Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Έτσι θα είναι η Γη σε 100 χρόνια αν δεν σταματήσει η υπερθέρμανση


Μπορεί φέτος το καλοκαίρι να νιώθουμε ακόμη περισσότερο την παρατεταμένη ζέστη, όμως αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα: μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Πιθανότατα το 2016 θα βιώσουμε τη θερμότερη χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία, καθώς η μέση θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου το μέσο όρο.
Η κατάσταση αυτή πλησιάζει επικίνδυνα το ανώτατο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που θέτουν οι επιστημονικές αρχές ως σημείο καμπής για την παγκόσμια υπερθέρμανση.
Μιλώντας στο business insider, ο κλιματολόγος και διευθυντής του Τμήματος Διαστημικών Σπουδών Goddard Institute της ΝΑΣΑ, Γκάβιν Σμιντ, δήλωσε ότι «η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν μπορεί να σταματήσει. Όλα όσα έχουν γίνει ως τώρα, έχουν εισχωρήσει βαθιά μέσα στο σύστημα».
Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν σταματήσουν πλήρως οι εκπομπές αερίων από αύριο, θα συνεχίσουμε να βιώνουμε τη συγκεκριμένη αλλαγή του κλίματος εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, για αιώνες.
Το κλειδί για να αποτρέψουμε μια καταστροφική εξέλιξη κατά τον Σμιντ, είναι να επιβραδύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαδικασία της ανόδου της θερμοκρασίας. Κι αυτή θα είναι η κατάσταση που θα επικρατεί στον πλανήτη τα επόμενα 100 χρόνια εάν καταφέρουμε κάτι το οποίο σήμερα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο:
ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ 1,5 ΒΑΘΜΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ
lets-assume-we-land-somewhere-between-those-two-targets-at-the-end-of-this-century-were-already-looking-at-a-world-that-is-on-average-3-degrees-or-so-fahrenheit-above-where-we-are-now
«Θεωρώ ότι ο στόχος αποφυγής του 1,5 βαθμού είναι εκτός των δυνάμεών μας», υποστηρίζει ο Σμιντ. Υπολογίζει ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο γύρω στο 2030. Όμως θεωρεί ότι το να φτάσει η άνοδος της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς πάνω από το μέσο όρι, θα είναι μάλλον απίθανο.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΤΕ;
TIGER
Εάν υποθέσουμε ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κυμανθεί μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, τότε στο τέλους του αιώνα ο πλανήτης θα δει τη θερμοκρασία να αυξάνεται κατά περίπου 3 βαθμούς Φαρενάιτ περισσότερο από τα σημερινά επίπεδα.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
Η μέση θερμοκρασία ξηράς δεν λέει ολόκληρη την αλήθεια. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα προκληθούν πολλές θερμομετρικές ανωμαλίες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, οι οποίες θα γνωρίσουν ασυνήθιστες θερμοκρασίες είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω πολύ απότομα. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία του Βόρειου Αρκτικού Κύκλου θα ανέβει τόσο, όσο χρειάζεται για να λιώσουν μεγάλες ποσότητες πάγου.
EARTH
Η ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα, η κατάσταση στην Ανταρκτική δεν προβλέπεται να αλλάξει θεαματικά μέσα στα επόμενα χρόνια.
ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Στο καλύτερο σενάριο όσων αναμένεται να εξελιχθούν, τότε θα δούμε έως το 2100 το επίπεδο της θάλασσας να ανεβαίνει κατά 1-1,5 μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΛΟΙ
Δεν είναι μόνο οι δύο Πόλοι που θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Εξαιτίας της κατάστασης που ήδη έχει δημιουργηθεί, οι τροπικές ζώνες των ωκεανών γίνονται όλο και πιο όξινες, καθώς οι ωκεανοί απορροφούν τα δύο τρίτα του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θερμαίνονται περισσότερο και να αυξάνονται τα όξινα όριά τους.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙΩΝ
Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, αυτό θα σημάνει το τέλος των βιότοπων στους κοραλλιογενείς υφάλους. Ακόμη κι αν τα πράγματα εξελιχθούν τέλεια, τα μισά είδη που ζουν εκεί θα εξακολουθούν να κινδυνεύουν.
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΖΕΣΤΗ ΠΑΝΤΟΥ
Με το ρυθμό που προχωράμε σήμερα, μετά το 2050 οι υπερβολικά ζεστές μέρες του καλοκαιριού στις τροπικές ζώνες θα αυξηθούν κατά 50% και στις βορειότερες περιοχές κατά 10-20%.
ΜΑΖΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΞΗΡΑΣΙΑΣ
Σε μια έρευνα του 2013, επιστήμονες προσομοίωσαν σε ειδικό μοντέλο τις κλιματικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ξηρασία σε όλο τον πλανήτη. Διαπίστωσαν ότι εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν, τότε θα συναντήσουμε καταστάσεις παρατεταμένης ξηρασίας στο 40% όλων των εδαφών – δηλαδή το διπλάσιο από ότι σήμερα. Αυτό θα σημάνει και τη γρηγορότερη εξάντληση των αποθεμάτων πόσιμου νερού.
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ
Το φαινόμενο του Ελ Νίνιο την περίοδο 2015-2016 έδωσε ένα σαφές μήνυμα: Ο καιρός επηρεάζεται από όλα όσα συμβαίνουν και μπορεί να γίνει πραγματικά καταστροφικός. Αυτό σημαίνει πιο σφοδρές καταιγίδες, τεράστιου μεγέθους πυρκαγιές, και κύματα ακραίας ζέστης από το 2070 και μετά.