Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Διεθνές κίνημα συμπαράστασης στους απεργούς πείνας της Τουρκίας

Με το hashtag #NuriyeVeSemihYaşasın στο twitter έχει συγκροτηθεί, πλέον, ένα διεθνές κίνημα συμπαράστασης στην καθηγήτρια πανεπιστημίου Νουριγιέ Γκιουλμέν και τον δάσκαλο Σεμίχ Οζακσά, που συνεχίζουν για 64η μέρα σήμερα την απεργία πείνας που ξεκίνησαν στις 11 του Μάρτη, ζητώντας να επιστρέψουν στην εργασία τους οι ίδιοι, αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα στην Τουρκία.

Από τότε που ο Ερντογάν επέβαλε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης οι διωκτικές αρχές της Τουρκίας μαζί με τους εισαγγελείς έχουν εξαπολύσει πογκρόμ κατά των ακαδημαϊκών, των δημοσιογράφων και των πολιτικών.
gülmen-300x194
Λέγοντας ότι η αυξανόμενη στήριξη τις τελευταίες ημέρες κατάφερε να τους έχει ενισχύσει, ο Οζακσά απάντησε στις προσκλήσεις που δέχεται για τον τερματισμό της απεργίας πείνας ότι: «αυτές οι δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην αντίσταση.
Πρέπει να εστιάσουμε στην ανάπτυξη και επέκταση της αντίστασης του τουρκικού λαού» στην αυθαιρεσία και την καταπίεση που ασκεί ο νέος Σουλτάνος με πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
g-300x194
Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ακαδημαϊκός και απεργός πείνας Γκιουλμέν δηλώνει ότι «είναι πολύ ωραίο να βλέπεις όλους να προσπαθούν να κάνουν κάτι, δείχνει ότι η φωνή της πείνας ακούγεται και υπάρχει ανταπόκριση».
Η Νουριγιέ Γκιουλμέν εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο του Εσκισεχίρ ως καθηγήτρια και όταν απολύθηκε προσέφυγε στη δικαιοσύνη και αρχικά δικαιώθηκε, όμως επειδή η κατάσταση ήταν εκρηκτική προτίμησε επτά μήνες μετά να αναλάβει να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Σελτσούκ. Μόλις μια μέρα αφότου ξεκίνησε να εργάζεται εκεί ετέθη σε διαθεσιμότητα από τα καθήκοντά της με το αιτιολογικό της διενέργειας έρευνας της FETÖ-PDY (Fethullahist Terror Organization-Parallel State Structure) για διασύνδεσή της με το κίνημα του Γκιουλέν και συνελήφθη.
Απελευθερώθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 2017, αλλά δεν την άφησαν να επιστρέψει στη δουλειά της.
Ο Σεμίχ Οζακσά ήταν δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο στο Μαρντίν και μολονότι απελευθερώθηκε και αυτός μέσω του νομοθετικού διατάγματος 675, όπως η Γκιουλμέν σχετικά με τη «σύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις» δεν κατάφερε να πάρει πίσω τη δουλειά του.
C7TlQvkV4AEVcp9-300x120
Και οι δύο βρίσκονταν για μήνες μπροστά από το Μνημείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Άγκυρα διαμαρτυρόμενοι μέχρι που αποφάσισαν στις 11 Μαρτίου να προχωρήσουν σε απεργία πείνας διαρκείας. Είχαν φυλακιστεί στις 9 Μαρτίου και ξεκίνησαν την απεργία πείνας υπό κράτηση.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι και ο 70χρονος Κεμάλ Γκιουν βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 23 Φεβρουαρίου, ζητώντας να παραδοθούν στις οικογένειές τους οι σοροί 11 ανταρτών του DHKC (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) που δολοφονήθηκαν στις 7 Νοέμβρη του 2016.