Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Ημέρα συντροφίας στο Μικρόπολις


Ημέρα συντροφίας στο ΜικρόπολιςΑλληλέγγυα και Ανταλλακτικά ΔίκτυαΧωρίς ΜεσάζοντεςΑγορές Απευθείας Διάθεσης ΤροφήςΗθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο ΕμπόριοΣυσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές ΚουζίνεςΑλληλέγγυα Παιδεία Κοινωνικά Φροντιστήρια Εναλλακτική ΕκπαίδευσηΠολιτιστικός Ακτιβισμός Εναλλακτικές ΣυλλογικότητεςΑυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι Χαριστικά-Ανταλλακτικά ΠαζάριαΑντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, ΦεστιβάλΕθελοντικές ΟργανώσειςΣυνεργατικά - Αυτόνομα ΜΜΕ, Εκδόσεις, Εναλλακτικά Έντυπα - ΙστοσελίδεςΟικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - ΑειφορίαΦιλοζωϊκές Οργανώσεις
Ελευθερίου Βενιζέλου και Βασιλέως Ηρακλείου, Θεσσαλονίκη 546 24, Ελλάδα
Κεντρικής ΜακεδονίαςΘεσσαλονίκηςΘεσσαλονίκης
info@mikropolis.gr
Πρίν 5 χρόνια...

"Ένα κτίριο στη γωνία Βενιζέλου και Βασ. Ηρακλείου 18 άνοιξε.

Άνοιξε στην πόλη.

Ένα κτίριο, μικρογραφία της πόλης που θέλουμε, ένας κοινωνικός χώρος για την ελευθερία που θέλουμε.

Ήρθαμε εδώ άνθρωποι που είχαμε συναντηθεί και νωρίτερα, και άλλοι που βρεθήκαμε μετά.

Για να συλλειτουργήσουμε έναν χώρο που να καλύπτει τις ανάγκες μας, αλλά και τις ανάγκες όσων δεν έχουν πρόσωπο και φωνή.

 Για να μιλήσουμε σε πρώτο πρόσωπο, ενικό και πληθυντικό συγχρόνως.


Για να φτιάξουμε στιγμές από το μέλλον

Όχι από το μέλλον έτσι αόριστα, ούτε από το μέλλον που μας προετοιμάζουν. Στιγμές από το μέλλον όπου οι άνθρωποι δεν θα λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα, αλλά με γνώμονα την κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά. 


Στιγμές και καταστάσεις ανθρώπων που καλύπτουν τις ανάγκες τους εκφράζοντας τη δημιουργικότητά τους και αναλαμβάνουν ευθύνες αυτοδεσμευόμενοι απέναντι στον κοινωνικό τους περίγυρο – καταστάσεις που θέλουν να διαγράψουν για πάντα τους καταναγκασμούς της πείνας, της βίας ή του αποκλεισμού. 

Αυτό θεωρούμε ότι υπηρετούν και οι δομές της αυτοδιαχείρισης, αυτόνομες και αντιιεραρχικές: την έμπρακτη αντίθεση στη μισαλλοδοξία, τον κοινοβουλευτισμό, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, τον πόλεμο, τη θρησκεία, την κυριαρχία, την εκμετάλλευση.



Για να δώσουμε χώρο στην ελευθερία

Στον κοινωνικό χώρο Μικρόπολις λειτουργούν (ή θα λειτουργήσουν) αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο / μπαρ / χώρος συναυλιών, παιδότοπος συνδιαχειριζόμενος από παιδιά, γονείς και παιδαγωγούς, αίθουσα υπολογιστών για την ελεύθερη πρόσβαση στο internet και τη διενέργεια μαθημάτων, αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη / αναγνωστήριο, ομάδα προβολών, συνεργατική τροφίμων…


Όλες αυτές οι λειτουργίες υπάρχουν χάρη στο ενδιαφέρον των ανθρώπων που μέχρι τώρα συμμετέχουμε, και είναι αφενός αντιεμπορευματικές, με την έννοια πως οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή αποσκοπεί αποκλειστικά στη συντήρηση και ανάπτυξη του χώρου και των δραστηριοτήτων του, και αφετέρου αντιιεραρχικές, καθώς όλα τα άτομα συμμετέχουν και συναποφασίζουν ισότιμα, χωρίς αρχηγούς, αναθέσεις και αντιπροσωπεύσεις.


