Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Περί Τατιάνας, Λαγού, αντιφασισμού και λοιπών τινών… Του Βασίλη Μακρίδη

«Χαμός» έγινε την Πέμπτη 19/01 στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω της υπόθεσης που διαμείφθηκε ανάμεσα στην γνωστή τηλεπερσόνα Τατιάνα Στεφανίδου και τον υπόδικο βουλευτή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό,
αυτόν που, δύο μέρες νωρίτερα είχε προπηλακίσει, μαζί με ομάδα ομοϊδεατών του, δασκάλους και γονείς σε δημοτικό σχολείο του Περάματος, λόγω της απόφασής τους να φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα για μαθήματα ελληνικής γλώσσας. 

Το «στόρι» έχει, λίγο πολύ, ως εξής: η κυρία Στεφανίδου αποφάσισε να δείξει στη μεσημεριανή της εκπομπή στο κανάλι «Ε» το βίντεο από την τραμπούκικη επίθεση του Λαγού και των υπόλοιπων χρυσαυγιτών. Όταν δε ο ίδιος ο Λαγός αποφάσισε να παρέμβει τηλεφωνικά στην εκπομπή, η κυρία Στεφανίδου τον έκοψε στον «αέρα», αποκαλώντας τον μάλιστα «τραμπούκο». 

Τα παραπάνω οδήγησαν στο να υποβάλει ο υπόδικος βουλευτής μήνυση κατά της τηλεπαρουσιάστριας και, μάλιστα, ήταν τόση η σπουδή των «οργάνων της τάξης» να συλλάβουν την κυρία Στεφανίδου όσο ίσχυε το αυτόφωρο, που έστειλαν περιπολικά και περίμεναν με τις ώρες τόσο έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού, όσο και έξω από το σπίτι της! Από τη στιγμή όμως που η κυρία Στεφανίδου δεν ευρέθη μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 19/01, όταν και εξέπνευσε το αυτόφωρο, η αναζήτησή της σταμάτησε και η υπόθεση παραπέμπεται σε τακτική δικάσιμο. 

Αυτά, σε ό,τι αφορά στο, ας το πούμε, «ειδησεογραφικό» κομμάτι του συμβάντος. Ερχόμαστε τώρα στην ουσία και στο υπόβαθρο (πολιτικό και άλλο) της όλης υπόθεσης. 

Πρώτα απ’ όλα, ο γράφων θεωρεί εξοργιστικό, την ίδια ώρα που υπήρξε πλήρης αδράνεια της ελληνικής Δικαιοσύνης τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, σε σχέση με την αυτεπάγγελτη δίωξη που έπρεπε να ασκηθεί εναντίον του υπόδικου βουλευτή, για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του, να επιδεικνύεται τόση σπουδή στο να συλληφθεί ένα οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, μετά από παραγγελία του ιδίου!!! 

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι στην ελληνική Δικαιοσύνη ισχύουν, στην πραγματικότητα, δύο μέτρα και δύο σταθμά: από τη μία πλευρά προστατεύονται σκανδαλωδώς πρόσωπα, οργανώσεις και θεσμοί που είναι χρήσιμοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο πολιτικό σύστημα, ενώ από την άλλη διώκονται με χαρακτηριστική ευκολία αγωνιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, από την Αριστερά έως και τον αναρχισμό, επειδή τολμούν να μη «συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις». 

Το ακόμα εξοργιστικότερο, φυσικά, είναι ότι στο όνομα της (αστικής, βεβαίως) «δημοκρατίας» και των «δικαιωμάτων» τους προστατεύονται ακόμη αυτοί που ως στρατηγικό τους στόχο έχουν την πλήρη κατάργηση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος, ενώ την ίδια στιγμή άνθρωποι που ανήκουν στον πολιτικό αντίποδα του φασισμού και του νεοναζισμού βλέπουν τα δικά τους δικαιώματα να «κουρελιάζονται» και οι ίδιοι να πέφτουν θύματα ενός ιδιότυπου «ρεβανσισμού» του πολιτικού και δικαιακού συστήματος, που ως στόχο έχει να τους «σπάσει» ψυχολογικά και να τους κάνει να υποκύψουν και, το λιγότερο, να «απενεργοποιηθούν» πολιτικά. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τι ακριβώς εκφράζει το άμεσο αντικείμενο των χθεσινών διώξεων, η κυρία Τατιάνα Στεφανίδου και πώς φτάσαμε στα χθεσινά γεγονότα. Η κυρία Στεφανίδου έχει γίνει γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια για τα λεγόμενα «μεσημεριανάδικα» που παρουσιάζει, εκπομπές δηλαδή της μεσημεριανής τηλεοπτικής ζώνης που απευθύνονται σε ένα κοινό που, για να το πούμε κομψά, δεν φημίζεται ούτε για το μορφωτικό του επίπεδο, ούτε για τις πολιτικές του αναζητήσεις. Αυτό θα ήταν κάτι το γενικά «ακίνδυνο», εάν κάποια στιγμή η κυρία Τατιάνα δεν επέλεγε να ασχοληθεί και με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα από μία οπτική και αισθητική που παραπέμπει ευθέως σε φυλλάδες του κίτρινου Τύπου. «Χαϊδεύοντας», δηλαδή, τα συντηρητικότερα εξαρτημένα αντανακλαστικά του κοινού της και όλα τα ξενοφοβικά, κρυπτο- (ή φανερο-)ρατσιστικά, εθνικιστικά στερεότυπα που του έχουν καλλιεργηθεί, κυρίως από άλλες πηγές «ενημέρωσης». 

Για να τα λέμε λοιπόν όλα και για να έχουμε μπροστά μας την πλήρη εικόνα των όσων έχουν διαμειφθεί μέχρι σήμερα, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η ίδια η κυρία Στεφανίδου φιλοξενούσε, σχετικά πρόσφατα ακόμη, τον Ηλία Κασιδιάρη με όρους life style, δηλαδή σαν το «παιδί της διπλανής πόρτας», που είναι κι αυτό «ένας από εμάς». Και, έλα μωρέ, που έχει κι έναν αγκυλωτό σταυρό σε τατουάζ στο μπράτσο, «αρχαιοελληνικό σύμβολο» είναι… Και, που δεν έχει «καμία σχέση με τους ναζί», αφού «οι ναζί ήταν Γερμανοί κι εμείς Έλληνες» και ο Κασιδιάρης και η παρέα του είναι απλώς «Έλληνες πατριώτες και εθνικιστές». 

Η ίδια κυρία Τατιάνα φιλοξενούσε, επίσης, στις εκπομπές της «στημένα» πάνελ «αγανακτισμένων πολιτών» (δηλαδή οργανωμένων χρυσαυγιτών), που «κατάγγελλαν» την «εγκληματική δράση των λαθρομεταναστών». Η γνωστή και μη εξαιρετέα κυρία Θέμιδα Σκορδέλη (υπόδικη και αυτή σε μία από τις δεκάδες υποθέσεις που αφορούν στη ΧΑ για παράνομη κατοχή όπλων) πρέπει να έχει συμμετάσχει σε πάνελ εκπομπών της κυρίας Στεφανίδου ως εκπρόσωπος τουλάχιστον 3 ή 4 διαφορετικών περιοχών κοντά στο κέντρο της Αθήνας με την ιδιότητα της «αγανακτισμένης». Και δεν είναι, φυσικά, η μόνη… 

Η κυρία Στεφανίδου στο πολύ πρόσφατο παρελθόν «χάιδεψε» και με το παραπάνω τους νεοναζί. Αλλά φαίνεται ότι τους «χάιδεψε» τόσο, που κατάφερε να τους «εξάψει» και αυτοί θέλουν πλέον να την… καταλαβαίνετε τι!... Όταν, λοιπόν, κάποιος/-α έχει συμβάλει με τον τρόπο του στο να επωαστεί το «αυγό» του φασισμού, του ρατσισμού και του νεοναζισμού, εμείς οι υπόλοιποι οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην απόδοση οποιωνδήποτε αντιφασιστικών «ευσήμων» προς αυτούς… 

