Το Διεπιστημονικό Δίκτυο
Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής, «INCLUDE» είχε πάρει για τις
δράσεις του το 1ο παλαιό σχολείο Τριανδρίας
Μάλιστα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το παλαιό σχολείο, το οποίο δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Ωστόσο, ακόμα και οι άνθρωποι του πανεπιστημιακού ιδρύματος, οι οποίοι έχουν κάνει κοινές δράσεις με το Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής, δεν γνώριζαν ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει παραχωρηθεί στις δράσεις του Include!
Ο συγκεκριμένος χώρος και συγκεκριμένα τέσσερις αίθουσες, χρησιμοποιείται για τις δράσεις των παιδιών, περίπου 40 τον αριθμό εκ των οποίων τα 15 είναι ΑμεΑ (σ.σ. με σύνδρομο Down), από το 2014. Το παράδοξο είναι ότι στον χώρο αυτό δεν υπάρχουν τουαλέτες και από την αρχή έγινε αίτημα για χρήση τουαλέτες για τα ΑμεΑ, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση από την αρμόδια σχολική επιτροπή, αν και «κολλητά» λειτουργεί νηπιαγωγείο που έχει οκτώ τουαλέτες. Παράλληλα, οι χώροι που χρησιμοποιούνται για τις δράσεις, δεν έχουν θέρμανση και νερό, οπότε κυρίως τους χειμερινούς μήνες, το παλαιό σχολείο χρησιμοποιούνταν για δύο φορές την εβδομάδα.
30 εθελοντές και χρηματοδότηση από ιδιωτικό ίδρυμα
Το Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής Include, ιδρύθηκε ως επιστημονικό σωματείο το Μάρτιο του 2011 για να προωθήσει τη συμπεριληπτική εκπαίδευση (Inclusive education) σύμφωνα με τις αρχές που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση κατά των Διακρίσεων στην Εκπαίδευση ( Ηνωμένα Έθνη, Σειρά Συμβάσεων, Τόμος 429, Νο. 693) και τη σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία ( Convention on the Rights of Persons with Disabilities άρθρο 24, 2006).
Το Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής Include, λειτουργεί με τη στήριξη 30 εθελοντών και την πολύ σημαντική χρηματοδότηση με διάρκεια τριών ετών, από ιδιωτικό ίδρυμα, για τις δράσεις του.
Όραμα των ανθρώπων που δίνουν και την ψυχή τους για τα παιδιά, είναι να γίνει ένα «όραμα σχολείο της γειτονιάς», με κύριο στόχο την ένταξη των ΑμεΑ στο κοινωνικό σύνολο, αρχίζοντας από την παιδεία και το σχολείο.
Αυγερινός Μαϊστρέλλης: Ζητάμε να δημιουργηθεί ένα σχολείο στολίδι
«Αρκετά από τα ΑμεΑ έχουν πέσει θύματα μπούλινγκ, αλλά όταν πήγαν στα σχολεία τους και βραβεύτηκαν, άλλαξε η νοοτροπία απέναντί τους» είπε στο σάιτ μας ο Αυγερινός Μαϊστρέλλης, ο αντιπρόεδρος του Include και ένας από τους ανθρώπους που βρίσκεται με όλο του το είναι δίπλα στα παιδιά.«Έχουμε συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και αυτό που ζητάμε είναι απλό: τη συνεργασία του δήμου για να δημιουργηθεί ένα σχολείο στολίδι για όλους. Θέλουμε να παραμείνουμε στο συγκεκριμένο χώρο και να αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα που τρέχει» μας είπε ο Αυγερινός Μαϊστρέλλης.
Τα προγράμματα που γίνονται για τα παιδιά είναι άκρως σημαντικά. Ρομποτική για παιδιά με ή χωρίς αυτισμό, προγράμματα φυσικής αγωγής, κοινή παιδαγωγική παιδεία. Όλες οι δράσεις γίνονται με αυτοθυσία των εθελοντών και με πενιχρά μέσα, αλλά πολύ σημαντική είναι η στήριξη και η χρηματοδότηση από ιδιωτικό ίδρυμα, όπως διαβάζουμε και στο μπλογκ που διατηρείται για τις δράσεις (http://include-edu.blogspot.gr/ ).
Τα μέλη του σωματείου Include έχουν τη Δευτέρα εκλογοαπολογιστική συνέλευση, ενώ ετοιμάζεται σε συνεργασία με κινήματα, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, σε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Ουσιαστικά, οι δράσεις του Include καλύπτει κενά στην εκπαίδευση από καταρτισμένο προσωπικό σε εθελοντική μορφή, εφαρμόζονται πρακτικές πάνω στην εκπαίδευση, γίνεται ειδική διαπολιτισμική διαγωγή, ενώ οι κοινές δράσεις με το Πανεπιστήμιο Μακεδονία έχουν βραβευτεί, όπως υπάρχουν βραβεύσεις για πολλές δραστηριότητες, ενώ οι δραστηριότητες ποικίλουν και ουσιαστικά έχουν ως απώτερο στόχο τη σωστή διαπαιδαγώγηση όλων.
Ωστόσο, όπως ενημερώθηκε το προεδρείο του σωματείου, πρέπει να φύγει από το κτίριο, όταν με απόφαση του 2014, οι κτιριακές εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν με επίσημη απόφαση, που αναρτήθηκε και στη διαύγεια… Η απόφαση ήταν του Αντιδημάρχου Σχολικής Μέριμνας κ. Καρούμπη, αλλά τώρα με άλλη απόφαση, αποφασίστηκε η έξωση…
ΠΗΓΗ