Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Διημερίδα: Η εικόνα της Ελλάδας: Πολιτισμός και Μ. Μ. Ε.

                                   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ/ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
             
                 Διημερίδα: Η εικόνα της Ελλάδας: Πολιτισμός και Μ. Μ. Ε.
Το Εργαστήρι Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλεί  στην διημερίδα με θέμα:
     
Η εικόνα της Ελλάδας: 
Πολιτισμός και Μ. Μ. Ε.Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Μαίου,10.00-16.00,Αμφιθέατρο Αργυριάδη, \

                          Πανεπιστημίου 30, στα Προπύλαια
Την Τετάρτη, 20 Μαΐου θα γίνει η παρουσίαση της έρευνας:Η εικόνα της Ελλάδας σε ξένα Μέσα και η υποδοχή της σε ελληνικά  Μέσα Ενημέρωσης: πολιτισμική διάσταση και πολιτικές παράμετροι  την εποχή της κρίσης (2010-2013).

Η έρευνα αυτή που έγινε από  1/5/2014 μέχρι 15/5/2015 με την συμβολή της χορηγίας του τέως Πρύτανη, ομότιμου καθηγητή Μ. Σταθόπουλου, έχει ως αντικείμενο τον ρόλο του πολιτισμικού παράγοντα στην διαμόρφωση  της  εικόνας που έχουν οι άλλοι για την Ελλάδα αλλά και την ενσωμάτωση, την απόρριψη και την εν γένει διαχείριση  της εικόνας αυτής από τα Ελληνικά Μέσα και γενικότερα την κοινωνία.  

Στην εικόνα αυτή  παρεισφρέουν από την πρώτη στιγμή σε Γερμανικά κυρίως Μέσα αλλά όχι μόνο, σχόλια που αφορούν στα χαρακτηριστικά, τα ήθη και την νοοτροπία  ενός λαού:  Είναι κολάσιμο το ότι οι Έλληνες τρώνε ντολμαδάκια και πίνουν ρετσίνα. Ότι χορεύουν ασταμάτητα συρτάκι. 
Ότι μαλώνουν δήθεν για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό σε μια ταβέρνα και στο τέλος  τον αφήνουν  απλήρωτο.  
Από την άλλη πλευρά, μία ιδιότυπη συλλογική ενοχή διαχέεται από Ελληνικά Μέσα που αναπαράγουν την εικόνα αυτή. Διαδεδομένη και μάλλον δικαιολογημένη είναι η εντύπωση ότι όχι μόνον τα αρνητικά σχόλια και τα αντίστοιχα στερεότυπα  αφθονούν – χωρίς αυτό να αποκλείει και τις αντίθετες πολύ θετικές απόψεις- αλλά και ότι η διατύπωσή τους έχει να κάνει με συγκαλυμμένους πλην διαφανείς πολιτικούς στόχους.  

Τα τραγικά αποτελέσματα της στερεοτυπικής αντιμετώπισης λαών είναι  νωπά στην μνήμη της Ευρώπης. Γι αυτό το ερώτημα που γεννάται είναι διττό: Πρώτον, πώς ερμηνεύεται αυτή η συνεχής ροή αναλύσεων, κριτικών, πολεμικών ή και απειλών που εκφράζονται με όλες τις φόρμες, από τα επίσημα ανακοινωθέντα και την σοβαρή ή σοβαροφανή αρθρογραφία, μέχρι τα τηλεοπτικά σποτ, τις γελοιογραφίες και τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο; 
Και, δεύτερον, τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε για να μετατρέψουμε τα όποια συμπεράσματά μας σε εργαλεία σκέψης  και  δημιουργικής αντίστασης.        

Οι νέες και νέοι επιστήμονες/ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα επικέντρωσαν το ενδιαφέρον  τους σε  Γερμανικά και Βρετανικά Μέσα καταγράφοντας και αναλύοντας έναν εντυπωσιακό αριθμό δειγμάτων. Μετά  την παρουσίαση  των συμπερασμάτων τους,  θα υπάρξουν θεωρητικές παρεμβάσεις από επιστήμονες και δημοσιογράφους σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας στα ΜΜΕ, Ελληνικά και Ξένα, και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τα μεγέθη της οικονομίας, το σώμα και την  ψυχή του ανθρώπου.

Την  Πέμπτη, 21 Μαΐου,  το γενικό  θέμα έχει να κάνει με την Πολιτιστική Διαχείριση. Οι παρεμβάσεις  αφορούν   στους  τρόπους με τους οποίους  Ελληνικοί Πολιτιστικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί,  Θεσμοί, αλλά και  Καλλιτέχνες και Δημιουργοί αντιλαμβάνονται και προβάλλουν την εικόνα της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον και αν και κατά πόσο η διαδικασία αυτή έχει διαφοροποιηθεί κατά την περίοδο της κρίσης. Εκλεκτοί/ές επιστήμονες, Διευθυντές και Διευθύντριες Μουσείων, υπεύθυνοι και υπεύθυνες Ιδιωτικών Ιδρυμάτων Πολιτισμού και Διεθνών Διοργανώσεων  καθώς   και Καλλιτέχνες διαφόρων κλάδων, θα παρέμβουν για να καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες και προτάσεις.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.  
Επικοινωνία :
Πέπη Ρηγοπούλου (τηλ.: 6974894997)
Πέτρος Ζούνης (e-mail: thzounis@media.uoa.gr ,τηλ.:  210-3689278,  6936524303)

Ασημίνα Περρή ( e-mail: aperri@pspa.uoa.gr, τηλ.: 210-3689598,  6939758421)