Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Τι μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν αποφάσεις για τα τέλη κυκλοφορίας

Τι μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν αποφάσεις για τα τέλη κυκλοφορίαςΑπευθείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια προσβάλλονται οποιεσδήποτε πράξεις εκδίδονται από τη φορολογική διοίκηση σε βάρος φορολογουμένων αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας καθώς δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 63 ΚΦΔ, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1014/ 2017.


Αυτό προβλέπει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή που ξεκαθαρίζει πως στην παραπάνω περίπτωση δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 63 περί άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής.

Φορολογούμενοι που αμφισβητούν με δύο λόγια αποφάσεις της εφορίας για τα τέλη κυκλοφορίας θα μπορούν να προσφεύγουν απευθείας στη Δικαιοσύνη.

Η ενδικοφανής προσφυγή είναι διαδικασία που οφείλει υποχρεωτικά να ακολουθήσει ο φορολογούμενος όταν θελήσει να αμφισβητήσει μία πράξη της φορολογικής αρχής, ρητή ή σιωπηρή, πριν επιλέξει την οδό άσκησης προσφυγής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Ο φορολογούμενος με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής μπορεί να ζητήσει την τροποποίηση ή την ακύρωση της προσβαλλόμενης πράξης μέσω της συνολικής επανεξέτασης της υπόθεσής του.
ΠΗΓΗ