Η γενική συνέλευση του χώρου λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, είναι ανοιχτή (τόσο σε άτομα όσο και σε νέες ιδέες και πρωτοβουλίες δραστηριοτήτων) και διαχειριστική (αποφασίζει για την εσωτερική λειτουργία και τις εκδηλώσεις του χώρου). Δεν είναι ούτε θέλει να γίνει πολιτική ομάδα.


Για να πραγματώσουμε την άμεση δημοκρατία

Ο κοινωνικός χώρος Μικρόπολις συνδέεται άμεσα με την εξέγερση του Δεκέμβρη. Το έναυσμα για τη δημιουργία του δόθηκε μέσα στην κατειλημμένη τότε σχολή θεάτρου. 

Ο Δεκέμβρης δεν ήταν όσα έδειξαν οι τηλεοράσεις, ήταν πρωτίστως όσα είδαμε με τα μάτια μας και όσα μας έμειναν σαν βιώματα: από την οργή και τις βίαιες συγκρούσεις μέχρι τις λαϊκές συνελεύσεις, τη συνδιαχείριση και τη συνύπαρξη στους δημόσιους χώρους και τους χώρους του κινήματος.

Ήταν η συμπύκνωση, και η υπέρβαση συγχρόνως, αγώνων δεκαετιών, κι αποτελεί παρακαταθήκη που θέλουμε να μας θυμίζει πάντα ότι η αξιοπρέπεια και η ζωή δεν έχουν ανάγκη από κανέναν πρωτοπόρο καθοδηγητή για να μπορούν να αντιπαλεύουν τον παρόντα θάνατο. 


Μέσα στην κατειλημμένη σχολή θεάτρου αναγνωρίσαμε πως πρέπει να μάθουμε να διαλεγόμαστε με σεβασμό στις διαφωνίες, και συνειδητοποιήσαμε πως με όλη τη διαφορετικότητά μας μπορούμε να συλλειτουργήσουμε και να ορίσουμε εμείς τη ζωή μας, χωρίς να χρειαζόμαστε κανέναν αρχηγό.
 

Έτσι, έγινε πεποίθηση όλων μας πως το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι οι εκλογές, τα σκάνδαλα και η χρεοκοπημένη δημοκρατία, αλλά η Άμεση Δημοκρατία, η Αλληλεγγύη και η Ελευθερία. Η πραγμάτωση αυτών των αξιών, η διάχυσή τους έξω από τους προσφιλείς τους κύκλους, χαράζει και το «δρόμο» αυτού του κοινωνικού χώρου.


Για να κοινωνικοποιήσουμε την αντιεξουσία

Όσες και όσοι πήραμε την πρωτοβουλία και την ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του χώρου φανταζόμαστε έναν κόσμο αλλιώτικο από τον σημερινό.

Γνωρίζουμε όμως ότι δεν γεννηθήκαμε μέσα σε αυτόν. Κι έχουμε ακόμη την πικρή γνώση ότι ζούμε σε δίσεκτους καιρούς: Η κυριαρχία προσπαθεί να αντεπιτεθεί μετά τον Δεκέμβρη, να εντείνει τη συκοφαντία, τον έλεγχο και την καταστολή, να καλλιεργήσει τον ρατσισμό και την απαξίωση ανθρώπων που φτάνουν κυνηγημένοι ως εδώ, να περιστείλει το ανθρώπινο. 

Κι όλα αυτά μέσα σε συνθήκες μιας γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης, που θέλουν να μετατρέψουν σε ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη, ισχυρότερους διαχωρισμούς, ευκαιρία για επέκταση της ερήμου των νοημάτων.


