Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Ανυπότακτη Αττική: “Νίκη για το κίνημα των γυναικών ενάντια στην έμφυλη βία και τους βιασμούς!”

Συμμετοχή της Ανυπότακτης Αττικής σε διαδήλωση ενάντια στην αποτραπείσα τροποποίηση της διάταξης για το βιασμό.
Την Πέμπτη 6/6 υπό την πίεση των κινητοποιήσεων και αγώνων, το γυναικείο και το κοινωνικό κίνημα πέτυχε μια σημαντική νίκη εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση να αποσύρει τις επαίσχυντες προταθείσες τροποποιήσεις στο άρθρο 336 ΠΚ. Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες τροπολογίες αφενός περιόριζαν την έννοια του βιασμού θέτοντας με τις παρ. 1 και 5 στενές προϋποθέσεις ύπαρξης απειλής σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας, ή, απειλή παράνομης πράξης. Αφετέρου, προέβλεπε περιπτώσεις βιασμού που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ποινικά ως πλημμέλημα, εισάγοντας μια αντιεπιστημονική και επικίνδυνη διάκριση περιπτώσεων βιασμού.
Οι αγώνες πέτυχαν μία σημαντική νίκη υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να αποσύρει τις προτεινόμενες διατάξεις λίγο πριν την ψήφισή τους και να φέρει σε ψήφιση τροπολογία που περιλαμβάνει (στην παρ. 5) στον ορισμό του βιασμού την προϋπόθεση της απουσίας συναίνεσης του θύματος.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα πλασάρεται και ως δήθεν εγγύηση για την κατοχύρωση προοδευτικών μέτρων, να προχωρήσει σε μια συνολικά αντιδραστική τροποποίηση του ΠΚ (και πέραν το ζητήματος του βιασμού), και μάλιστα λίγο πριν την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, πρέπει να προβληματίσει την αριστερά και το κοινωνικό κίνημα. Καταδεικνύει την βαθιά διείσδυση της σεξιστικής ιδεολογίας, όπως προκύπτει και από την έξαρση γυναικοκτονιών το τελευταίο διάστημα.
Αναδεικνύει, επιπλέον, τη συνολική ανάπτυξη συντηρητικών, μισάνθρωπων και ρατσιστικών ιδεολογημάτων, που αποτυπώθηκε ανάγλυφα και στο αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, που ενίσχυσε τη δεξιά και την ακροδεξιά, σε συνδυασμό με την τόνωση της νεοφιλελεύθερης επιθετικότητας.
Το επόμενο διάστημα το κοινωνικό κίνημα δεν πρέπει να εφησυχάσει. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν μαζικοί και μετωπικοί αγώνες σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και τις γειτονιές, ενάντια στο φασισμό την ακροδεξιά και τη κατασταλτική σκλήρυνση. Αγώνες για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Εμείς, από την πλευρά μας, θα επιδιώξουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός τέτοιου πλατιού μετώπου στην Αττική.
Η Ανυπότακτη Αττική συμμετείχε την Τετάρτη 5/6 στη διαδήλωση φεμινιστικών οργανώσεων ενάντια στην μέχρι πρότινος σχεδιαζόμενη τροποποίηση του άρθρου του ΠΚ για το βιασμό.