Η πανηγυρική είσοδος στη Βουλή, με το εντυπωσιακό 13%, του Κουρδικού κόμματος HDP, ήταν η χαριστική βολή για το ΑΚP. Οι συζητήσεις των κομμάτων δεν απέδωσαν και έτσι οι Τούρκοι οδηγούνται στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής, 1 Νοεμβρίου.
Εν τω μεταξύ όμως, οξύνθηκε υπέρμετρα η αντιπαράθεση στη πολιτική ζωή και αναζωπυρώθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις του τουρκικού κράτους κατά του ΡΚΚ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 2.000 άνθρωποι σύμφωνα με τον Ερντογάν.
Η κίνηση αυτή του Ερντογάν είχε διπλό στόχο: Ηταν ταυτόχρονα αντιπερισπασμός στις έγκυρες καταγγελίες για συνεργασία του με το Ισλαμικό κράτος αλλά και απόπειρα πολιτικού αποκλεισμού του ΗDP. Ομως και στα δύο απέτυχε.
Οι δολοφονικές επιθέσεις κατά ειρηνικών διαδηλωτών στο Σουρούτς τον Αύγουστο αλλά και στην Αγκυρα πριν ένα μήνα, εξέθεσαν την κυβέρνηση Νταβούτογλου και τον Ερντογάν στα μάτια της κοινής γνώμης. Ολοι κατέκριναν ως συνένοχο το τουρκικό κράτος.
Η λειτουργία του τουρκικού παρακράτους. αυτού που είναι γνωστό και βαθύ κράτος της Τουρκίας, παραμένει σε εγρήγορση και λειτουργία. Το αποδεικνύει με ένα εμπεριστατωμένο άρθρο στη τουρκική εφημερίδα Today’s Zaman η Lale Kemal.
Iδού τι γράφει για τους “λευκούς ταύρους” του τουρκικού παρακράτους και του αυτοκινήτου-συμβόλου που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν(;) για απαγωγές, δολοφονίες και εξαφανίσεις αντιφρονούντων, Κούρδων και άλλων.
Της LALE KEMAL*
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI
Μια έντονη συζήτηση έχει αναζωογονηθεί πρόσφατα στη Τουρκία, σχετικά μ΄έναν αμφισβητούμενο τύπο αυτοκινήτου το οποίο σχετιζόταν με τις λεγόμενες “εξωδικαστικές”, παράνομες δολοφονίες Κούρδων στις κατά πλειοψηφία κατοικούμενες από Κούρδους Ν.Α περιοχές της χώρας τη περίοδο του 1990.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούογλου, πυροδότησε την συζήτηση όταν κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στη κουρδική περιοχή της Βαν, είπε ότι οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες και εξαφανίσεις Κούρδων διαφωνούντων θα επιστρέψουν εάν το κόμμα του(ΑΚΡ) δεν κερδίσει τη πλειοψηφία των ψήφων ώστε να γίνει ξανά μονοκομματική κυβέρνηση, κατά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.
Οι παρατηρήσεις του αποτελούν και εκβιασμό και απειλή προς τους ψηφοφόρους, είναι ένα μέσο άσκησης πίεσης του ΑΚΡ προκειμένου να επιστρέψει στην εξουσία μετά από 13 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας στη τουρκική πολιτική σκηνή.
Το ΑΚΡ που διατηρεί το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων απέναντι στα άλλα κόμματα, έχασε τη πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουνίου και έσυρε τη Τουρκία σε επαναληπτικές εκλογές το Νοέμβριο αντί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
“Εάν το ΑΚΡ φύγει από την εξουσία, αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες ή όπως στο παρελθόν τα αυτοκίνητα των Λευκών Ταύρων(Beyaz [white] Toros), θα ξανάρθουν” είπε ο Νταβούτογλου στη Βαν. Ως ειρωνεία, οι δηλώσεις αυτές που έγιναν έγιναν τη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση του και ο Πρόεδρος Ερντογάν κατηγορούνται ότι ασκούν κατασταλτικές πολιτικές σε διαφωνούντες, προκαλούν φόβους ότι η Τουρκία επιστρέφει στα μαύρα χρόνια του 1990, τότε που οι Λευκοί Ταύροι ήταν το σύμβολο των παράνομων-παρακρατικών δολοφονιών Κούρδων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Today’s Zaman στις 22 Οκτωβρίου 2015, ο συγκεκριμένος τύπος αυτοκινήτου ααναφέρεται σε μιά παράνομη ομάδα προστατευμένη από το κράτος, γνωστή για τις βάρβαρες πράξεις της στη Ν.Α Τουρκία, όπως η απαγωγή, ο βασανισμός και η δολοφονία Κούρδων που αρνούνται να συνεργαστούν με τη κυβέρνηση αψηφώντας τις παράνομες πρακτικές του στρατού που στόχευαν κατοίκους των περιοχών αυτών.
