Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Χιλή: Παρά τις υποσχέσεις για νέο Σύνταγμα, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

Παρά την τελευταία προσπάθεια κοινωνικής εκτόνωσης από την κυβέρνηση Πινιέρα, με τη «Συμφωνία για Κοινωνική Ειρήνη και ένα νέο Σύνταγμα» μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές στη Χιλή συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους σε μία ουσιαστική απόρριψή της.

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στην Plaza Italia (που οι διαδηλωτές έχουν μετονομάσει Πλατεία Αξιοπρέπειας – Plaza de la Dignidad) για να σηματοδοτήσουν τη συμπλήρωση ενός μήνα διαδηλώσεων, δείχνοντας ότι η κοινωνική οργή συνεχίζει να είναι ισχυρή και δεν κάμπτεται από την υπόσχεση νέου συντάγματος.
Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο του Πανεπιστημίου της Χιλής, Οκτάβιο Αβεντάνιο, «η επιμονή των ανθρώπων να συνεχίσουν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, δείχνει ότι κάθε μία από τις προσπάθειες να ηρεμήσει ή να χαλαρώσει η σύγκρουση δεν έχει υπάρξει αποτελεσματική».
«Υπάρχουν δύο πράγματα μετέωρα: η κοινωνική ατζέντα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσο αυτά δεν επιλύονται, η σύγκρουση θα συνεχιστεί», είπε στο EFE.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ορίζει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος τον Απρίλιο του 2020, με επίδικα την έναρξη ή όχι διαδικασιών για να εκπονηθεί νέο σύνταγμα και τον σχηματισμό ειδικού σώματος για αυτήν την εκπόνηση.
Παρά το Κυριακάτικο διάγγελμα του Πινιέρα, στο οποίο δήλωσε «επιλέξαμε την οδό της λογικής αντί για αυτήν της ισχύος», δυνάμεις της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας (των γνωστών ως Carabineros) συνεχίζουν την άγρια καταστολή στους δρόμους του Σαντιάγο και άλλων πόλεων.

Στις τέσσερις εβδομάδες διαδηλώσεων, τουλάχιστον 23 είναι οι νεκροί και 2.381 οι τραυματίες, με 222 εξ αυτών να έχουν σοβαρά τραύματα στα μάτια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής. Σύμφωνα με την Χιλιανή αστυνομία, τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις 18 Οκτωβρίου.
Πηγές: telesurwsws.org