Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει και μετά την δικαστική απόφαση, στο προεδρικό διάταγμα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα υπηκόων συγκεκριμένων αραβικών χωρών, το οποίο προκάλεσε χάος, συλλήψεις ατόμων με πράσινη κάρτα,  διαδηλώσεις στα αμερικανικά αεροδρόμια αλλά και διπλωματική αντιπαράθεση των ΗΠΑ με το Ιράν.
Ο ανεκδιήγητος αμερικανός πρόεδρος, με αναρτήσεις στο τουίτερ, υποστηρίζει ότι πρέπει να προστατευθούν τα αμερικανικά σύνορα, επικαλείται όσα γιννται στην Ευρώπη και κατηγορεί του New York Times για ψευδείς ειδήσεις!
Ο Τραμπ αντιδρά στην κατεπείγουσα εντολή που εξέδωσε ομοσπονδιακή δικαστής στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης με την οποία αναστέλλεται προσωρινά η δυνατότητα των αμερικανικών αρχών να απελάσουν ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες. Η απόφαση αυτή μπλοκάρει εν μέρει το διάταγμα Τραμπ, καθώς απαγορεύει στην κυβέρνηση την απέλαση όσων αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση και «παγιδεύθηκαν» σε αεροδρόμια των ΗΠΑ.
«Η χώρα μας έχει ανάγκη ισχυρά σύνορα και ακραίες εξακριβώσεις ΤΩΡΑ. Δείτε συμβαίνει στην Ευρώπη και, στην πραγματικότητα, σε όλο τον κόσμο – ένα τρομερό χάος!» έγραψε πάντα μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, κι ας είναι πλέον πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι διαδηλώσεις
Την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε αεροδρόμια των ΗΠΑ για την καταστολή Τραμπ.
Στο στόχαστρο του μεγιστάνα και οι New York Times για την κάλυψη της υπόθεσης, με τον ίδιο να φθάνει στο σημείο να κατηγορήσει την εφημερίδα αναφοράς για «fake news» (το… εφεύρημα της εκστρατείας του) συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον πόλεμο με τα μέσα ενημέρωσης που δεν «υποκλίνονται» μπροστά του.
Προτείνει κάποιος να εξαγοράσει την εφημερίδα για να την «επαναφέρει στην τάξη ή για να τη θάψει αξιοπρεπώς».
Ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν που εκδίκαζε προσφυγές οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου κατεπείγουσα εντολή να σταματήσουν οι απελάσεις πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών (Συρίας, Ιράν, Ιράκ, Υεμένης, Σομαλίας, Λιβύης και Σουδάν) τους οποίους αφορά το προεδρικό διάταγμα και οι οποίοι διαθέτουν έγγραφα που τους επιτρέπουν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε της εφαρμογής του εκτελεστικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι μόνο 24 ταξιδιώτες παραμένουν υπό κράτηση και απεφάνθη ότι δεν επρόκειτο για χάος προφανώς στη γραμμή των «εναλλακτικών γεγονότων».
«Δεν ήταν χάος» δήλωσε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους στην εκπομπή του NBC Meet the Press και προσέθεσε πως 325.000 ταξιδιώτες εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο και 109 από αυτούς συνελήφθησαν.
«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν φύγει. Έχουμε άλλους 24 περίπου που παραμένουν και θα έλεγα ότι αφού δεν είναι απαίσιοι άνθρωποι θα προχωρήσουν πριν από το υπόλοιπο μισό της σημερινής ημέρας» είπε.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε εν τω μεταξύ πως πρέπει να «είναι προσεκτικές» οι ΗΠΑ καθώς θα εφαρμόζουν το νέο εκτελεστικό διάταγμα.
Ο ΜακΚόνελ δήλωσε στην εκπομπή του ABC This Week πως το πρόγραμμα είναι καλή ιδέα προκειμένου να γίνει πιο αυστηρή η εξέταση των μεταναστών, αλλά «νομίζω επίσης πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μερικές από τις καλύτερες πηγές μας στον πόλεμο κατά της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι μουσουλμάνοι, τόσο σε αυτή τη χώρα όσο και στο εξωτερικό… Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς το κάνουμε αυτό» είπε.
Το διάταγμα Τραμπ έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων σε ευρωπαϊκό διεθνές επίπεδο.