Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Η πύλη του κάτω κόσμου [Βίντεο]


Ένα από τα πιο παράξενα μέρη στη Γη, είναι ένας τοξικός υποθαλάσσιος ποταμός, στο Μεξικό, τον οποίο οι Μάγια θεωρούσαν την πύλη του κάτω κόσμου!

Μέσα στην τροπική ζούγκλα στη χερσόνησο Γιουκατάν, σε πολλά σημεία τα ασβεστολιθικά βράχια έχουν καταρρεύσει και έχουν δημιουργηθεί καταβόθρες με υπόγεια νερά.
Μία από αυτές είναι η Σενότε Αντζελίτα (Cenote Angelita) ή «αγγελούδι». Πρόκειται για μια από τις πιο απίστευτες καταβόθρες, η οποία περιέχει ένα ξεχωριστό υποθαλάσσιο ποτάμι που ρέει, περίπου, 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.
Αυτό το ποτάμι, που έχει και θαλασσινό και γλυκό νερό, είναι καλυμμένο με ένα παχύ σύννεφο υδρόθειου, το οποίο σκοτώνει όποιον το εισπνεύσει.
Εντοπίσθηκε κοντά στην αρχαία πόλη Τουλούμ (Tulum), των Μάγια, στην ανατολική ακτή της χερσονήσου Γιουκατάν. Η Cenote Angelita φαίνεται απόλυτα φυσιολογική από την επιφάνεια της.
Μοιάζει με μια βαθιά, ήρεμη πισίνα γλυκού νερού, που περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση. Αλλά αν βουτήξει κάποιος σε βάθος 30 μέτρων, θα συναντήσει κάτι περίεργο. Ένα ομιχλώδες ποτάμι που δεν είναι σαφές από που πηγάζει.
Το σύννεφο του υδρόθειου, ένα άχρωμο, τοξικό αέριο που μυρίζει σαν χαλασμένο αυγό, έχει πάχος πάνω από 3 μέτρα, και αυτό κάνει την κατάδυση εξαιρετικά δύσκολη.
Οι Μάγια πίστευαν ότι οι cenotes, όπως λέγονται οι καταβόθρες, ήταν κάτι το ιερό και αποτελούν την πύλη στον κάτω κόσμο.
Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για την ύπαρξη του υδρόθειου, έχει σχέση με τη σήψη και την αποσύνθεση της οργανικής ύλης, όπως φύλα και δέντρα που πέφτουν μέσα στο νερό.
Παρόμοιες συνθήκες με την Cenote Angelita, επικρατούν και στο «τζακούζι της απελπισίας», μια υποθαλάσσια λίμνη και αυτή στη χερσόνησο Γιουκατάν, όπου το νερό περιέχει ιδιαίτερα τοξικές συγκεντρώσεις μεθανίου και υδρόθειου που σκοτώνουν οτιδήποτε πλησιάσει πολύ κοντά.
dive
dive1
dive3
dive4
dive5
dive6
dive9
dive10
dive12