Αρκετοί Κούρδοι είτε εξαφανίσθηκαν είτε δολοφονήθηκαν αφού πρώτα σύρθηκαν μέσα σε αυτά τα αυτοκίνητα μάρκας Ρενό, γνωστά στο λαό ως “Λευκοί ταύροι”, τα οποία χρησιμοποιούσαν συνήθως οι υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους.
Ακόμη, οι δράστες αυτών των δολοφονιών δεν προσήχθησαν σε δίκη και έμειναν ατιμώρητοι καθώς οι ανακρίσεις για τις περίπου 200 υποθέσεις δολοφονιών στη περιοχή μεταξύ 1994-1995, έκλεισαν αφού υπέπεσαν σε παραγραφή.
Εκτιμάται ότι πάνω από 17.500 άνθρωποι τη δεκαετία του 1990, έπεσαν θύματα αυτών των παράνομων δολοφονιών από τις παρακρατικές ομάδες.
Από τότε η Τουρκία δεν διευθέτησε τις διαφορές της με τα παράνομα αυτά στοιχεία του κράτους που ήταν υπεύθυνα για αυτές τις μαζικές δολοφονίες. Αντίθετα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ακόμη κι αυτοί που αντιμετωπίζουν κατηγορίες και παραπέμπονται σε δίκη για αυτές τις δολοφονίες, θα αθωωθούν.
Μια μεγάλης διάρκειας δίκη με κατηγορούμενους που έχουν σχέση με της άλυτες αυτές υποθέσεις δολοφονιών του 1990 θα αρχίσει πιθανότατα στις 5 Νοεμβρίου. Ο εισαγγελέας όμως κατά τη διάρκεια ακρόασης τον Ιούνιο, έχει ζητήσει να απαλλαγούν και οι οκτώ ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του συνταγματάρχη Κεμάλ Τεμιζόζ.
Αυτή η δίκη είναι γνωστή ως η δίκη των θανάτων του πηγαδιού Sirnak. Αφορά την ανεξιχνίαστη δολοφονία 55 ανθρώπων στα μέσα του 1990 στις περιοχές Slopi και Cizri. Η παράνομη ομάδα JITEM της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, φέρεται ως υπέυθυνη για την απαγωγή άγνωστου αριθμού Κούρδων, τα πτώματα των οποίων πέταξε σε πηγάδι με οξύ. Αυτή η ομάδα φέρεται ότι ήταν υπό τις εντολές του τοπικού αρχηγού της Στρατοχωροφυακή Temizoz, ο οποίος διοικητής στο Cizre από το 1993 έως το 1995.
Η πρόσφατη συζήτηση για τους Λευκούς ταύρους, διεξάγεται εν μέσω ισχυρισμών ότι οι παράνομες, παρακρατικές δολοφονίες έχουν γίνει στη Τουρκία και την εποχή της διακυβέρνησης του ΑΚΡ. Εκθεση του Τουρκικού Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Απρίλιο, αποκάλυψε ότι 54 άτομα σκοτώθηκαν σε τέτοιες εξωδικαστικές-παράνομες δολοφονίες, τον περασμένο χρόνο.
Η έκθεση αυτή για τις παραβιλασεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2014 στη Τουρκία, αναφέρει ότι 54 άτομα έπεσαν θύματα τέτοιων παρακρατικών δολοφονιών ενώ άλλα 106 τραυματίσθηκαν. Η έκθεση προσθέτει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι απώλειες που έιχαμε στις γεγονότα τη6-8 Οκτωβρίου 2014, όταν περίπου άλλα 50 άτομα σκοτώθηκαν όταν Κούρδοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συριακή πόλη του Κομπάνι.
Ετσι το ΑΚΡ δέχεται κριτική όχι μόνο γιατί έκλεισε τα μάτια στις εξωδικαστκές, παρακρατικές δολοφονίες, απομεινάρι τη δεκετίας του 1990, αλλά και γιατί δεν οδήγησε τους υπεύθυνους αυτών των ανεξιχνίαστων δολοφονιών σε λογοδοσία.
Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα(CHP), Λεβέντ Γκοκ, είπε στις 23 Οκτωβρίου ότι το κόμμα του υπέβαλε 24 προτάσεις στο Κοινοβούλιο για να αποκαλυφθούν οι δράστες αυτών των άλυτων δολοφονιών στη Τουρκία αλλα όλες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση του ΑΚΡ.
Η υπόθεση των Λευκών Ταύρων ερχεται σε μια εποχή όπου η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στη Τουρκία επιδεινώνεται ραγδαία ακολουθώντας τις επιθέσεις της κυβέρνηση εναντίον του ΡΚΚ με σαφή πιθανότητα να επιστρέψει η χώρα στη πολιτική βία της δεκαετίας του 1990.
- δημοσιογράφου της Today’s Zaman
- ΠΗΓΗ