέλουμε και το δηλώνουμε τώρα από αυτό το βήμα, θα χαιρόμαστε να συνεργαστούμε σε κοινές εκδηλώσεις. Όπως επίσης στόχος του Συλλόγου είναι και η συνεργασία, σε κάθε Δήμο των Ν. Προαστίων, με Συλλόγους ή άλλους φορείς από άλλες περιοχές της Ελλάδας, που δραστηριοποιούνται σε κάθε Δήμο με στόχο την προβολή της Ικαριακής κουλτούρας.
Με αυτό το πνεύμα ο Σύλλογος θα έχει μια μόνιμη έδρα σε κάποιο Δήμο, αλλά θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τμήματα, αν είναι δυνατόν, σε όλους τους Δήμους της Ν. Αττικής. Θέλει επίσης και θα το κάνει άμεσα  γνωστό με επιστολή του, μετά την αναγνώριση του, την επίσημη παρουσία του στους Δήμους και τη συμμετοχή του στα Πολιτιστικά Δρώμενα ενός εκάστου Δήμου των  Ν. Προαστίων  Αττικής.

Να πούμε τώρα λίγα πράγματα για τον ίδιο τον Σύλλογο που ιδρύουμε σήμερα. Ο Σύλλογος αυτός θα έχει κατ' αρχήν ένα επταμελές  Διοικητικό Συμβούλιο, που ο μόνος περιορισμός, απαραίτητος  θα λέγαμε, είναι ότι τα μέλη του θα είναι καταγόμενα από την Ικαρία,  είτε από τους δύο γονείς, ή από τον ένα ή σε κάθε περίπτωση να είναι άμεσα προερχόμενος από το νησί μας και ας είναι δεύτερης, τρίτης και λοιπών γενιών Ικαριωτών και να είναι απαραίτητα κάτοικος Δήμων των Νοτίων Προαστίων Αττικής. Μέλη του μπορούν να είναι όλοι οι Ικαριώτες  κάτοικοι των Νοτίων Προαστίων Αττικής αλλά και οι φίλοι του νησιού μας, που αποδέχονται τους σκοπούς του Συλλόγου μας στο σύνολο τους και δέχονται να τους πραγματοποιήσουν.  Μπορούν επίσης να γραφτούν μέλη στο Σύλλογο μας και συμπατριώτες μας ή φίλοι του νησιού μας από άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής ως επίτιμα μέλη, με τη διαφορά ότι δεν θα έχουν, πέρα από το δικαίωμα λόγου, δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα του Συλλόγου, αλλά μπορούν να συμμετέχουν στα διάφορα τμήματα ή ομάδες δραστηριοτήτων που θα δημιουργήσει ο Σύλλογος στους Δήμους των Νοτίων Προαστίων που θα συμμετέχει. Το βασικό χαρακτηριστικό των μελών του Συλλόγου μας θα είναι η αγάπη τους για την Ικαρία και μόνο.
Πολιτικές «ομπρέλες» οποιουδήποτε χρώματος δεν «χωρούν» μέσα σ' αυτό τον Σύλλογο και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε σαφές από την πρώτη ημέρα λειτουργίας μας.  Αυτός άλλωστε (δηλ. η οποιαδήποτε πολιτική ή κομματική δραστηριότητα μέσα στον Σύλλογο) θα είναι και ένας λόγος που θα μας φέρει στη δύσκολη θέση,  να διαγράψουμε ένα μέλος που παραβαίνει τον σκοπό αυτό του Συλλόγου, γιατί για εμάς όραμα μας είναι να κάνουμε μέλη όλους τους Ικαριώτες και φίλους του νησιού μας, χωρίς να κάνουμε το Σύλλογο μας πολιτική αρένα, υπάρχουν άλλοι φορείς γι αυτό το λόγο.   Σκοποί του Συλλόγου είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ικαριωτών των Νοτίων Προαστίων Αττικής, η διάδοση των ηθών και εθίμων της Ικαρίας στις περιοχές μας με  κάθε τρόπο (δημιουργία ομάδων εκμάθησης παραδοσιακού χορού, μουσικών οργάνων,  Ικαριακής διαλέκτου κλπ.), η συμμετοχή μας στα δρώμενα των Δήμων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε, η από κοινού ή και μόνοι μας συμμετοχή και προσπάθεια για επίλυση  προβλημάτων της Ικαρίας, που αφορούν στο σύνολο  του το νησί και όχι επί μέρους προβλήματα που αρμόδιοι για την επίλυση τους,  είναι ο Δήμος με τους κατά τόπου Συλλόγους των χωριών. 
