Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Ξανθός: Δεν πιστεύουμε ότι χρειάζονται δημόσιοι υπάλληλοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες

Μετά την επιχείρηση των ΜΑΤ, την Πέμπτη 23/2, έξω από το υπουργείο Υγείας κατά τη συγκέντρωση των εργολαβικών, όπου προπηλάκισαν εργαζομένων και εκπροσώπους σωματείων, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει μια εργαζόμενη από ΓΝ «Ευαγγελισμός», τελικά, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναγκάστηκε να δεχθεί αντιπροσωπεία από διοικητικά συμβούλια σωματείων και εργαζομένων. Και εκεί βγήκε το… λαβράκι.

Όπως ενημερώνει, μεταξύ άλλων, το ΜΕΤΑ Υγειονομικών:
Αναγνώρισε ότι οι ρυθμίσεις που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας θα οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υπό το βάρος της κατακραυγής που οδηγεί η εφαρμογή της πολιτική της, επιχειρεί να «διαφύγει» δηλώνοντας ότι η ίδια θέλει να τροποποιήσει τα κριτήρια μοριοδότησης, αλλά σε αυτή την προσπάθεια στέκεται εμπόδιο το ΑΣΕΠ. Το κίνημα που γιγαντώνεται πλέον στα νοσοκομεία για την αποτροπή των απολύσεων ανάγκασε τον υπουργό Υγείας να δηλώσει ότι θα μελετήσει μαζί με το ΑΣΕΠ ρύθμιση που θα επιτρέψει να περιοριστεί ο αριθμός των απολύσεων.
Ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάσημα θα καταθέσει την σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία. Αρνήθηκε όμως να δώσει στους εκπροσώπους των Σωματείων το περιεχόμενο της ακόμα και να περιγράψει τι θα περιέχει. Ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε επίσης και την πρόταση των Σωματείων να δώσει εντολή να «παγώσουν» μέχρι τότε οι διαδικασίες των προκηρύξεων που έχουν βγάλει τα νοσοκομεία για την υπογραφή συμβάσεων εργασίας.
Από τη συζήτηση, μάλιστα, φάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ατομικές συμβάσεις εργασίας ως ένα επικοινωνιακό όπλο, ενώ αδιαφορεί για την διασφάλιση της δουλειάς και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός στην παρατήρηση εργαζομένων ότι μετά το τέλος των ατομικών συμβάσεων απολύονται και στην απαίτηση του εκπροσώπου του ΜΕΤΑ να δοθεί μόνιμη λύση με την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου, δήλωσε ότι «δεν πιστεύουμε ότι χρειάζονται δημόσιοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες αυτές». Αντί γι΄ αυτό, πρότεινε ουσιαστικά την επιστροφή στις εργολαβίες, με πρόσχημα ότι στους σχετικούς διαγωνισμούς θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) που θα δημιουργήσουν εργολαβικοί εργαζόμενοι.
«Είναι προφανές ότι παρά τη δήλωση του κ. Ξανθού ότι σκοπεύει να φέρει κάποια ρύθμιση, το τοπίο παραμένει θολό για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αρνείται να παγώσει τις διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων στα Νοσοκομεία με ορατό τον κίνδυνο οι απολύσεις να γίνουν πραγματικότητα», σχολιάζει το ΜΕΤΑ Υγειονομικών.
Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν αρκετά σωματεία από την Αθήνα και την Κρήτη. Από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ εξαγγέλθηκε νέα κινητοποίηση την επόμενη Πέμπτη έξω από το Υπουργείο. Οι εκπρόσωποι των σωματείων αλλά και εργαζόμενοι στις εργολαβίες δήλωσαν αποφασισμένοι να συντονίσουν τις δράσεις τους και να εντείνουν τον αγώνα για την αποτροπή των απολύσεων και να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.