Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Επικίνδυνο ξεκίνημα



  Ο Τράμπ άρχει στον πλανήτη εδώ και λίγα 24ωρα και ο πλανήτης αρχίζει να δείχνει όλο και πιο ¨γκρι"
  Οι πρώτες ενέργειες, οι πρώτες του κινήσεις, οι πρώτες του δηλώσεις, ήταν αντάξιες του μύθου παυ καλλιέργησε για τον εαυτό του.
 Έδειξε περιφρόνηση για αυτούς που διαδήλωσαν, αμφισβήτησε την ίδια την εικόνα, έσβησε κάθε αναφορά σε μειονότητες από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, έβγαλε από το Δημόσιο πρόγραμμα υγείας 54 εκατομμύρια φτωχούς της χώρας που θέλει να είναι .. "πρώτη..."
 Ο άνθρωπος που οικειοποιήθηκε το σύνθημα των Αμερικάνων οπαδών του Αδόλφου την περίοδο 1936-1941 "America First  "  en.wikipedia.org εκλέχτηκε χάρις σε ένα αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα.

 Ένα σύστημα που επιτρέπει στον δεύτερο να τερματίζει πρώτος. 

 Δυόμιση εκατομμύρια ψήφοι διαφορά είχε από την αντίπαλό του,αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να κερδίσει σχεδόν τα 2/3 των των εκλεκτόρων.
 Ένα εκλογικό σύστημα που πολλές φορές έχει επιχειρηθεί να αλλάξει, αλλά που πάντα βρίσκει υποστηρικτές που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια να το αλλάξουν.
 Ένα μη αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, εκλέγει τον άνθρωπο που "άρχει" του πλανήτη.
 Αν σε αυτό προστεθεί και η αποχή, τότε ο Τραμπ "άρχει" σε έναν πλανήτη χάρις σε μια μικρή μειοψηφία, ανθρώπων που μισούν το διαφορετικό από αυτούς.
 Το ποια πολιτική θα εφαρμόσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια ο νέος κάτοικος του Λευκού Οίκου δεν το ξέρουμε. Άλλωστε στις ΗΠΑ το φαινόμενο εκλογής προέδρων που πολλά υπόσχονται αλλά τελικά προσαρμόζονται σε  ένα πανίσχυρο δόγμα είναι επαναλαμβανόμενο.
 Ο Ομπάμα πριν την εκλογή του υποσχόταν ένα κόσμος διαφορετικό, και χάρις στις ΗΠΑ πιο ειρηνικό, πιο δημοκρατικό.
 Στον απολογισμός της οκταετίας του. χρεώνεται με δεκάδες πολέμους, - ανάμεσά τους και αυτός της Συρίας - με εκατομμύρια νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημίες.
 Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την επιτροπή του Νόμπελ να του χαρίσει το βραβείο της Ειρήνης!
 Χρεώνεται με τη στήριξη αντιδημοκρατικών καθεστώτων, με την ενίσχυση ακόμα και ναζιστικών μορφωμάτων, που έχοντας μπροστά τους αγκυλωτούς σταυρούς κατέλαβαν την εξουσία, σκορπώντας τον θάνατο στους πολίτες τους.
 Αυτός ο νέος πρόεδρος όμως, ο πρόεδρος Τραμπ πιθανά να αλλάξει αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα.
 Και αυτό δεν είναι υποχρεωτικά προς το καλό.

 Οι ΗΠΑ είναι πρώτες σε πολλά επίπεδα, στην Οικονομία, εκεί που παράγεται το 24% του  παγκόσμιου ΑΕΠ, στην καινοτομία, στην έρευνα, στη στρατιωτική δύναμη. Το σύνθημα του νέου πλανητάρχη δεν έχει αρχικά νόημα.
 Δεν μπορείς να κάνεις πρώτη μια χώρα που είναι ήδη πρώτη στον πλανήτη, τουλάχιστον σε αυτές τις κατηγορίες που αναφέραμε. 
 Υπάρχουν όμως και άλλες κατηγορίες, και οι προτεραιότητες της ομάδας που περιβάλλει τον πρόεδρο Τράμπ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας.

 Το 2017 έχει ξεκινήσει με τις χειρότερες προοπτικές.
 Πόλεμοι των ιμπεριαλιστών εναντίον των λαών που ζητούν την ανεξαρτησία τους, όσων αντιστέκονται, πόλεμοι για τα πετρέλαια,  μαίνονται σε πολλά σημεία του πλανήτη. 
 Οι εξοπλισμοί πολλαπλασιάζονται, ο ρατσισμός, το μίσος και ο φόβος αναδύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και ίσως γίνουν κυρίαρχα συναισθήματα το 2017.

 Πολλοί είναι αυτοί που επένδυσαν σε αυτά.  
 Και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και σε όλο το δυτικό ημισφαίριο.
 Σαν ένας αλληλο-τροφοδοτούμενος λογαριασμός, συγκεκριμμενοι κύκλοι επενδύουν σε αυτόν τον φτηνό λαϊκίστικο λόγο, η ανταπόκριση είναι άμεση, τα οφέλη αυτών που εκφέρουν αυτόν τον λόγο άμεσα και ο κύκλος όλο μεγαλώνει.
 Και μια μαύρη ιδεολογία σκεπάζει όλο και μεγαλύτερο μέρος του δυτικού "προηγμένου" κόσμου, θυμίζοντας έντονα τα τέλη της δεκαετίας του 1930.

 Η εμπειρία μας κάνει αυτή τη φορά πιο ευαίσθητους και είναι σίγουρο ότι η αντίδραση του γυναικείου κινήματος στις ΗΠΑ, όσο και να ήταν εντυπωσιακή, δεν αρκεί.
 Αν οι κινητοποιήσεις αυτές είναι συνέχεια μεγάλων κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια, τα κινήματα "occypy Wall Street", του "We are 99%", των διαδηλώσεων ενάντια στους πολέμους που οργάνωσαν οι Ομπάμα-Κλίντον, αν συνδεθούν και επεκταθούν, αν η αντίδραση στις αποφάσεις της ομάδας των γερακιών του Τράμπ γίνει διεθνής... τότε αυτό το επικίνδυνο ξεκίνημα θα βρει την αντίσταση που του αρμόζει.

 Χρειάζεται άμεση αντίδραση, όχι τόσο για τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ, αλλά για αυτά που συμβαίνουν δίπλα μας, στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην Ελλάδα.