Πόροι του Συλλόγου μας είναι η ετήσια συνδρομή των μελών του, που θα κυμανθεί σε λογικά πλαίσια, έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις (χοροεσπερίδες, εκδρομές, κλπ.) όπως επίσης και η όποια χορηγία ή δωρεά γίνει στο Σύλλογο μας. Εκτάκτως ο Σύλλογος, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων οικονομικών προβλημάτων, μπορεί να προβεί σε ειδικές κληρώσεις δώρων (τηλεοράσεις  ή  άλλων ηλεκτρικών / ηλεκτρονικών συσκευών).    Απώτερος στόχος μας είναι η απόκτηση δικού μας ιδιόκτητου χώρου,  για την πραγματοποίηση των όποιων εκδηλώσεων μας.

Θέλουμε να έχουμε και θα το επιδιώξουμε άμεσα, άριστες σχέσεις ισοτιμίας και αλληλοσεβασμού με τους υπόλοιπους Ικαριακούς Συλλόγους του Λεκανοπεδίου αλλά και της Ικαρίας.  Όπως επίσης αμέσως μετά τη εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου θα ζητήσουμε να έχουμε άμεση επαφή με τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων στους οποίους δραστηριοποιούμαστε, όπως επίσης και με όλους τους παρόμοιους με εμάς  πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους πολιτιστικούς φορείς απ' όλη την Ελλάδα που εδρεύουν στη περιφέρεια των Νοτίων Προαστίων, με στόχο τη συνεργασία για προβολή της Ικαριακής κουλτούρας στην περιοχή μας. Επίσης στο τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι θα επιδιώξουμε να έχουμε άριστη συνεργασία με τον Δήμο Ικαρίας στο σύνολο του.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο λέγοντας σας πράγματα που ίσως δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, άλλωστε ας αφήσουμε και στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, που  θα εκλεγεί στη πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου το Φθινόπωρο, κάτι στον προγραμματισμό της δουλειάς που έχει να κάνει, και είναι αρκετή πιστέψτε με. Σήμερα θα σας θέλαμε κοντά μας, θα θέλαμε τις εντυπώσεις σας, τις προτάσεις σας, τις παρατηρήσεις σας όπως επίσης αμέσως μετά είμαστε στη διάθεση σας να απαντήσουμε στην  όποια απορία σας. Αλλά το μήνυμα μας σήμερα που απευθύνεται σε όλους,  Ικαριώτες και μη, είναι ότι κάτι καινούργιο γεννιέται στα Νότια Προάστια, ένας νέος Ικαριώτικος Σύλλογος που ήταν απαραίτητος για την περιοχή μας, που έχει στόχους, οράματα, αλλά το κυριότερο εκτός από εμάς που το ξεκινήσαμε, θέλει να έχει όλους εσάς ως τους καλύτερους πρεσβευτές -  συνεργάτες, γιατί θα σας χρειαστούμε δίπλα μας
Χώρος υπάρχει για όλους, απλά διάθεση για λίγο χρόνο να αφιερώσουμε όλοι σ' αυτή την προσπάθεια   χρειάζεται και τα αποτελέσματα θα είναι πρώτα απ' όλους θετικά για εμάς που ζούμε σ' αυτή την περιοχή της Αττικής, αλλά στο σύνολο του για το αγαπημένο μας νησί την Ικαριά.
Σωτήρης Πολίτης sotpol@yahoo.gr 6977957600