Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Πολιτική παρέμβαση για να σωθεί η Hellenic Steel ζητούν οι εργαζόμενοι

Έκκληση στην κυβέρνηση απευθύνουν οι εργαζόμενοι της Hellenic Steel ζητώντας της να παρέμβει πολιτικά και να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε αφενός να σταματήσει η εκκαθάριση της εταιρίας και αφετέρου να βρεθεί άμεσα επενδυτής που θα την αναβιώσει και θα μπορέσει να τη λειτουργήσει.

«Έχουμε ακόμη αναμμένη την ελπίδα ότι θα σκύψει η κυβέρνηση επάνω στο πρόβλημα και των εργαζομένων και της επιχείρησης», τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Παναγιώτης Χατζάκος, επισημαίνοντας πως η εταιρία δεν πρέπει να χαθεί από τη Θεσσαλονίκη.

«Ο παραγωγικός ιστός της χώρας έχει φτάσει πλέον στα όριά του και πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να μην χαθεί άλλη μία βιομηχανία κραταιά, η οποία μάλιστα είναι η μοναδική στο είδος της που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ελλαδικό χώρο», πρόσθεσε.

Μόλις 48 εργαζόμενοι έχουν απομείνει

Υπενθυμίζεται πως το 77,12% της Hellenic Steel κατέχει η ιταλική μητρική εταιρεία ILVA, η οποία βρίσκεται υπό την επιτροπεία της ιταλικής κυβέρνησης και έχει αποχωρήσει από την Ελληνική Εταιρία Χάλυβα (Μερίδια στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Steel έχουν επίσης δύο Τράπεζες, η Πειραιώς 14,64% και η ΕΤΕ 1,19%, ενώ η ιαπωνική Marubeni ΙΤΟCHU έχει το υπόλοιπο 7,05%).

Η εκκαθάριση της εταιρίας είχε αποφασιστεί στα τέλη Οκτωβρίου του 2014 και στο εργοστάσιο είναι ουσιαστικά κλειστό από τον Δεκέμβριο του 2014 και μέχρι σήμερα όσες προσφορές κατατέθηκαν από υποψήφιους επενδυτές δεν τελεσφόρησαν.

Την ίδια στιγμή, από τις αρχές του χρόνου η εταιρία, προκειμένου να μειώσει τα έξοδά της, έχει προχωρήσει σε μείωση προσωπικού. Οι απολύσεις έχουν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και πλέον έχουν απομείνει στην εταιρία 48 εργαζόμενοι, όταν την περασμένη Δευτέρα ήταν 183.

Απαλλαγμένη από χρέη και βιώσιμη η επιχείριση

Παρά τις δυσμενείς έως σήμερα εξελίξεις, οι εργαζόμενοι επιμένουν πως πρόκειται για μία εταιρία «καθαρή» από οικονομικά βάρη και βιώσιμη. Συγκεκριμένα, τονίζουν πως η Hellenic Steel είναι απαλλαγμένη από χρέη, δεν οφείλει «ούτε ένα ευρώ» ούτε στο ελληνικό δημόσιο ούτε σε προμηθευτές, ούτε στους εργαζομένους.

Η μόνη οφειλή της επιχείρησης είναι προς τους μετόχους- κατά βάση την ιταλική ILVA η οποία έχει κρατικοποιηθεί τους τελευταίους 6 μήνες, και, σύμφωνα με τους εργαζομένους, αυτοί που έχουν αναλάβει πλέον καθήκοντα με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης απαιτούν να πάρουν μέσα από την πώληση της εταιρίας ή την εκκαθάριση της, χρήματα της Hellenic Steel.

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν «καταστροφικές» τις αποφάσεις της μητρικής εταιρίας για την Hellenic Steel, επισημαίνοντας πως την έχουν αποσυνδέσει από τον όμιλο μη στέλνοντάς της πρώτη ύλη. «Μέχρι τον Νοέμβρη του 2014 είχαμε σε πολύ καλούς ρυθμούς πρώτη ύλη, και στέλναμε το 70% του παραγόμενου προϊόντος στο εξωτερικό που αυτό ανεβάζει τους δείκτες όσον αφορά το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν και φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα», ανέφερε ο Παναγιώτης Χατζάκος.

Άλλωστε η εν λόγω βιομηχανία είναι από τις ελάχιστες που έχει απομείνει όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και επιπλέον είναι ο μοναδικός παραγωγός προϊόντων ψυχρής έλασης χάλυβα στην Ελλάδα. Να σημειωθεί πως η εταιρία ετησίως παρήγαγε 350.000 τόνους περίπου, το 70% των οποίων το εξήγαγε σε όλον τον κόσμο και με το υπόλοιπο τροφοδοτούσε την εγχώρια βιομηχανία.

Ανάγκη να βρεθεί πρώτη ύλη

Ερωτηθείς για το εάν οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να δουλέψουν μόνοι τους την εταιρία, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων απάντησε πως οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε επίπεδο τεχνογνωσίας και διάθεσης. Ωστόσο, πρόσθεσε, «Δεν είμαστε επιχειρηματίες εμείς οι εργαζόμενοι ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε μία εταιρία, της οποίας η λειτουργία εξαρτάται καθ’ ολοκληρία από την πρώτη ύλη. Η πρώτη ύλη πρέπει να βρεθεί και να τη στείλει κάποιος όμιλος που παράγει αυτή την πρώτη ύλη».

«Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τη δουλέψουμε την εταιρία εάν αναληφθεί μία πρωτοβουλία και βρεθεί πρώτη ύλη, ακόμα ακόμα να χαρίσουμε και κάποια μεροκάματα μας προς το συμφέρον της εταιρίας προκειμένου να λειτουργήσει. Άρκεί να βρεθεί όμως πρώτη ύλη και να πάρει την πρωτοβουλία είτε η κυβέρνηση είτε οποιοσδήποτε επιχειρηματίας να φέρει την πρώτη ύλη», σχολίασε επίσης. «Εμείς αυτήν την πρώτη ύλη μπορούμε να την μεταποιήσουμε και να την κάνουμε προϊόν, το οποίο προϊόν θα φέρει και έσοδα και κέρδη στην εταιρία», πρόσθεσε στις δηλώσεις του.

Συνάντηση εργαζομένων με την κυβέρνηση

Πλέον τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς χωρίς καμία πρόοδο στο θέμα της εξεύρεσης επενδυτή για το μερίδιο της ΙLVA, οι τίτλοι τέλους είναι αναπόφευκτοι. Οι εργαζόμενοι αναζητούν έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να διασωθεί η εταιρία, υπογραμμίζοντας πως εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο του οριστικού λουκέτου, οι συνέπειες θα είναι δυσχερείς όχι μόνο για τους εργαζομένους αλλά και για την έγχώρια παραγωγή συνολικά.
Στην κατεύθυνση αυτή, το σωματείο των εργαζομένων αναμένεται την προσεχή εβδομάδα να κατέβει στην Αθήνα προκειμένου να έχει επαφές με την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, έχει οριστεί μέσω του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης συνάντηση την Πέμπτη 21 Μαΐου το απόγευμα στις 5 με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη και με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη. Οι εργαζόμενοι ευελπιστούν από τις επαφές αυτές να ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων ο οποίος θα καταλήξει σε μία λύση άμεσα ώστε να διασωθεί η εταιρία.

Ευγενία Χατζηγεωργίου
alterthess