Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Συσσώρευση Αιολικών Σταθμών στην περιοχή NATURA όρους Όχη Νότιας Καρυστίας- Αντίσταση Τώρα


Εδώ και πολλά χρόνια έχει αποφασιστεί η  άναρχη εγκατασταση πλέον των 200 ανεμογεννητριών μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της Νότιας Καρυστίας-νήσου Εύβοιας. ( βλ.χαρτη με τους αιολικούς σταθμούς) 

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ)διεξάγει ανένδοτο αγώνα κατά της καταστροφής της βιοποικιλότητας και του μοναδικού τοπίου της περιοχής από την εγκατάσταση αυτών των αιολικών σταθμών και των συνοδών τους έργων ( οδοποιία , εναέρια καλώδια υψηλής τάσης κλπ) που έχουν αδειοδοτηθεί από το ΥΠΕΝ και ήδη η εταιρία JASPER και ENEL έχουν ξεκινήσει εργασίες. 

Ο ΣΠΠΕΝΚ έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατα της εταιρίας ENEL και θα εκδικαστεί η υπόθεση τον Οκτώβριο του 2017. 

Όμως αυτό δεν τους εμπόδισε να ξεκινήσουν εργασίες. 

Όμως το θερινό τμήμα του ΣτΕ διέταξε προσωρινή διακοπή εργασιών για την εταιρία ENEL μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 οπότε θα συζητηθεί η αίτηση του ΣΠΠΕΝΚ για γενική αναστολή εργασιών μέχρι τελικής εκδίκασης της προσφυγής μας(βλ.συνημμενο Δελτίο Τύπου).

Απο τοτε τα συστημικά μεσα ενημέρωσης εχουν επιδοθει σε μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης τού αγώνα μας ( βλ συνημμένη εφημερίδα κεφάλαιο).

Στοιχεία από ΜΠΕ εταιριών αιολικών σταθμών:Δείτε ΕΔΩ αναφορά του ΣΠΠΕΝΚ για το μέγεθος της επέμβασης στην περιοχή NATURA Νότιας Καρυστίας. 

Επισυνάπτουμε φωτογραφίες τοπίων της Όχης και από τις εργασίες τής εταιρίας ΕΝEL. 


Μνημεία όρους Όχη 

Στην ψηλότερη κορυφή της Όχης υπάρχουν τα πανάρχαια Δρακόσπιτα αγνώστων κατασκευαστών. 
Ιχνη  του άγνωστου λαού που κατασκεύασε αυτα τα μνημεία υπάρχουν σε όλη την περιοχή, αλλά  το Υπουργείο Πολιτισμού δείχνει μηδενικό ενδιαφέρον για ανασκαφές και προστασία τών αρχαιολογικών χώρων. 

Οι μπουλντόζες προχωρούν σε διανοίξεις, με την τυπική παρουσία ενός αρχαιολόγου ενώ τα μέτωπα εργασιών της εταιρίας είναι πολλά. 


Καταγγελίες για μη τήρηση της νομιμότητας 

Ο ΣΠΠΕΝΚ έχει καταγγείλει στην Υπηρεσία Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις εταιρίες αυτές.

Οι αντιδράσεις των αρμοδίων υπηρεσιών στις καταγγελίες, είναι απίστευτα αδιάφορες και δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του θέματος και τις ευθύνες τους.

Επειδή πρόκειται για την καταστροφή ενός παραδείσου μόλις 2.5 ώρες από την Αθήνα 

Επειδή πρόκειται για μεγάλη σκευωρία με σκοπό το γρήγορο κέρδος των εταιριών αιολικών σταθμών σε συνεργασία με κρατικούς λειτουργούς χωρίς κανένα όφελος για τον πληθυσμό της Νότιας Καρυστίας. 

Ζητούμε την συμπαράστασή και τη βοήθεια κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου για τη σωτηρία της προστατευόμενης περιοχής του βουνού Όχη.

Βαρελά Βασιλική για τον ΣΠΠΕΝΚ - Πολιτικός Μηχανικός 
Τηλ: 6975626877/2262100911 


Πηγή