Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

«Εφυγε» ο Ελληνας ορειβάτης που έφτασε στο ΕβερεστΠλήγμα για τον ελληνικό αθλητισμό αποτελεί ο θάνατος του ορειβάτη Κώστα Τσιβελέκα, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, «χτυπημένος» από τον καρκίνο.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους του χώρου, με δεκάδες αποστολές σε όλο τον κόσμο και με συμμετοχή στην εθνική ομάδα που κατέκτησε το Εβερεστ το 2004. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον τόπο καταγωγής του, στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας, και βύθισε στο πένθος την ελληνική ορειβατική κοινότητα, καθώς ο εκλιπών υπήρξε για δεκαετίες ένας από τους πλέον δραστήριους ορειβάτες.

Ο Κώστας Τσιβελέκας άρχισε τις διεθνείς εξορμήσεις του στα βουνά τη δεκαετία του ’70. Το πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνει 37 ταξίδια στα Ιμαλάια με οκτώ πετυχημένες αναβάσεις σε κορυφές άνω των 8.000 μέτρων, 29 αποστολές στις Ανδεις και εφτά στο υψηλότερο βουνό της Αφρικής, στο Κιλιµάντζαρο.
Ο Κώστας Τσιβελέκας στην ανάβαση του Εβερεστ

Επίσης, είχε συμμετάσχει στην ελληνική αποστολή Hellas Everest 2004, κατά την οποία για πρώτη φορά Ελληνες ορειβάτες κατάφεραν να φτάσουν στη «στέγη του κόσμου». Το τετραπλό μπαϊπάς στο οποίο υπεβλήθη το 2010, αν και απαγορευτικός παράγοντας για ορειβασία, δεν τον πτόησε στιγμή.