Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

ΜΆΛΚΟΛΜ Χ: ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΗ ΒΊΑΙΟΙ ΜΕ ΌΣΟΥΣ ΔΕΝ ΑΣΚΟΎΝ ΒΊΑ ΕΠΆΝΩ ΜΑΣ


Ο Malcolm Little, τέκνο βιασμού από λευκό, γεννήθηκε στη Νεμπράσκα και άλλαξε το όνομα του σε Μάλκολμ Χ αρνούμενος να κρατήσει ένα όνομα σκλάβου.Ο πατέρας του υποστήριζε μία οργάνωση για την επιστροφή των μαύρων στη «γη της επαγγελίας» τους και βρήκε φρικτό θάνατο από μέλη μίας ρατσιστικής οργάνωσης, που τον έδεσαν στις ράγες του τρένου.
Ο Μάλκολμ Χ άρχισε να συμμετέχει από μικρή ηλικία στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των Μαύρων, πρώτα μέσω μιας συντηρητικής οργάνωσης μαύρων μουσουλμάνων εθνικιστών και αργότερα μέσα από την αριστερή πτέρυγα του κινήματος.Την περίοδο που έζησε, περίπου το ένα τέταρτο των μαύρων είχε δεχτεί επίθεση από την αστυνομία, ενώ το 40% είχε δει μαύρους να κακοποιούνται.
Ο ίδιος συνήθιζε να μιλάει για το ζήτημα της (αντι)βίας ως όπλο απέναντι στις επιθέσεις και τις δολοφονίες της αμερικανικής κυβέρνησης και των λευκών Αμερικανών.
«Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι, αγαπάμε τους ανθρώπους. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν. Αλλά δεν αγαπάμε όσους δεν μας αγαπούν. Είμαστε μη βίαιοι άνθρωποι με όσους δεν ασκούν βία επάνω μας. […]
[…] Υποστηρίζω οποιοδήποτε πρόγραμμα δράσης μας δώσει πίσω αυτό που μας ανήκει.Πιστεύω πώς όταν κάποιος συμπεριφέρεται με εγκληματικό τρόπο, δεν έχει δικαίωμα να πει στο θύμα τι τακτικές να ακολουθήσει για να αντιμετωπίσει τον εγκληματία του. Όταν ένας εγκληματίας με κακομεταχειρίζεται, θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να τελειώνω με αυτόν τον εγκληματία.
Και η αδικία που επιβάλλεται στους Νέγρους σε αυτή τη χώρα, από την αμερικανική κυβέρνηση είναι εγκληματική…»

Οι Dead Prez για τον Μάλκολμ Χ και τους Μαύρους Πάνθηρες