Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ακτή Ελεφαντοστού: Το κακάο πέφτει, η κρίση έρχεται


Ακτή Ελεφαντοστού: Το κακάο πέφτει, η κρίση έρχεται
 Το κακάο «πέφτει» από υψηλό εξαετίας, το ΔΝΤ ανησυχεί για το έλλειμμα που ξεφεύγει...

Η βουτιά στην τιμή του κακάο, οι απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι και το αντάρτικο στους κόλπους του στρατού το τελευταίο δίμηνο, εντείνουν τις ανησυχίες για διεύρυνση του ελλείμματος και περιορισμό της ανάπτυξης για φέτος στην Ακτή Ελεφαντοστού.


Αυτή τη χρονιά, η κυβέρνηση της χώρας της Δυτικής Αφρικής, προσπαθώντας να εκτονώσει την κοινωνική και στρατιωτική αναταραχή, συμφώνησε να καταβάλει επιδόματα στους στρατιώτες και να κάνει και κάποιες παραχωρήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους. Με την πίεση όμως στην τιμή του κακάο, η οποία έχει υποχωρήσει κατά ένα τρίτο από το υψηλό εξαετίας του Ιουλίου, τα έσοδα της χώρας έχουν μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού έως 5% του ΑΕΠ, ενώ οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το 2016 το τοποθετούσαν στο 3,9% για το 2016. Ο συνδυασμός χαμηλότερων εσόδων και αυξημένων δαπανών, αλλάζει τα δεδομένα για τη χώρα, και ο βαθμός της επίδρασης του στη συμφωνία των $670 εκατομμυρίων του περασμένου έτους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα εκτιμηθεί κατά την αναθεώρηση του τριετούς προγράμματος που θα ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου.

Τα futures του κακάο «απογειώθηκαν» την τετραετία μέχρι το 2015, όπου ενισχύθηκαν πάνω από 50%, ενθαρρύνοντας την αύξηση της παραγωγής και περιορίζοντας τη ζήτηση. Οι προβλέψεις για πλεόνασμα όμως, άρχισαν να αποδυναμώνουν τις τιμές μετά τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μεταβολή κατά 1% στα έσοδα από τις εξαγωγές κακάο, μπορεί να οδηγήσει σε 0,63% μετατόπιση των κρατικών δαπανών.

Η έλευση στην εξουσία του προέδρου Alassane Ouattara το 2011 έδωσε τέλος σε μια δεκαετία μακράς διαμάχης και συρρίκνωσης της οικονομίας. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης τον Ιανουάριο περιλάμβαναν καταβολές περίπου $ 20.000 σε ορισμένους στρατιώτες για να καταστείλει ανταρσία σχετικά με οφειλόμενα επιδόματα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, η άρνηση της όμως να επιβεβαιώσει τα ποσά που έχουν καταβληθεί υποδεικνύει την μη εκπλήρωση τους.
Οι προσαρμογές του προϋπολογισμού έρχονται σε μια κρίση ρευστότητας, αφού η περιφερειακή κεντρική τράπεζα περιόρισε την πρόσβαση στο παράθυρο της αναχρηματοδότητησης το Δεκέμβριο, αυξάνοντας το επιτόκιο. Η ζήτηση γραμματίων περιορίστηκε και η κυβέρνηση κατάφερε να πουλήσει τα $48 εκατ. σε T-bills , από τα $ 81 εκατ. που πρόσφερε.
Με την ενίσχυση της οικονομίας της Ακτής Ελεφαντοστού να εκτιμάται στο 8% για το 2016, οι προβλέψεις για το 2017 την τοποθετούν στο ίδιο επίπεδο. Ενώ η εποχή της συρρίκνωσης φαίνεται να έχει ξεπεραστεί για τη χώρα, τα προβλήματα που παραμένουν σε αυτή, είναι ικανά να περιορίσουν την άνθηση της.
ΠΗΓΗ