Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ο πρώτος εορτασμός των «Δεκεμβριανών» από την Απριλιανή δικτατορία (Ντοκουμέντα)

 

diktatoria3

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //
Με αφορμή τα 50 χρόνια από την επιβολή της 7χρονης δικτατορίας παρουσιάζουμε δύο μοναδικό ντοκουμέντα. Βρίσκονται στα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας και προέρχονται από το αρχείο της Νομαρχίας. Αφορούν τον τρόπο γιορτασμού των «Δεκεμβριανών» από το χουντικό καθεστώς στα 1967.

Η χούντα  επιλογή εναρμονισμένη με τις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, στηρίχτηκε από ισχυρά τμήματα της αστικής τάξης, στηρίχτηκε στο μετεμφυλιακό θεσμικό πλαίσιο που διατηρούσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις , σε ένα καθεστώς διώξεων αλλά αντικομμουνισμού. Να προσθέσουμε εδώ ότι η ισχύς των «εκτάκτων μέτρων» έως το 1974, ενώ μέχρι το 1962 τα «έκτακτα μέτρα» δικαιολογούνταν στο όνομα της «ανταρσίας των κομμουνιστοσυμμοριτών»
Ας μην ξεχνάμε ακόμη  το ρόλο που είχαν διαδραματίσει σε μια σειρά κρίσιμες στιγμές οι πρωτεργάτες της δικτατορίας, χρησιμοποιώντας την προβοκάτσια και το ψέμα για να καλλιεργήσουν τον αντικομουνισμό. Έχει σημασία να τα θυμόμαστε όλα αυτά, γιατί δείχνουν ότι ο αντικομουνισμός ήταν πάντα το προπέτασμα καπνού για τα πιο αντιλαϊκά σχέδια. Ο αντικομουνισμός δε σταματάει ποτέ στους κομμουνιστές, στοχεύει και στα λαϊκά δικαιώματα, ακόμη και αυτά αστικοδημοκρατικού χαρακτήρα.
Η 7χρονη δικτατορία έτσι συνέχισε τις διάφορες αντικομουνιστικές εκδηλώσεις της μετεμφυλιακής περιόδου, τις συστηματοποίησε και τις προσέδωσε πέρα από τ’ άλλα και υποχρεωτικό χαρακτήρα για τους πολίτες.

1ο Ντοκουμέντο

Έγγραφο με ημερομηνία 25/11/1967 αναφέρει:
diktatoria2«ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΤΥΠΟΥ
 ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
Προς Απαντας τους παραλήπτας γενικών εγκυκλίων
  1. Κοινοποιείται υμίν κατωτέρω ,σύνθημα το οποίον θα πρέπει, να αποτελέση την κεντρικήν ιδέαν κατά τας εκδηλώσεις της επετείου των Δεκεμβριανών.
Σύνθημα:
«Εάν προ του Δεκεμβρίου του 1944 υπήρχε η «21η Απριλίου»,θα ήτο δυνατόν να συμβούν τα Δεκεμβριανά και ο συμμοριτοπόλεμος»,
  1. Κατά την αυτήν έννοιαν, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν παρόμοια συνθήματα, δια της χρησιμοποιήσεως ενός ή περισσοτέρων εκ των κατωτέρω στοιχείων:
 Α) Θα θρηνούσαμε 200.000 φονευθέντας;
Β) Θα μας απήγαγαν 28.000 Ελληνόπουλα;
Γ) Θα είχαμε 684.607 συμμοριόπληκτους;
Δ) Θα επροξενούντο 3,8 τρις. εκ. δραχμές υλικαί ζημίαι;» 

2ο Ντοκουμέντο

Έγγραφο με ημερομηνία 4/12/1967
diktatoria1«ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΚΗΣΕΩΣ
ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. 40551
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
Περίληψης: Περί ομιλιών υπέρ των θυμάτων της Κομμουνιστικής κατά του Έθνους επιβουλής
Προς
1.Τα Εργατικά Κέντρα Βεροίας και Ναούσης
  1. Ενωσιν Γεωργικών Συνεταιρισμών Ν. Ημαθίας (σ.σ πρόκειται για διορισμένα Δ.Σ)
Εχομεν την τιμήν να γνωρίσωμεν ότι συμφώνως προς τας διατάξεις του από 21-12-1953/9-1-1954 Β.Δ/τος, (σ.σνα πως στηρίχτηκε η δικτατορία στο θεσμικό πλαίσιο του παρελθόντος…) την Δευτέρα Κυριακήν του μηνός του μηνός Δεκεμβρίου εκάστου έτους, τελείται μερίμνη των Νομαρχών μνημόσυνον εις τας Πρωτεύουσας των Νομών δια τα θύματα της Κομμουνιστικής κατά του Έθνους Επιβουλής.
Κατά το τρέχον έτος το ως άνω μνημόσυνον θα τελεσθή την προσεχή Κυριακήν 1οην Δεκεμβρίου ε.ε.  
Επί τούτοις έχομεν τηντιμήν να παρακαλέσωμεν όπως τηνπροσεχήν Κυριακήν 10 δεκεμβρίου  ε.ε και ώραν ορισθησομένη υφ’ υμών μεριμνήσητε ίνα γίνωσι ομιλίαι εις άπαντα τα υφ’  υμάς μέλη με θέμα: «Εγκλήματα κατά της Εργατικής Τάξεως».
Περίγραμμα ομιλίας αποστέλλομεν συνημμένως ίνα θέσητε τούτο υπ’όψιν των ομιλητών και αναλόγως προσαρμόσωσι το περιεχόμενο της ομιλίας των.»
 ΠΗΓΗ