Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Έκθεση του ΟΗΕ στηρίζει το μποϊκοτάζ του ισραηλινού «Απαρτχάιντ»


Νέα έκθεση του Ο.Η.Ε. παρέχει πλήρη στήριξη στην παλαιστινιακή καμπάνια BDS (μποϋκοτάζ, εκποίηση, κύρωση), η οποία στοχεύει στον τερματισμό των πολιτικών τύπου απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Για πρώτη φορά, ο οργανισμός αναγνωρίζει και στηρίζει σειρά πρωτοβουλιών που συγκροτήθηκαν από τα κινήματα για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.
Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Η πρακτική του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και το έρωτημα του απαρτχάιντ» και δημοσιεύτηκε από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη Δυτική Ασία.
Σύμφωνα με την έκθεση «είναι αναμφισβήτητο ότι το Ισραήλ έχει την πλήρη ευθύνη για την άσκηση πολιτικών και την υιοθέτηση πρακτικών που προσομοιάζουν σε αυτές του απαρτχάιντ», ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το Ισραήλ έχει εγκαταστήσει ένα απαρτχάιντ που εξουσιάζει τον παλαιστινιακό λαό ως σύνολο».
Παράλληλα, προτρέπει τις εθνικές κυβερνήσεις να «υποστηρίξουν δράσεις μποϊκοτάζ, εκποίησης και κυρώσεων και να κρατήσουν θετική στάση απέναντι σε τέτοιες πρωτοβουλίες».
Η έκθεση έρχεται σε μία περίοδο όπου το Ισραήλ πασχίζει να περιορίσει διεθνώς το κίνημα στήριξης απέναντι στην Παλαιστίνη. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο, απαγορεύεται η είσοδος σε μη Ισραηλινούς που δημοσίως τάσσονται υπέρ του μποϊκοτάζ.