Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Ελεγκτές και επιβάτες τρόλεϊ γελούσαν με ηλικιωμένο που έτρεχε να ξεφύγει

trolei-thumb-large 
Τι κάνουμε αν δεν έχουμε εισιτήριο.
Είδαμε χτες αυτή την ανάρτηση προσωπικής μαρτυρίας στο facebook από τον  M.L. που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, για περιστατικό που συνέβη στη διαδρομή από Κορυδαλλό προς Αθήνα:

«Ελεγκτές κατέβασαν έναν παππού από το τρόλλεϋ γιατί δεν είχε εισιτήριο για να του κόψουν πρόστιμο… Η αντίδραση του παππού ήταν να αρχίσει το τρέξιμο μέσα στην Πειραιώς, ξεφεύγοντας από τους ελεγκτές που είχαν βάλει τα γέλια. Το ίδιο αστείο φάνηκε και σε όλους τους επιβάτες του τρόλλεϋ που μέσα στα γέλια κάποιοι έλεγαν «καλά έκανε»… Δεν ξέρω πόσο αστείο θα ήταν αν τον χτύπαγε ένα αμάξι, αν πάθαινε καμιά καρδιά, ή αν ήταν οι ίδιοι στην θέση του… Σιχαμένα ανθρωπάρια, σας αξίζει ό,τι κι αν τραβάτε…»
Με αφορμή αυτό το περιστατικό υπενθυμίζουμε τα δικαιώματά μας σε περίπτωση που μας γίνει έλεγχος και μας βρουν χωρίς εισιτήριο:
1. Αρνούμαστε να δώσουμε τα στοιχεία μας στον ελεγκτή. Στοιχεία δίνουμε μόνο αν μας τα ζητήσει οποιοσδήποτε αστυνομικός (ακόμα και εκτός υπηρεσίας), πταισματοδίκης ή ειρηνοδίκης, που θα βρίσκεται ή θα έλθει στο λεωφορείο/τρένο.
2. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τον ελεγκτή οπουδήποτε. Ούτε βέβαια οποιονδήποτε security. Αν μας εξαναγκάσει να τον ακολουθήσουμε με τη βία, του κάνουμε μήνυση για παράνομη βία, εκβίαση και παράνομη κατακράτηση. Καλούμε τότε εμείς την αστυνομία και απαιτούμε τη σύλληψή του. Συγκρατούμε σε κάθε περίπτωση τα διακριτικά του (αριθμός στο καρτελάκι του). Αν βιαζόμαστε να φύγουμε, συγκρατούμε τα διακριτικά του και του κάνουμε μήνυση αργότερα.
3. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε την άφιξη της αστυνομίας.
4. Για μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήξη του επεισοδίου, κατεβαίνουμε στην επόμενη στάση, χωρίς δισταγμό, κανείς δεν μπορεί να μας κρατήσει μέσα στο όχημα.
5. Η αστυνομία δεν μπορεί να μας συλλάβει (μόνο να πάρει τα στοιχεία μας) διότι το αδίκημα διώκεται κατ’ έγκληση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει υποβληθεί μήνυση από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας (όχι υπάλληλο) συγκεκριμένα για το δικό μας πρόσωπο (πράγμα αδύνατο).
6. Εάν ο οδηγός αρνείται να ανοίξει τις πόρτες (παγιδεύοντας έτσι και τους άλλους επιβάτες), του δηλώνουμε ότι διαπράττει παράνομη κατακράτηση και ότι θα τον μηνύσουμε (πράγμα που κάνουμε, εφόσον οδηγηθούμε τελικά στο τμήμα), απευθυνόμενοι ταυτόχρονα και στους συνεπιβάτες μας, εξηγώντας ότι αυτό που κάνει ο οδηγός και ο ελεγκτής είναι παράνομο και ότι όπως σε όλα τα άλλα ζητήματα, η κυβέρνηση, μας τα παίρνει εκβιαστικά και τα δίνει σε εταιρείες και τράπεζες. Με επίγνωση του δίκιου μας, κάνουμε συμμάχους τους συνεπιβάτες μας. Ζητούμε στοιχεία επιβατών για μαρτυρία.
7. Εάν έλθουν οι αστυνομικοί, τους δίνουμε τα στοιχεία μας και απαιτούμε να συλλάβουν αμέσως, τον ελεγκτή ή και τον οδηγό, διότι μας κράτησαν παράνομα εντός του λεωφορείου (ή γραφείου ή σταθμού).
8. Όταν συνταχθεί πρόστιμο θα σου ζητηθεί να το υπογράψεις. Μην ξεχάσεις, πριν την υπογραφή σου, να γράψεις «με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου».
9. Μην πληρώσεις το πρόστιμο επιτόπου, ακόμα και αν έχεις τα χρήματα. Άλλωστε η έκπτωση ισχύει για 10 ημέρες
10. Μπορείς να πας στον ΟΑΣΑ και εκθέτοντας την οικονομική, οικογενειακή, κοινωνική σου κατάσταση να ζητήσεις τη διαγραφή του.
trolei-thumb-large
[φωτο από metrogreece.gr]
ΠΗΓΗ