Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Με ευθύνη της συγκυβέρνησης η παραπομπή του δημάρχου Πατρέων

 

Ανακοίνωση εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Πάτρας του ΚΚΕ, με αφορμή τη δίκη του δημάρχου στις 13 Φλεβάρη. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:
«Στο "σκαμνί" στέλνουν τον κομμουνιστή δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, στις 13 Φλεβάρη του 2017, οι μηχανισμοί του αστικού κράτους (Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών), με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, επειδή ο Δήμος δεν παραχώρησε χώρους στους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, για να προπαγανδίσουν τις φασιστικές τους αντιλήψεις και να στάξουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, για τις βουλευτικές εκλογές του 2015.
Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, της επίθεσης των φασιστοειδών κατά των στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα, καθώς και των Αιγυπτίων ψαράδων και ενώ οι δολοφόνοι - τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούν ελεύθεροι, η «τυφλή» αστική Δικαιοσύνη και οι μηχανισμοί του αστικού κράτους, διώκουν τον δήμαρχο Πάτρας, διότι ο Δήμος Πατρέων με πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ουδεμία σχέση θέλει να έχει με τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και με κανέναν τρόπο δεν διευκολύνει την κοινοβουλευτική ή άλλη δραστηριότητά της, άρα και την εγκληματική της δράση, με οποιονδήποτε τρόπο.
Η δίωξη του Δημάρχου είναι εξέλιξη επικίνδυνη για όλο το λαό και στην Πάτρα και είναι τεράστιες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τη δυνατότητα δίωξης είχε περιγράψει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απαντώντας σε Ερώτηση των φασιστών της Χρυσής Αυγής το καλοκαίρι του 2015, για το αν θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον δήμαρχο Πάτρας.
Συνεχίζοντας να βάζει πλάτη στους εγκληματίες χρυσαυγίτες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (μηχανισμού του αστικού κράτους με γραμματέα διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση), έθεσε ζητήματα νομιμότητας των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που κρατά πολιτική θέση αρχής που απορρέει από το χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, ως μιας καθαρά ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει έλθει σε γνώση της κάποια δικαστική απόφαση που να την χαρακτηρίζει εγκληματική οργάνωση!
Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να μοιάζουν παράδοξες αλλά δεν είναι. Δεν είναι η πρώτη φορά που μηχανισμοί του αστικού κράτους βρίσκονται απέναντι σε κομμουνιστές δημάρχους, επειδή πήραν μια φιλολαϊκή απόφαση. Στην Πάτρα, πριν από μερικούς μήνες η δημοτική αρχή εγκαλούνταν, είτε γιατί μείωσε τα δημοτικά τέλη και θέσπισε εκπτώσεις, είτε γιατί δεν έδωσε τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου στην κυβέρνηση, είτε γιατί αρνήθηκε να απολύσει εργαζόμενους.
Εκτός από τις πολιτικές ευθύνες της συγκυβέρνησης για την παραπομπή σε δίκη του Κ. Πελετίδη, αποκαλύπτεται και ο χαρακτήρας του αστικού κράτους, κομμάτι του οποίου είναι και η Τοπική Διοίκηση και μάλιστα με τις ανάλογες βαθμίδες που επιτρέπουν να "διορθώνει" τυχόν "αστοχίες" που σημειώνονται σε περίπτωση που υπάρξει δημοτική αρχή που πάρει μια απόφαση κόντρα στους νόμους του. Το γεγονός αυτό κάνει φανερό το γιατί η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής πρέπει να γίνει υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη για το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, πολύ περισσότερο που υπάρχουν, όπως αποδεικνύεται, ορατά και αόρατα νήματα που συνδέουν τη φασιστική οργάνωση με κρατικούς μηχανισμούς, με τμήματα του κεφαλαίου ως γνήσιο τέκνο του συστήματος.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, λαέ της Πάτρας,
Αποτελεί πρόκληση για τις οικογένειες των θυμάτων, των εργαζόμενων και μεταναστών που έχουν δεχτεί επιθέσεις από τους φασίστες - ναζιστές της Χρυσής Αυγής η συγκεκριμένη στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ας αφήσουν ορισμένοι τα κροκοδείλια δάκρυα.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διατήρησε όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τα οποία ενίσχυσε με το 3ο μνημόνιο (που ψήφισαν από κοινού) και έρχεται να τα ενισχύσει με μια σειρά νέα (στα εργασιακά δικαιώματα και όχι μόνο), προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα τσακισμένους και στη γωνία, είναι η ίδια που δίνει αέρα στα πανιά των εγκληματιών χρυσαυγιτών. Αλλωστε, και η δράση των τελευταίων, εκτός των τραμπούκικων επιθέσεων κατά βασανισμένων μεταναστών ή συνδικαλιστών, ως γνήσιο μόρφωμα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, επικεντρώνεται στο πώς θα δοθούν μεγαλύτερα προνόμια στο κεφάλαιο (γι' αυτό και στη Βουλή έχουν καταθέσει πάνω από 100 ερωτήσεις για την υπεράσπιση των εφοπλιστών) και στο πώς θα χτυπηθεί κάθε εργατική αντίδραση.
Τα σχέδιά τους δεν πρέπει να περάσουν. Χρειάζεται και πρέπει να βρουν τη σθεναρή αντίσταση όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και της Πάτρας, μέσα από τα συνδικάτα, τα σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές, σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης και λαϊκή γειτονιά.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δυναμώσει και η πάλη ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει, η αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης των χρυσαυγιτών, η απομόνωσή τους, η απαίτηση και επαγρύπνηση για καταδίκη της Χρυσής Αυγής στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, σε κινητοποίηση όλων των εργατικών, λαϊκών δυνάμεων, να παρθεί πίσω η δίωξη που ετοιμάζουν κατά του δημάρχου και συνολικά της δημοτικής Αρχής, για τη θέση αρχής που κρατά. Να μην μπορούν να σταθούν πουθενά οι φασίστες, τσιράκια των αφεντικών χρυσαυγίτες. Να μπει ταυτόχρονα μπλόκο στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση, να διεκδικήσουμε με όπλο μας τη λαϊκή συμμαχία και στόχο την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τη ζωή που μας αξίζει, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».