Η κυρία Στεφανίδου μέσα από τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διήμερο μάλλον κερδισμένη έχει βγει, τουλάχιστον επικοινωνιακά. Είτε διωχθεί, είτε όχι, για το κοινό που την (παρ)ακολουθεί είναι ήδη μια «ηρωίδα». Την ίδια στιγμή, αντιφασίστες και αντιφασίστριες με χρόνια αγώνων στις πλάτες τους, σύρονται σε δίκες από υπόδικους χρυσαυγίτες, χωρίς καμία, επί της ουσίας, κατηγορία, όχι απλώς χωρίς να κερδίζουν τίποτε έστω και επικοινωνιακά, αλλά συνήθως έχοντας υποστεί ένα σωρό ζημίες σε διάφορα επίπεδα. 

Το όνομα της κυρίας Στεφανίδου έχει ακουστεί πρόσφατα ως υποψήφιο για μια θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, όταν και όποτε προκηρυχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τι λέτε, η υπόθεση του τελευταίου διήμερου θα της προσθέσει ή όχι «πόντους» δημοτικότητας, τους οποίους θα «εξαργυρώσει» –εφόσον η πιο πάνω φήμη αληθεύει– σε ψήφους;;; Οι οποίες, βεβαίως, ψήφοι θα συναθροιστούν με όλες τις υπόλοιπες που, κατά πάσα πιθανότητα θα φέρουν τη ΝΔ στην 1η θέση και τον Κυρ. Μητσοτάκη, κατά πάσα πιθανότητα, στον πρωθυπουργικό θώκο, για να εφαρμόσει προγράμματα ίδια και σκληρότερα με αυτά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, της παρούσας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ συμπεριλαμβανόμενης;;; 

Η υπόθεση Λαγού – Στεφανίδου θυμίζει λίγο, τηρουμένων των αναλογιών, την υπόθεση του Charlie Hébdo: σχεδόν άπαντες ήμασταν «Charlie» μετά την φρικτή και απάνθρωπη επίθεση στα γραφεία του περιοδικού στο Παρίσι, που κόστισε τη ζωή σε 13 συνεργάτες του. Όμως κάθε αίσθημα συμπάθειας εξανεμίστηκε, όταν το ίδιο περιοδικό έφτασε σε σημείο να κάνει φτηνό «χιούμορ» με τους νεκρούς από τους σεισμούς στην κεντρική Ιταλία και από το αεροπορικό δυστύχημα στο Σότσι της Ρωσίας, όπου μεταξύ άλλων ξεκληρίστηκε η περίφημη Χορωδία Αλεξαντρόφ, τμήμα της Χορωδίας του Κόκκινου Στρατού. 

Οφείλουμε, λοιπόν, να σταθούμε υπερασπιστικά απέναντι στην κυρία Στεφανίδου και σε κάθε άλλο πρόσωπο που, πιθανόν, δεχθεί ανάλογη δίωξη επειδή κατονόμάσε έναν τραμπούκο ακριβώς με την πραγματική του ιδιότητα, ακριβώς για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάθε κατοίκου αυτής της χώρας να εκφράζει την άποψή του ελεύθερα και χωρίς να κινδυνεύει με ποινική δίωξη κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του για να πει κάτι. Από την άλλη πλευρά, όμως, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην μετατρέπουμε την κάθε κυρία Τατιάνα περίπου σε «Πασιονάρια»…

Και, βεβαίως, να μην «πέσουμε από τα σύννεφα» σε περίιπτωση που η ίδια κυρία Τατιάνα, όταν θα έχει κοπάσει ο «κουρνιαχτός» από την υπόθεση με τον Λαγό, ξανακαλέσει κάποιον άλλον «επιφανή» χρυσαυγίτη, για να του κάνει την απαραίτητη «αγιογραφία»… 


Πηγή: