Aνθρωπιστική κρίση ασύλληπτων διαστάσεων. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Υεμένη κινδυνεύουν από νέα επιδημία χολέρας και άλλες ασθένειες που οφείλονται στην έλλειψη πόσιμου νερού,
ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μέχρι το τέλος του 2017 μπορεί να πεθάνουν 50.000 παιδιά λόγω της πείνας και των ασθενειών. Η κατάσταση στη χώρα της Μέσης Ανατολής έχει επιδεινωθεί μετά τον αποκλεισμό των αεροδρομίων και των λιμανιών από τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία.
Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε στις 6 Νοεμβρίου, έπειτα από επίθεση ανταρτών με πυράυλους που στόχευαν την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, ενέργεια που είχε τη στήριξη και των ΗΠΑ.
Εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων οι πόλεις Χοντέιντα, Σαάντα και Ταΐζ, δεν έχουν πόσιμο νερό.
«Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στερούνται τώρα καθαρό νερό και αποχέτευση σε πολυσύχναστα αστικά περιβάλλοντα σε μια χώρα που σιγά-σιγά αναδύεται από τη χειρότερη επιδημία χολέρας στη σύγχρονη εποχή», δήλωσε ο Αλεξάντερ Φάιτε, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ερυθρού Σταυρού στην Υεμένη.
Επίσης, κι άλλες μεγάλες αστικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά κινδυνεύουν να βρεθούν στην ίδια κατάσταση σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, εκτός εάν οι εισαγωγές βασικών αγαθών αρχίσουν αμέσως.
Επίσης, ο αποκλεισμός επιδείνωσε την κατάσταση λιμού που υπάρχει σε μεγάλο μέρος της χώρας, στην οποία υπάρχει τον τελευταίο χρόνο και επιδημία χολέρας, η οποία είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, λόγω του εμφυλίου πολέμου, των ελλείψεων σε φάρμακα και ιατρικό υλικό και των ζημιών που έχουν προκληθεί στο σύστημα υγείας της χώρας.
AP Photo, File
Σύμφωνα με την οργάνωση «Save the Children», περισσότερα από 50.000 παιδιά στην Υεμένη αναμένεται να πεθάνουν μέχρι το τέλος του έτους ως αποτέλεσμα ασθένειας και πείνας.
Συνολικά επτά εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο όριο της πείνας στην χώρα. Υπολογίζεται ότι 130 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στην Υεμένη και περίπου 400.000 παιδιά θα χρειαστούν θεραπεία για οξύ υποσιτισμό φέτος, ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση.
Έπειτα από τις διεθνείς πιέσεις, την παρέμβαση του ΟΗΕ και την κατακραυγή, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να άρει τον αποκλεισμό, ώστε να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί επιχειρήσεις ενάντια των ανταρτών με αποτέλεσμα σήμερα μόνο έπειτα από αεροπορική επιδρομή να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 21 άτομα στα δυτικά και βορειοδυτικά.
Αεροπλάνο έπληξε λεωφορείο στην περιοχή Ελ-Ζάχερ σκοτώνοντας έξι πολίτες, ενώ τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλη αεροπορική επιδρομή σε μια αγορά της βορειοδυτικής επαρχίας Χάτζα, που ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες.
Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, του λιμού και της χολέρας.
Photo: Salem Abdullah Musabih, 6, is held by his mother as she sits on a bed at a malnutrition intensive care unit at a hospital in the Red Sea port city of Hodaida, Yemen September 11, 2016. REUTERS/Abduljabbar Zeyad TPX IMAGES OF THE DAY SEARCH “FAMINE YEMEN” FOR THIS STORY. SEARCH “WIDER IMAGE” FOR ALL STORIES.