Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΑΚΕΛ: Συνεργασία με τον νεοφιλελεύθερο Σπανό για απαλλαγή από τον… νεοφιλελευθερισμό!

Cypriot supporters of communist party leader Demetris Christofias wave their national flag (white and yellow) next a huge AKEL party flag after announcing the official results of the east Mediterranean island's presidential elections.Παναγιώτης Σολωμού 

Διαβάζουμε στην εισήγηση/αιτιολογικό της πρότασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ η οποία αποφάσισε να προτείνει τον Μάικ Σπανό σαν υποψήφιο υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ στις ερχόμενες προεδρικός εκλογές τον Φλεβάρη του 2018:

«Η πρόταση καθορίζει ως βασικό στόχο την απαλλαγή από τη διακυβέρνηση του Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και αντικατάστασή της με μια διακυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα προοδευτικό, φιλολαϊκό πρόγραμμα. Μια νέα διακυβέρνηση που θα χαρακτηρίζεται από συνέπεια, υπευθυνότητα και σταθερότητα στη διαχείριση του Κυπριακού, μακριά από σκοπιμότητες και παλινδρομήσεις ή ακρότητες και στείρο αρνητισμό. Διακυβέρνηση, η οποία θα ανοίγει νέα ελπιδοφόρα προοπτική για την πατρίδα και το λαό μας».
Ποιος είναι όμως ο Μάικ Σπανός;
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Bloomberg, ο Μάικ Σπανός κατέχει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα των ΗΠΑ. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας Heineken-Lanitis Cyprus από το 2005 μέχρι το 2007, της Lumiere TV Public Ltd από το 2000 μέχρι το 2012, της A. Petsas & Sons Public Ltd από το 2000 μέχρι το 2007 και της CypriaLife Insurance Ltd από το 1995 μέχρι το 2005.[1]
Αυτός είναι ο Μάικ Σπανός: ένας άνθρωπος των επιχειρήσεων, τραπεζικού και ασφαλιστικού κεφαλαίου, του κατεστημένου και του νεοφιλελευθερισμού!
Σε μια κοινωνία που το κατεστημένο προσπαθεί να καθιερώσει σαν συλλογική συνείδηση το «σώπα να περάσουμε», το «να πάμε με τους δυνατούς», το «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε», το «δεν υπάρχει άλλη επιλογή», και όλες τις άλλες παρόμοιες δικαιολογίες υποταγής, η επιλογή της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για Σπανό όχι μόνο δεν δίνει εναλλακτική προοπτική αλλά τις ενισχύει στο έπακρον!
Πάμε με την κρατούσα ιδεολογία λοιπόν, την ιδεολογία του Νεοφιλελευθερισμού που θέλει τα πάντα ιδιωτικά που θέλει το ατομικό κέδρος να είναι η ύψιστη αρχή και να κυβερνά τις ζωές των ανθρώπων, για να απαλλαγούμε από τον άλλο νεοφιλελεύθερο… τον Αναστασιάδη, λες και δεν έχουν τον ίδιο «Θεό» (το κέρδος) την ίδια ιδεολογία, λες και υπάρχουν καλοί και κακοί νεοφιλελεύθεροι, λες και οι «δικοί μας νεοφιλελεύθεροι είναι καλύτεροι των άλλων», λες και δεν είναι η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού που οδηγεί τον κόσμο στην λιτότητα και τη βαρβαρότητα.
Πολύ χειρότερα δε, προετοιμάζει το έδαφος για να φορτώσει τα αδιέξοδα του καπιταλισμού στους εργαζόμενους και αυτό θα είναι η πιο μεγάλη ήττα.
Δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να λύσει το κυπριακό, συνεχίζοντας την κοροϊδία του κυπριακού λαού.
Λες και μπορεί το Κυπριακό να σταματήσει να είναι πεδίο σύγκρουσης των συμφερόντων των αρχουσών τάξεων σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία. Παραβλέποντας το γεγονός ότι ο κύριος όγκος της Ελληνοκυπριακής άρχουσας τάξης επιδιώκει μια λύση που να του επιτρέπει να κυριαρχήσει οικονομικά σε ολόκληρη την Κύπρο. Λες και η οποιαδήποτε λύση επιχειρείται σήμερα δεν θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μετρά των πολυεθνικών ενάντια συμφέροντα όλων των Κυπρίων εργαζομένων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Αντί λοιπόν να σταθεί η ηγεσία του ΑΚΕΛ μπροστάρης σε μαζικούς λαϊκούς αγώνες για μια άλλη λογική, μια λογική που να λέει ότι:
  • Για να πάει η κοινωνία μπροστά, πρέπει τα κέρδη των τραπεζιτών-τοκογλύφων και των κάθε είδους χρηματιστών-τζογαδόρων, που στοιβάζονται σε φορολογικούς παραδείσους, να πάνε πίσω στην κοινωνία.
  • Για να πάει η οικονομία μπροστά χρειάζεται να περάσουν κάτω από τον έλεγχο του κράτους και της κοινωνίας το μονοπώλια και οι βασικοί τομείς της οικονομίας.
  • Η διαφθορά είναι αποτέλεσμα ενός συστήματος που βρίσκεται σε σήψη και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι ο εργατικός και κοινωνικός έλεγχος και διαχείριση.
  • Το κυπριακό θα λυθεί μέσα από την συνεργασία Ε/Κυπρίων και Τ/Κυπρίων εργαζομένων στην βάση των κοινών συμφερόντων τους και ενός κοινού ταξικού μετώπου πάλης.
Η ηγεσία του ΑΚΕΛ συνεργάζεται με τους νεοφιλελεύθερους για να μας βγάλει από τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού, και φυγομαχεί με την δικαιολογία ότι η μάχη αυτή είναι χαμένη!
Ο αγώνας για μια άλλη κοινωνία, ο αγώνας για το μέλλον, πάει χέρι-χέρι με τον αγώνα για μια άλλη Αριστερά.
Νέα Διεθνιστική Αριστερά (ΝΕΔΑ) Κύπρου