Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Δικαίωση για τις «γυναίκες ανακούφισης» μετά από 70 χρόνια

korea-japan

Η απαγωγή και υποχρεωτική εκπόρνευση γυναικών για να ικανοποιούν τις ανάγκες του ιαπωνικού στρατού αποτέλεσε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγκρουσης στο ασιατικό μέτωπο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Περισσότερες από 200.000 γυναίκες απήχθησαν και εκπορνεύτηκαν για τις ανάγκες του ιαπωνικού στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο | AP Photo/Ahn Young-joon
Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 200.000 γυναίκες φυλακίστηκαν στα πορνεία του αυτοκρατορικού ιαπωνικού στρατού.
Οι «γυναίκες ανακούφισης», όπως τις ονόμασε «ευγενικά» ο ιαπωνικός στρατός ήταν στην πλειοψηφία τους Κορεάτισες, Κινέζες, Ινδονήσιες, αλλά προέρχονταν και από άλλες χώρες που είχε κατακτήσει η Ιαπωνία. 
Τα κορίτσια αυτά απαγάγονταν από τα σπίτια τους ή παρασύρονταν με υποσχέσεις για εργασία σε εταιρείες και εργοστάσια και στη συνέχεια φυλακίζονταν στα διάφορα πορνεία που είχε ο ιαπωνικός στρατός.
Στόχος των ηγετών ήταν να κρατούν στους στρατιώτες τους ήρεμους για να αποφευχθούν εξεγέρσεις, περιστατικά βιασμών, αλλά και να περιορίσουν την εμφάνιση αφροδίσιων νοσημάτων.
Σήμερα, πολλές δεκαετίες μετά, Νότια Κορέα και Ιαπωνία υπέγραψαν ιστορική συμφωνία για το θέμα «γυναικών ανακούφισης».
Η συμφωνία αυτή θα είναι οριστική και μη αναστρέψιμη, εάν η Ιαπωνία αναλάβει τις ευθύνες της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Γιουν Μπιουνγκ-Σε μετά τις συνομιλίες του με τον ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Τόκιο δέχθηκε να καταβάλει ποσόν ύψους 1 δισεκατομμυρίου γεν (7,5 εκατομμυρίων ευρώ) ως αποζημίωσης.
Συγγενείς θυμάτων του πολέμου διαμαρτύρονται ζητώντας μετάνοια και αποζημιώσεις από την ιαπωνική κυβέρνηση | AP Photo/Ahn Young-joon
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε εξέφρασε προς τα θύματα «τη συγγνώμη και τη μετάνοια, από τα βάθη της καρδιάς του», πρόσθεσε ο Φούμιο Κισίντα.
Σειρά διαφορών, κυρίως εδαφικών, βαρύνουν εδώ και χρόνια τις σχέσεις ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, δύο σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή. Ωστόσο, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιούν-Χιε, η οποία είχε υιοθετήσει αδιάλλακτη στάση για το θέμα των «γυναικών ανακούφισης», είχε ακόμη και πρόσφατα δηλώσει ότι αυτή η ιστορική διαφορά είναι «το μεγαλύτερο εμπόδιο» στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Μέχρι στιγμής, το Τόκιο υποστήριζε ότι το θέμα αυτό είχε διευθετηθεί το 1965 με τη συμφωνία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Τόκιο και τη Σεούλ.
Ωστόσο, η Σεούλ απαιτούσε από την Ιαπωνία να ζητήσει συγγνώμη και να δηλώσει μετάνοια, αλλά και να καταβάλει αποζημιώσεις σε 46 «γυναίκες ανακούφισης» που βρίσκονται ακόμη εν ζωή.
efsyn.gr