Κατανοούμε ότι χρειάζεται να αλλάξουμε τον κόσμο αλλάζοντας τον εαυτό μας. Και δεν έχουμε τη μαγική συνταγή – μόνο τη θέληση. Και βλέποντας γύρω μας τη χρεωκοπία του απομονωμένου/ιδιωτικού ατόμου, βυθισμένου στον ανταγωνισμό, τα κέρδη του και τη μοναξιά του, επιλέγουμε να ζήσουμε και να δημιουργούμε συλλογικά, ως άτομα για τα οποία η συλλογικότητα ή η κοινωνία είναι προέκταση του εαυτού τους.

Κι εδώ περιμένουμε (με τα λόγια του Shelley) όσες και όσους έχουν ήδη ξεκινήσει

Για ν’ αντισταθούν στην Εξουσία, που μοιάζει παντοδύναμη·
Για ν’ αγαπήσουν και ν’ αντέξουν. Για να ελπίσουν ώσπου η Ελπίδα 
να δημιουργήσει από το δικό της ναυάγιο αυτό που οραματίζεται."
Ομάδες

ΒΙΟ.ΜΕ.
μικρότοπος
βιβλιοθήκη
παρατηρητήριο για τα δικαιώματα στο χώρο της ψυχικής υγείας
μικροπρατήριο συντροφία
κουζίνα αντίπεινα
αντιεξουσιαστική κίνηση θεσσαλονίκης
δράση για την άγρια ζωή
ομάδα αρχείου
μουσική ομάδα
θεατρική ομάδα μικροπολίτες
ομάδα μεταποίησης επίπλων Vida
ομάδα προβολών και κινηματογράφου
ομάδα σκάκι
μαθήματα νοηματικής
μαθήματα tai chi
μαθήματα kick boxing
εργαστήριο χειροποίητου σαπουνιού
ομάδα πεζοπορίας
ραδιοφωνική ομάδα
ομάδα τεχνικής υποστήριξης
ομάδα ping pong
ομάδα μαθημάτων
ομάδα καλλιέργεια γής

Δραστηριότητες

εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας
καφενείο
Βιβλιοπωλείο - Βιβλιοθήκη

Κοινωνική κουζίνα αντίπείνα, καφέ-μπαρ, ομάδα μεταποίησης επίπλων vida, Κολεκτίβα ΦΥΣΙολογικά Καθαριστικά, ανταλλακτήριο ρούχων και υποδημάτων, μικροπρατήριο   συντροφία, παιδικός σταθμός ο μικρότοπος, εργαστήρια, ημερίδες, παρουσιάσεις, βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο, θέατρο, κινηματογράφος, συναυλίες, χορός, πολεμικές τέχνες, ραδιοφωνική ομάδα και στον 5ο τα πουλιά...



μικροπρατήριο -  συνεταιρισμός αποκαταναλωτών   συντροφία
Κάθε μέρα | 12:00 - 20:00 στο @micropolis,
Ελευθερίου Βενιζέλου και Βασιλέως Ηρακλείου 18, Θεσσαλονίκη

"Είμαστε μια ομάδα αποκαταναλωτών στην πράξη που μαζί με παραγωγούς και την ομάδα εργασίας λειτουργούμε από κοινού ένα πρατήριο αγαθών και τροφίμων. 

Το πρατήριο αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, και ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 μαζί με άλλες παρόμοιες δομές, όπως : η κουζίνα «αντίπείνα» και η ομάδα μεταποίησης επίπλων «vida».

Κοινωνική ΑΓΟΡΑ Θεσσαλονίκης: Για μια "άλλη" Οικονομία

Μια πρόταση προς παραγωγούς, οικοκαλλιέργειες, δομές αλληλέγγυας οικονομίας, κολλεκτίβες, συνεταιρισμούς, κοινωνικούς χώρους και συνελεύσεις.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε καμιά μορφή αυτονομίας, δηλαδή χειραφέτησης από τους μηχανισμούς της εξουσίας και του κράτους, εάν αυτή η μορφή δεν περιλαμβάνει μορφές διατροφικής αυτονομίας.

Αυτόνομες κοινότητες στο Μεξικό

Μέσα από τις πλατείες και συζητήσεις του περσινού καλοκαιρού ξεχύθηκαν σε όλη τη χώρα μικρές δομές και συνελεύσεις οι οποίες μεταφέρουνε το πνεύμα της άμεσης δημοκρατίας στην καθημερινότητα.



Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και από το περσινό φεστιβάλ της άμεσης δημοκρατίας γεννήθηκε και η ιδέα να ασχοληθούμε με το ζήτημα της διατροφής και έτσι δημιουργήθηκε ο "Συνεταιρισμός αποκαταναλωτών Συντροφία".

Η ιδέα μας αυτή δεν έγινε απλά για να βελτιώσουμε το προσωπικό μας πρόβλημα, αλλά με το σκεπτικό ότι: "Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ρεαλιστική πρόταση άμεσης δημοκρατίας εάν πρώτα δεν έχουμε αναδείξει στη πράξη μορφές οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων οι οποίες να αντανακλούν τον κόσμο που οραματιζόμαστε". Αυτή ακριβώς η ιδέα θεωρεί την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ως την υλική βάση της άμεσης δημοκρατίας.

Η Συντροφία λειτουργεί στον κοινωνικό χώρο μικρόπολις με σκοπό να στηρίζει τους αγρότες και τους παραγωγούς που καλλιεργούν και παράγουν με φυσικό τρόπο και να τους φέρει σε άμεση σχέση με τις ανάγκες της πόλης.

Για το περισσότερο διάστημα λειτουργήσαμε ως εθελοντικός στη συμμετοχή συνεταιρισμός και από τον Μάιο του 2012 εξελιχθήκαμε με την δημιουργία ενός πρατηρίου/κολλεκτίβας. 

Η Συντροφία προωθεί οικολογικά-συνεργατικά-δίκαια τοπικά τρόφιμα και προϊόντα προς τα μέλη και όσους την περιβάλουν. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε κοινές συνελεύσεις με τους παραγωγούς μας, από το να διαμορφώνουμε από κοινού τις τιμές, να μεταδίδουμε την γνώση, να συζητάμε για τους τρόπους φυσικής καλλιέργειας, έως και κοινές δράσεις.

Στο σημείο που βρισκόμαστε έχουμε να πάρουμε αποφάσεις για την χρονιά που μας έρχεται και να φανταστούμε πως θέλουμε να είναι το μέλλον μας τόσο ως άτομα και δομές αλλά και αν είναι δυνατό ως κοινωνία. 

Ο μετασχηματισμός του καπιταλισμού όπως εξελίσσεται ως τον κυρίαρχο ηγεμόνα επί ζωής και ανθρώπων δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το μέλλον. 

Η εργασία, η υγεία, η μάθηση, η τροφή, το εμπόριο, η γεωργία, οι κοινωνικές και εθιμικές σχέσεις, ο ίδιος ο άνθρωπος σαρώνονται μπροστά στην επέλαση του κεφαλαίου. 

Ότι δεν παράγει κέρδος, ότι δεν εναρμονίζετε στην ορθολογικότητα των στατιστικών εξωθείτε εκτός κοινωνίας.

Ο "τέταρτος κόσμος" είναι ήδη παρών, ένας κόσμος νέο-ειλώτων, δηλαδή πολιτών χωρίς καμία πολιτική ταυτότητα χωρίς κανένα δικαίωμα και προοπτική για το μέλλον. Μια γενικευμένη εξαχρείωση εντός του δυτικού κόσμου.

Ελπίδες για επιστροφή σε μία πρότερη κατάσταση "ανάπτυξης και προόδου" αποτελούν για μας όχι μόνο αυταπάτες, αλλά και μας προκαλούν αποστροφή καθώς δεν υπάρχει τίποτα από αυτό το παρελθόν του "πλαστικού στυλ" που αξίζει να επιστρέψουμε.

Αναζητάμε μια ζωή όπου οι άνθρωποι να είναι οι κύριοι της παραγωγής, της εργασίας και της διατροφής τους, όπου οι κοινωνίες να είναι αυτόνομες στις αποφάσεις τους, όπου η αξιοπρέπεια να είναι αποτέλεσμα της εργασίας, της δημιουργίας, του παιχνιδιού, της αυτάρκειας και της αρετής και όχι τα προκαλύμματα κενότητας, επίπλαστου καταναλωτισμού και πλουτισμού που κυριαρχούν σήμερα."

Κολεκτίβα ΦΥΣΙολογικά Καθαριστικά

"Τα προϊόντα μας δεν διατίθενται σε κάποιο σημείο λιανικής πώλησης. Οι παραγγελιές γίνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο fysi_ka@yahoo.gr, και στο τηλέφωνο 6939308403, κατά προτίμηση 3 μέρες πριν την επιθυμητή μέρα παράδοσης.

Τα καθαριστικά είναι χειροποίητα και θέλουν κάποιο χρόνο για να παρασκευαστούν και να συσκευαστούν. Η παράδοση τους γίνεται κατόπιν συνεννόησης. 

Σε περίπτωση που βρίσκεστε εκτός Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει αποστολή των προϊόντων μέσω ταχυδρομείου, μεταφορικής εταιρίας ή όποιου άλλου τρόπου βολεύει κατά περίπτωση. 

Στις τιμές των προϊόντων περιλαμβάνεται έκπτωση στην αρχική τιμή λίτρου, 3% από 1-3 λίτρα, 5% από 3-5 λίτρα και 7% από 5 λίτρα και πάνω. Οι παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνουν τη συσκευασία. 

Οι μόνες συσκευασίες που διαθέτουμε είναι 1 και 1,5 λίτρο με κόστος 20 λεπτά, 2 λίτρα με κόστος 30 λεπτά, 3 λίτρα με κόστος 50 λεπτά και 5 λίτρα με κόστος 60 λεπτά. Τα επιπλέον αυτά χρήματα καλύπτουν μόνο το κόστος συσκευασιών και δεν αποτελούν πηγή κέρδους για εμάς. 

Για τις υπόλοιπες ποσότητες δε διαθέτουμε συσκευασίες αλλά μπορούμε να γεμίσουμε οποιαδήποτε συσκευασία μας φέρετε εσείς. Παρακαλούμε οι συσκευασίες σας να είναι καθαρές, πλυμένες και χωρίς κατάλοιπα από το προϊόν που περιείχε. 

Το κόστος συσκευασίας σε κάθε προϊόν ισχύει μόνο για την πρώτη σας αγορά (της συγκεκριμένης ποσότητας προϊόντος που αγοράσατε) εφόσον επιστρέφετε τη συσκευασία που έχετε στα χέρια σας." 

Η Κολεκτίβα συνεδριάζει συνήθως στο Μικρόπολις: Βενιζέλου και Βασ. Ηρακλείου 18, 54624 Θεσσαλονίκη"

Δράση για την Άγρια Ζωή στον 5ο Οροφο...

"Στόχος μας είναι η περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων.

Η Δράση για την Άγρια Ζωή είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ασχολείται με την παροχή πρώτων βοηθειών και την περίθαλψη άγριων ζώων. 


Δημιουργήθηκε από την ομάδα του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών Βορείου Ελλάδος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) και στηρίζεται αποκλειστικά από εθελοντική εργασία.

Τα ζώα που λαμβάνουμε δέχονται τιςι πρώτες βοήθειες και ανάλογα με την κατάστασή τους είτε επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, είτε μεταφέρονται για περαιτέρω περίθαλψη στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα."




Μικρόπολις Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία