Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Μετά το «email Χαρδούβελη», το «email Τσακαλώτου»: Η τελική πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές


 

Ούτε το επίδομα θέρμανσης φαίνεται ότι γλιτώνει από το «μαχαίρι» που μπαίνει σε πλειάδα κοινωνικών επιδομάτων και στις φοροαπαλλαγές, προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση,
σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», που αποκαλύπτει την τελική πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές, επισημαίνοντας ότι οι τελευταίοι ασκούν οι δανειστές στην Αθήνα για την πλήρη εφαρμογή του «email Χαρδούβελη».

Στις 41 σελίδες του προσχεδίου συμφωνίας που επιδόθηκε στους δανειστές, περιλαμβάνονται οι κυβερνητικές προτάσης για όλα τα μέτωπα των «διαπραγματεύσεων», όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις, τα κόκκινα δάνεια, οι φορολογικοί έλεγχοι κτλ.

Για τις ομαδικές απολύσεις προτείνεται ο εκ των υστέρων έλεγχος της νομιμότητας, αντί για την εκ των προτέρων έγκριση από τον υπουργό Εργασίας. Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, θα χορηγηθούν έως το τέλους του Δεκεμβρίου τουλάχιστον πέντε άδειες σε «funds», προκειμένου έως το Μάιο του 2017 να έχει αναπτυχθεί μια… δυναμική αγορά.

Για το ΕΚΑΣ, προβλέπεται περικοπή 35%-40% για όλους όσοι θα συνεχίσουν να το παίρνουν και το 2017, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και τα οικογενειακά επιδόματα (τέκνων και πολυτεκνικά), τα αναπηρικά και εκείνα για μεταφορές (κοινωνική επιδότηση) και παιδεία (φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ), ενώ προβλέπεται ο επανασχεδιασμός – κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης. Προς κατάργηση βαίνουν, επίσης, οι απαλλαγές για τις ιατρικές δαπάνες και τους ναυτικούς.

Προβλέπεται, δε, η πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας για τις συντηρητικές κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ θα αρχίσουν έλεγχοι και στις καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εξωτερικό.


  Πηγή