Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

EΚΠΑΙΔΕΤΙΚΟΙ: Μέτρα άμεσης στήριξης των σχολείων και των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε νησιωτικές περιοχές

ΠΡΟΣ:
Δ/νση Π.Ε Σάμου
Περιφερειακή δ/νση εκπ/σης Β. Αιγαίου
Υπουργείο Παιδείας
Μέλη του Συλλόγου
ΜΜΕ
(Παρόμοια απόφαση έχουν πάρει και οι : ΕΛΜΕ: ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς, Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Λήμνου - Αγ. Ευστρατίου, ΣΕΠΕ: Λήμνου)

Οι εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε σε νησιωτικές περιοχές έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μαζί με τα βάρη που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι, επιπλέον προβλήματα που προκύπτουν από τη φυσιογνωμία της εργασίας μας στη νησιωτική Ελλάδα και αφορούν τις μεγάλες αποστάσεις, τις δυσκολίες μετακίνησης, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσης.
Ο κλάδος των εκπαιδευτικών έχει την αντικειμενική ιδιαιτερότητα σε ένα μεγάλο τμήμα του, που περιλαμβάνει συμβασιούχους και μονίμους, της μεγάλης ετήσιας κινητικότητας και της απόστασης από τις εστίες, με τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγονται. Ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που βρίσκεται μακριά από την οικογένειά και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του, αναγκάζεται να ξοδεύει το σύνολο του ήδη τσακισμένου μισθού του σε μετακινήσεις και ενοίκια. Για τους αναπληρωτές συνάδελφους δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, χρηματοδοτούν από την τσέπη τους την ολιγόμηνη υπηρεσία σε κάποιο νησί ή σε κάποια πολύ απομακρυσμένη περιοχή της χώρας.
Στις κυβερνητικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Νίσυρο, όπου υποτίθεται θα εξαγγέλλονταν μέτρα ανακούφισης των νησιωτών, δεν δόθηκε απάντηση σε κανένα απ' τα ουσιώδη προβλήματα που κι αυτοί αντιμετωπίζουν ως συνέπεια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Δεν ικανοποιήθηκε κανένα αίτημα, καμία ρύθμιση που να αφορά τα ζητήματα της εκπαίδευσης αλλά και τα μέτρα στήριξης, πιο ειδικά, των εκπαιδευτικών.
Βεβαίως για τους μόνιμα ωφελούμενους από την πολιτική της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που κινούνται στις ράγες των κατευθύνσεων της ΕΕ, για τους εφοπλιστές και τους μεγάλους επιχειρηματίες, η λεγόμενη νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης περιείχε δέσμη μέτρων και επιπλέον παροχών.
Οι συνεχιζόμενες περικοπές στις κρατικές δαπάνες δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην Εκπαίδευση. Η στήριξη της εκπαίδευσης και της μόρφωσης των παιδιών μας είναι ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης και δεν δεχόμαστε να μπαίνει στον «κόφτη» μιας άδικης και αντιλαϊκής πολιτικής.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι, αρκετά νησιά, κυρίως τους Αιγαίου, έχουν μετατραπεί σε χώρους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών εξαιτίας της απάνθρωπης και επικίνδυνης πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και τις δυσκολίες και απαιτεί ειδικά μέτρα στήριξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ που υπογράφουμε αυτό το υπόμνημα διεκδικούμε από την κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας την άμεση ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:
1. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως επίσης και όλου του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών όλων των σχολείων και όλων των μαθητών.
2. Γενναία αύξηση του κονδυλίου χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ
3. Μέτρα για τη φροντίδα και την εκπαίδευση των μικρών προσφύγων και μεταναστών παιδιών με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, απεγκλωβισμός και ελεύθερη μετακίνηση προς τους τόπους προορισμού τους. Μέτρα και δράσεις στα σχολεία για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας.  Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού.
4. Φθηνές – ασφαλείς – τακτικές δημόσιες συγκοινωνίες, με παροχή έκπτωσης 50% στους εκπαιδευτικούς, χωρίς πλαφόν και περιορισμούς. Το αίτημα περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με καράβια (ατομικά εισιτήρια και εισιτήρια αυτοκινήτων), αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ.
5. Επιδότηση ενοικίου σε όλους τους εκπαιδευτικούς που νοικιάζουν σπίτι. Εξασφάλιση δωρεάν στέγασης εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες και οι υποδομές (π.χ. δημόσια κτίρια, Ξενία κλπ).
6. Δωρεάν σίτιση σε λέσχες.
7. Επαναφορά των επιδομάτων παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών στο επίπεδο του 2009 και γενικότερη κάλυψη των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης.
8. Παροχή επιδόματος θέρμανσης.
9. Να αποτελέσει βασικό κριτήριο η νησιωτικότητα, το παραμεθόριο και προβληματικό των περιοχών στον ανακαθορισμό της μοριοδότησης των σχολείων και στον καθορισμό επιπλέον σχολείων ως δυσπρόσιτων, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας που θα καθοριστεί από το ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ με ενιαία κριτήρια.
10. Να αποδοθούν τα μόρια των υφιστάμενων δυσπρόσιτων για τα χρονικά διαστήματα που δεν έχουν προσμετρηθεί.
Οι διεκδικήσεις που προβάλουμε δεν αποτελούν στενά αιτήματα του κλάδου αλλά αφορούν τους όρους παροχής του δικαιώματος στη μόρφωση για τους μαθητές αυτών των περιοχών.
Ταυτόχρονα, αποτελούν και διεκδικήσεις συνολικά των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών (εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες, μαθητές κ.α.), που πλήττονται από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα.
• Για την ικανοποίηση των παραπάνω δίκαιων αιτημάτων μας, οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ που υπογράφουμε αυτό το υπόμνημα, θα προχωρήσουμε άμεσα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και από κοινού συντονισμό της δράση μας με όλους τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους φορείς του λαϊκού κινήματος στα νησιά.
• Το υπόμνημά μας θα κατατεθεί στα κόμματα της Βουλής (πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής) και την Κυβέρνηση απαιτώντας άμεσες λύσεις στα αιτήματά μας.
Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε αγωνιστικά μέχρι να νικήσουμε!!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