Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Τζούλιαν Ασάνζ για WikiLeaks: Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε

214286-16237480Ο Τζούλιαν Ασάνζ μιλά στο γερμανικό Spiegel για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, της ψηφιακής πλατφόρμας των whistleblowers, που εφέτος έγινε 10 χρονών, αλλά και για τις νέες επικρίσεις που δέχτηκε πρόσφατα. 

Συνέντευξη στον Michael Sontheimer.
SPIEGEL: Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση τους, τα WikiLeaks δέχονται ξανά επικρίσεις. Υπάρχουν κάποιοι που διατείνονται ότι τα WikiLeaks έθεσαν εκατομμύρια Τούρκους ψηφοφόρους σε κίνδυνο. Τι απαντάτε;
Ασάνζ: Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση των εσωτερικών emails  από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος (Democratic National Committee /DNC),κυκλοφόρησε μια παντελώς ψευδής ιστορία ότι δηλαδή είχαμε δημοσιεύσει ονόματα, διευθύνσεις και τηλεφωνικούς αριθμούς όλων των γυναικών ψηφοφόρων στην Τουρκία. Αυτό είναι εντελώς αναληθές. Και ήταν και είναι πολύ εύκολο να ελεγχθεί. Τα ισχυρά συμφέροντα αντεπιτίθενται με ψέματα. Κάτι που δεν μας εκπλήσσει. 
SPIEGEL: Αρκετοί Γερμανοί δημοσιογράφοι έχουν από καιρό συμπαραταχθεί με τα WikiLeaks, καθώς και με τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Δεν εξεπλάγησαν ωστόσο, από τη δημοσίευση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της DNC. Μήπως κάνετε εκστρατεία υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ; 
Ασάνζ: Η δημοσίευση των διαρροών της DNC που κάναμε κατέδειξε ότι η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος είχε πράγματι χαλκεύσει τις προκριματικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες υπέρ της Χίλαρι Κλίντον και εναντίον του Μπέρνι Σάντερς. Γεγονός το οποίο οδήγησε στην παραίτηση ηγετικών στελεχών της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της, Debbie Wasserman Schultz.
SPIEGEL: Στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον υπαινίχθηκαν ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα της DNC σας παρέδωσαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. 
Aσάνζ: Έγιναν πολλές απόπειρες για να αποσπαστεί η προσοχή από την ισχύ, τη δύναμη των δημοσιοποιήσεών μας. Η Χίλαρι Κλίντον φέρεται ως το φαβορί που θα κερδίσει τις εκλογές. Όπως πάντα λοιπόν, τα περισσότερα ΜΜΕ συντάσσονται με τον φερόμενο ως νικητή, παρόλο που υποτίθεται ότι ο κοινωνικός τους ρόλος είναι να διερευνούν εκείνους που κατέχουν την εξουσία. 
SPIEGEL: Γεγονός παραμένει, ότι τα WikiLeaks ζημιώνουν την Κλίντον και υποστηρίζουν τον Τραμπ. 
Aσάνζ:  Εμείς δεν πρόκειται να αρχίσουμε να λογοκρίνουμε τις δημοσιεύσεις μας επειδή γίνονται εκλογές στις Η.Π.Α.  Ο ρόλος μας είναι να δημοσιεύουμε. Η Κλίντον ήταν στην Κυβέρνηση, επομένως έχουμε πολύ περισσότερα να δημοσιεύσουμε για εκείνην. Ας μην είμαστε αφελείς.  Η Προεδρία των Η.Π.Α. θα εξακολουθήσει να εκπροσωπεί τις κυρίαρχες ομάδες εξουσίας  των Ηνωμένων Πολιτειών -τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους στρατιωτικούς- ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο επικεφαλής.
SPIEGEL: Εάν λοιπόν κάποιος σας υπέβαλε εσωτερικά έγγραφα από την καμπάνια του Τραμπ ή από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, θα τα δημοσιεύατε κι αυτά; 
Aσάνζ: Ναι, φυσικά, αυτή είναι η δουλειά μας.
SPIEGEL: Το γερμανικό περιοδικό Focus έφτασε μέχρι του σημείου να κατηγορήσει τα WikiLeaks ότι δημοσιεύουν έγγραφα της NSA και άλλα έγγραφα που έχουν χαλκεύσει οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Τι έχετε να πείτε επ’ αυτού;  
Aσάνζ:  Οι ισχυρισμοί  δεν είναι αξιόπιστοι. Ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως ότι δεν είχαν καμία απόδειξη για σύνδεση με τα WikiLeaks. Εξέθεσα το Focus ήδη το 2008, καθώς είχε παρεισφρήσει σε αυτό εις βάθος η BND (Bundesnachrichtendienst), η γερμανική αντικατασκοπεία. Παραθέσαμε το πλήθος των συναντήσεων και τις ημερομηνίες 58 επαφών που είχε δημοσιογράφος του Focus με την BND.
SPIEGEL: Μήπως τα  WikiLeaks είναι ευάλωτα, επειδή δεν είναι δυνατόν να ελέγξετε και επαληθεύσετε κάθε ένα από τα έγγραφα που περιέρχονται σε γνώση σας ώστε να εντοπίσετε τα πιθανώς πλαστά έγγραφα; 
Aσάνζ: Έχουμε απόλυτη επιτυχία στην ανίχνευση πλαστογραφιών και, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό Τύπο, δημοσιεύουμε όλα τα έγγραφα, έτσι ώστε και όλοι οι άλλοι να μπορούν να τα ελέγξουν με την σειρά τους. Τα WikiLeaks είναι στην κυριολεξία το χειρότερο ‘σημείο’ στον κόσμο, για να προσπαθήσει κανείς να φυτέψει μια ψεύτικη ιστορία.
SPIEGEL: Θα δημοσίευαν τα WikiLeaks υλικό σχετικό με την διαφθορά στους κόλπους της ρωσικής ηγεσίας; 
Aσάνζ: Ναι. Έχουμε πράγματι δημοσιεύσει πάνω από 650.000 έγγραφα σχετικά με την Ρωσία και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν επικριτικά. Μάλιστα και πολλά βιβλία που ασκούν δριμεία κριτική, στηρίχτηκαν σε αυτό το υλικό, όπως το «The Mafia State» («Το κράτος-μαφία») που συνέγραψε οLuke Harding, δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian. Τα έγγραφα αυτά αξιοποιήθηκαν επίσης σε μια σειρά από σημαντικές δικαστικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Yukos.
SPIEGEL: Πώς μπορείτε να εμποδίσετε το να γίνουν τα WikiLeaks αντικείμενο εκμετάλλευσης στον παγκόσμιο πόλεμο της πληροφορίας; 
Aσάνζ: Τα δημοσιογραφικά μας κριτήρια είναι δημόσια και δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία οκτώ χρόνια.  Εάν μία πηγή μάς παραχωρήσει υλικό το οποίο είναι πολιτικού, διπλωματικού, ηθικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος, δεν έχει δημοσιευθεί προηγουμένως και αποτελείται από επίσημα έγγραφα ή καταγραφές, τότε θα το δημοσιεύσουμε. Είναι στην αγγλική γλώσσα η πλειονότητα του υλικού μας; Ναι. Αυτό όμως είναι περιορισμός που αφορά στους πόρους μας. Οι πιο πολλές αναρτήσεις μας είναι στην αγγλική, διότι αυτήν την γλώσσα μιλούν και οι περισσότεροι εκ των αναγνωστών μας. 
SPIEGEL: Στις 4 Οκτωβρίου 2006 καταχωρήσατε το domain name www.wikileaks.org. Τι έχετε πετύχει έκτοτε; 
Aσάνζ: Μέσα σε δέκα χρόνια, τα WikiLeaks έχουν δημοσιεύσει πάνω από 10 εκατομμύρια έγγραφα. Τα περισσότερα δε, δημοσιεύθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια, διάστημα κατά το οποίο τελώ υπό παράνομη κράτηση, χωρίς απαγγελθείσα κατηγορία, στη Μεγάλη Βρετανία.
SPIEGEL: Έχετε λάβει πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ, αλλά παραμένετε εγκλωβισμένος στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Οι βρετανικές αρχές θα επιθυμούσαν την σύλληψη και έκδοσή σας για ανάκριση στην Σουηδία. Δεν έχει άραγε επηρεάσει αρνητικά τα WikiLeaks η κατάσταση αυτή;
Aσάνζ: Ενώ πολλά από τα κατεστημένα ΜΜΕ καταγράφουν απώλειες ή πτωχεύουν, τα WikiLeaks έχουν επιβιώσει μιας μείζονος σύγκρουσης με μια υπερδύναμη, που συμπεριελάμβανε έναν ανοίκειο οικονομικό αποκλεισμό από τις τράπεζές της και τις εταιρείες πιστωτικών καρτών, αλλά και την παράνομη κράτηση του διευθυντή τους. Δεν έχουμε χρέη. Δεν αναγκαστήκαμε να απολύσουμε προσωπικό. Ουδέποτε χάσαμε δικαστήριο, που να σχετίζεται με την εκδοτική μας δραστηριότητα. Ποτέ δεν αναγκαστήκαμε να προβούμε σε λογοκρισία. Ανδρωθήκαμε μέσα από τις αντιξοότητες. Είμαστε 10 χρόνων τώρα. Περιμένετε μέχρι να  μπούμε στην εφηβεία και θα δείτε. 
SPIEGEL: Ποιά ήταν η πιο σημαντική δημοσίευση των WikiLeaks;
Aσάνζ: Η πιο σημαντική δημοσίευση  των WikiLeaks ήταν η δημοσιοποίηση 10 εκατ. εγγράφων. Ενώ η σπουδαιότερη ενιαία συλλογή υλικού που δημοσιοποιήσαμε,είναι η σειρά των διπλωματικών τηλεγραφημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεκινήσαμε με 251.000 το 2011, για να φτάσουμε στα 3 εκατ. σήμερα και με πολλά ακόμη έγγραφα προς δημοσίευση. 
SPIEGEL: Πού εντοπίζετε τα κενά των WikiLeaks; Τι θα θέλατε να βελτιώσετε;  
Aσάνζ: Tους πόρους. Αν θέλετε να μάθετε αν τα WikiLeaks αναγκάστηκαν να κάνουν κάτι αντί για κάτι άλλο, λόγω περιορισμένων πόρων, η απάντηση είναι ναι, διαρκώς. 
SPIEGEL: Όπως για παράδειγμα; 
Aσάνζ: Για παράδειγμα, λόγω περιορισμένων πόρων αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε σε πολιτικά εκτεθειμένα Μέσα, όπως οι New York Times (Τάιμς της Νέας Υόρκης) προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα δίκτυα διανομής τους. 
SPIEGEL: Σας λυπεί το γεγονός ότι δεν έχετε πλέον συνεργασία με καθιερωμένα έντυπα όπως οι New York Times ή ο Guardian και ότι τα WikiLeaks γίνονται στόχος κριτικής φιλελεύθερων Μέσων; 
Aσάνζ: Συνεργαστήκαμε εν συνεχεία με δημοσιογράφους και από τις δύο εφημερίδες. Τα «φιλελεύθερα» ΜΜΕ δεν είναι κατ’ ανάγκη  φιλελεύθερα. Έχουμε άριστες σχέσεις και συμβόλαια με πάνω από 110 ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο. Εφαρμόζουμε δυναμικά τις συμφωνίες μας. 
SPIEGEL: Η πηγή σας Τσέλσι Μάνινγκ, στρατιωτικός των Η.Π.Α., καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει εγκλωβιστεί στην Μόσχα. Κι εσείς έχετε εγκλωβιστεί εδώ, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Πώς μπορούν οι πληροφοριοδότες να συμβιβαστούν με τέτοια εμπόδια; 
Aσάνζ: Ας μην συγκρίνουμε την κατάσταση του Έντουαρντ Σνόουντεν με εκείνη της Τσέλσι Μάνινγκ ή του Τζέρεμι Χάμοντ, που επίσης βρίσκεται φυλακισμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των WikiLeaks, ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει πολιτικό άσυλο, ταξιδιωτικά έγγραφα, ζει με την φίλη του,πηγαίνει στο μπαλέτο και κερδίζει διόλου ευκαταφρόνητα ποσά από τις ομιλίες του. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι ουσιαστικά ελεύθερος κι ευτυχισμένος. Κι αυτό δεν αποτελεί σύμπτωση. Ήταν μέρος της στρατηγικής μου για να απαλύνω την αποτρεπτική επίδραση της τριαντακονταπενταετούς ποινής της Μάνινγκ, και απέδωσε. 
SPIEGEL: Λαμβάνοντας υπόψη την πίεση που εσείς και οι συνεργάτες σας δέχεστε, πώς συνεχίζετε; 
Aσάνζ: Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε. Είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον διανοητικά. Μερικές φορές μάλιστα, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες στιγμές δικαιοσύνης. Για παράδειγμα, σε μία υπόθεση, ένας άνδρας ο οποίος βρισκόταν αντιμέτωπος με άδικες κατηγορίες, βγήκε από την φυλακή χάρη σε μια δική μας δημοσίευση. Πολλοί από τους ανθρώπους που εργάζονται για τα WikiLeaks έχουν το ίδιο ένστικτο με εμένα: Εάν σε σπρώξουν, ανταποδίδεις το σπρώξιμο. 
Η συνέντευξη του Τζούλιαν Ασάνζ δημοσιεύθηκε στο γερμανικό Spiegel στις 30 Σεπτεμβρίου 2016






από


SPIEGEL
tvxs.gr