Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Eγκρίθηκε: τα λεφτά θα τα πάρουν οι τραπεζίτες. Εμείς απλώς θα τα ξεχρεώσουμε, για να τα ξαναφάνε και να μας ξαναχρεώσουν...

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Δεκτό, με ευρεία πλειοψηφία, έγινε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ έγινε δεκτό και από τους εισηγητές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ένωσης Κεντρώων, αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο στην Ολομέλεια. Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των Stress Tests και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Την Κυριακή θα διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίες της ανεκφαλαιοποίησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε κρίσιμη τη διαδικασία διότι, όπως είπε, θα ανακοινωθούν οι τελικοί αριθμοί για την ανακεφαλαιοποίηση. Όπως ανέφερε σχετικά με τη διαδικασία κατάρτισης του νομοσχεδίου, μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πολλά άγνωστα θέματα. «Ήταν πολύ δύσκολο να έχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο για διαπραγμάτευση. Ακόμα και σήμερα, οι λεπτομέρειες είναι άγνωστες» σημείωσε διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «η κυβέρνηση δούλεψε πολύ σκληρά αυτή την εβδομάδα».
Πρόσθεσε ότι  μέχρι την Δευτέρα που θα ανοίξουν οι αγορές και το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί, θα έχει εκδοθεί (την Κυριακή) η πράξη του υπουργικού συμβουλίου που θα αφορά την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών αλλά και τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές (Cocos), όπως και τις κοινές μετοχές.
Ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «είχατε χρόνο από τον Αύγουστο να προετοιμάσετε το νομοσχέδιο». «Είναι δυνατόν να μας το φέρνετε ως κατεπείγον, διότι δεν είναι ικανή η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της;» διερωτήθηκε, ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους είπε: «Θα νομιμοποιήσετε την ανικανότητα της κυβέρνησης, συνάδελφοι;» δηλώνοντας ότι «η ΝΔ δεν συναινεί με το κατεπείγον».
Όσον αφορά την στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι επί της αρχής θα υπερψηφίσει διότι, όπως τόνισε, «δεν πρόκειται να παίξουμε με τις καταθέσεις των πολιτών». «Θα ψηφίσουμε επί της αρχής, διότι έτσι που τα κάνατε οι τράπεζες έχουν ανάγκη χρημάτων» είπε, ενώ έκανε γνωστό ότι η ΝΔ επιφυλάσσεται επί των άρθρων «διότι δεν είχαμε χρόνο να δούμε τι αλλάζει ακριβώς», όπως εξήγησε.
Από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης υπογράμμισε ότι «δεν θα ακολουθήσουμε την πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση που κατήγγειλαν τα πάντα», όμως, όπως είπε, «την Τετάρτη ενημερωθήκαμε για την κατάθεση του νομοσχεδίου». Και αυτό σημαίνει ότι «βρισκόμαστε ξανά στο απόλυτο αδιέξοδο του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι «δεν συμφωνούμε με το κατεπείγον». Ωστόσο, ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου» σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κάνετε τα ίδια με τους προηγούμενους». Δήλωσε δε ότι το κόμμα του δεν αποδέχεται την λογική του κατεπείγοντος.
Σκληρή κριτική άσκησε και ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης επισημαίνοντας ότι «το να ζητάει η κυβέρνηση να συζητηθεί στις 5 το απόγευμα νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 11 το πρωί, δείχνει την αποτυχία της». «Δεν πρέπει να βιαστεί η Βουλή για μια τόσο κρίσιμη απόφαση, σε ένα τεχνικό νομοσχέδιο» είπε χαρακτηρίζοντας εκτός των άλλων και ατελές το νομοσχέδιο.
Από την Ένωση Κεντρώων ο Δ. Καβαδέλας διατύπωσε επιφυλάξεις, ενώ δήλωσε ότι «αισθάνομαι εκβιαζόμενος» και ότι «χρειάζεται χρόνος για μελέτη και έκφραση υπεύθυνης γνώμης». «Δεν αισθάνομαι έτοιμος ψυχολογικά να συμφωνήσω» είπε.
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του Γ. Μπαλαούρας είπε πως «ούτε και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε χαρούμενοι που έρχονται νομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος».  «Γίνεται όμως δύσκολος και σκληρός αγώνας δρόμου, αγώνας αντοχής και ταχύτητας» πρόσθεσε καλώντας τα κόμματα «να δώσουμε μηνύματα σταθερότητας της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος». Εκτίμησε δε ότι «τελειώνει ο κίνδυνος του κουρέματος των καταθέσεων αν ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό και προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση». Όσον αφορά τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις είπε ότι «κόστισαν».